Upload jouw foto's
Hoe maak je de mooiste festivalfoto's? © festival, zon, sfeer

16 mei 2018, 09:30

Het festivalseizoen staat voor de deur en dat is voor veel fotografen een mooie gelegenheid om hun portfolio uit te bereiden met wat concert en sfeerfoto's. Hoe vang je die dynamiek en stemming van een festival in je foto? We geven je een aantal tips!

Wil je serieus aan de slag met concertfotografie? Lees dan deze vijf tips voor de beginnende concertfotograaf.

Close-up en totaalplaatjes

Wanneer je de artiesten fotografeert, probeer dan zoveel mogelijk af te wisselen tussen close-up portretfoto's en totaaloverzichten. Teveel fotografen focussen zich alleen op de lead-zanger of zangeres, terwijl er vaak nog een enorm aantal overige bandleden op het podium staat. Met close-upjes en totaalplaatjes krijg je een leukere afwisseling in je portfolio. Als je de kans krijgt, fotografeer dan ook vanuit het publiek zodat je echt de totaalbeleving van het concert kan vastleggen.

miss-bleu

Het weer

Festivals zijn altijd enorm afhankelijk van het weer. Negen van de tien keer schijnt de zon en de bezoekers pakken dan ook flink uit met korte broeken, slippers en zonnehoedjes. Het genieten van het mooie weer is een typisch festivalgevoel waar veel bezoekers zich in kunnen herkennen. Houd je ogen dus open voor die details en leg ze vast voor je sfeerreportage! Ook wanneer het regent, waait of stormt, reageren de bezoekers daarop. Ze dragen vrolijk gekleurde regenlaarsjes, verschuilen zich onder hun poncho of springen demonstratief in alle plassen. Het weer bepaalt de sfeer op het festival, dus zorg dat je zeker een aantal weer -gerelateerde foto's maakt.

tiffanypeters

Food en fun

Een festival is veel meer dan alleen concerten. Overal zijn dingen te beleven, van hangmatten tot bellenblaashoekjes en van een silent disco tot een recordpoging vogeltjesdans dansen. Dat soort zaken kom je meestal alleen maar op een festival tegen, dus leef je vooral uit tijdens het fotograferen! Ook het eten is een beleving op zich. Foodtrucks vechten om de meest creatieve en extravagante etenscreaties. En zeg nu zelf, wat is er fotogenieker dan een bezoeker die een poging waagt om een hap uit een enorme hamburger te nemen?

Apparatuur voor festivalfotografie

Kleine lichtsterke prime-objectieven, zoals een 35 of 50mm, zijn het meest praktisch voor fotografie op een festival. Je kan dankzij het grote diafragma de verschillende optredens nog steeds mooi fotograferen, ondanks de vaak verschrikkelijk slechte lichtomstandigheden. Bovendien is het kleine formaat ideaal om jezelf mee tussen het publiek te manoeuvreren. Ook op het festivalterrein komt het objectief van pas. Door de kleine scherptediepte kan je eenvoudig de focus op één detail leggen. Het zoombereik dat je mist, kan je compenseren door veel dichter op je onderwerp te kruipen.

josvdheuvel

Vind de emotie

Het belangrijkste bij festivalfotografie is dat je op zoek gaat naar de emotie die de sfeer op het festival samenvat. Of je die emotie nu terugziet in een enthousiaste gitarist, een lachende beveiliger of in een dansende bezoeker, dat maakt niet uit. Achteraf wil men de foto's kunnen terugkijken en daarmee die mooie festival-dag herbeleven. Zorg dat je de momenten en de sfeer vangt, waarmee de festivalbezoeker zich kan identificeren.

robinlooy

Welke camera en lenzen kan je nu eigenlijk het beste gebruiken voor concertfotografie? Concertfotograaf Roland Wichser legt het uit in deze blog.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Rolo72 op 16 mei 2018 om 22:11

Houdt er rekening mee dat veel festivals huisregels hebben die toegang verbieden voor camera's/objectieven van een bepaald formaat of geavanceerde uitstraling. Informeer vooraf of je camera toelaatbaar is. Omschrijf het type + objectief dat je wilt meebrengen en geeft uitdrukkelijk aan dat er geen commercieel doel mee gemoeid is. Neem een uitgeprinte goedkeuring mee vervolgens mee om zonder problemen langs de security te komen.

GovertKreuk op 16 mei 2018 om 19:23

35 en 50 mm het meest praktisch op een festival??