Upload jouw foto's
Wat zijn panning-foto's en hoe maak je ze?

6 juni 2017, 11:22

Snelheid vastleggen in de fotografie is niet makkelijk: hoe werk je met sluitertijd en hoe stel je je snel bewegende onderwerp centraal? In dit artikel legt Nancy van Oosterhout uit hoe je de panning techniek kunt gebruiken voor creatieve foto's bij snel bewegende onderwerpen.

Panning is het met een vloeiende beweging meetrekken van de camera bij een bewegend object. Hierbij wordt de achtergrond wazig en het object scherp, waardoor je een gevoel krijgt van beweging en snelheid in de foto. Het is erg leuk om dit toe te passen bij bijvoorbeeld hardlopers, wielrenners, auto's, vliegende vogels et cetera.

De panning techniek is niet de makkelijkste om te gebruiken in de fotografie en het vraagt dan ook wat oefening. Probeer de lol erin te houden, zeker in het begin kan het frustrerend zijn. Maar zoals bij alles: oefening baart kunst.
Hieronder heb ik wat tips om het wat makkelijker te maken.


Foto Nancy van Oosterhout

1. Afstand en snelheid

Begin met een wat langere sluitertijd bijvoorbeeld 1/30 dit is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van het licht en de snelheid van het onderwerp. Een onderwerp dat langzaam beweegt heeft een langere sluitertijd nodig dan een onderwerp dat snel beweegt. Ook dien je rekening te houden met de afstand tot het onderwerp.
Ga daarna opbouwen in kleine stapjes. Je kunt hoger beginnen bij een racewagen, maar bij een fietser weer lager. Het gevaar bestaat dat als je grote stappen neemt, je veel bewegingsonscherpte krijgt.

2. Begin simpel

Als je net begint met 'panning fotografie', is het fijn om een onderwerp te fotograferen dat zich in een rechte lijn verplaatst. Zo kun je een beetje voorspellen waar het onderwerp naartoe gaat. Het is fijn om bijvoorbeeld aan de straat te oefenen, omdat je hier rechte lijnen hebt waar de onderwerpen zich mee verplaatsen en je het voordeel van verschillende snelheden hebt. Zo kun je auto's, fietsers voetgangers etc. volgen met je camera.

3. Volg je onderwerp van tevoren

Zorg dat je het onderwerp al in je zoeker hebt, ruim voordat je de afdruk wilt maken. Als je het onderwerp namelijk pas gaat volgen op het moment dat je eigenlijk de afdruk wilt maken, dan ben je te laat en krijg je een onscherpe foto.


Foto Ellen52

4. Beeldstabilisatie

Zorg dat je de stabilisatie op je lens hebt uitgeschakeld. Normaal zorgt deze voor de correctie van de beweging en dat komt in dit geval niet ten goede van je foto.

5. Monopod of statief

Probeer het bewegende ondewerp zo vloeiend mogelijk te volgen. Als dit lastig is, zou je een statief of monopod kunnen gebruiken voor meer stabiliteit in de beweging.


Foto AnitaNeve

6. Snelheid

Probeer met dezelfde snelheid mee te gaan als het object. Als je op de ontspanknop drukt, is het belangrijk dat je toch nog even meebeweegt nadat je de knop hebt ingedrukt. Hierdoor zal de foto van begin tot eind mooi verlopen wat betreft de onscherpte in de achtergrond.

7. Overbelichting

Als je fotografeert met lange sluitertijden,dan kan het gebeuren dat je een overbelichte foto krijgt omdat er veel licht in je camera valt. Zorg er dan ook voor dat je een lage iso-waarde en een kleine diafragma-opening kiest om de lange sluitertijd te compenseren.
Probeer de stappen rustig uit en je zult zien dat je steeds meer lol gaat krijgt in het pannen.


Foto joeperdepoep21

Mijn naam is Nancy van Oosterhout en samen met mijn maatje Kees vormen we Nankee. We zijn gevestigd in Terheijden en Arnhem. Fotograferen is een enorme passie en mijn hoogtepunten zijn een fotoreportage van Koning Willem Alexander en winnaar van National Geographic The big Five 2016. Iets om erg trots op te zijn. Buiten natuurfotografie vind ik het ontzettend leuk om mensen, dieren, gebouwen en food vast te leggen. Voor mij moet er altijd emotie in een foto zitten, dan pas ben ik tevreden. Ik ben ook leerkracht en vind het daarom heerlijk om fotografie cursussen te geven met ervaring en passie delen. Meer informatie van ons werk is te zien op mijn site www.nankee.nl of op Facebook. Instagram nankee_photography

Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rondevries op 6 juli 2018 om 14:34

OK... toch wat kritiek op dit artikel zie ik hieronder... en terecht... kan mij in de commentaren wel vinden... Geen exif bij de foto's.... kermisfoto past niet bij dit artikel en mijn idee is dat als je een artikel schrijft dat je toch wel 4 foto's kan vinden die je zelf hebt gemaakt....
Een artikel waar zelf beginners niet enthousiast van worden....
Kom op Zoom-redactie.... ff proberen het nivo wat hoger te zetten... ben al jaren lid... maar mis af en toe de diepgang...
Het blijft naar mijn idee een medium voor beginners....
Een nieuwe klant binnenhalen is niet zo moeilijk... maar bestaande klanten behouden is een hele opgave...… Groeten... Ron

petter24 op 6 juli 2018 om 19:25

Mag ik mij hier bij aansluiten.........dank u!

vr gr Cees

irre op 22 augustus 2017 om 18:47

ik vind de uitleg wat kort, vele willen instellingen en stand van camera weten, dus wat meer en duidelijk uitleg zou prettig zijn voor velen. Ik werk al een poosje daarmee en gaat steeds beter.

osten op 12 juni 2017 om 11:20

Het onderwerp moet scherp zijn in panning.
Anders leerzaam

josvdboom op 9 juni 2017 om 22:08

Inderdaad, jammer dat er geen instellingen worden genoemd , nu dus maar zelf uitzoeken. Gemiste kans.

Herman1945 op 7 juni 2017 om 11:48

Ik vind het jammer dat bij de voorbeeldfoto's niet wordt vermeld hoe de instellingen op de camera waren.

irre op 22 augustus 2017 om 18:48

ja daar kun je veel van leren , dan zelf proberen enz

nankeefotografie op 7 juni 2017 om 16:56

De foto op de kermis is gemaakt op 1 sec, f29, iso 125

Dequillo op 7 juni 2017 om 21:42

Maar wat doet die foto bij het onderwerp Nancy? Dat is nou juist geen panning shot!

Rolo72 op 6 juni 2017 om 22:31

Autofocus op AF-C? Of is dat een open deur?

ellen52 op 6 juni 2017 om 21:43

Wat leuk om mijn foto terug te zien bij een artikel over panning!

nankeefotografie op 7 juni 2017 om 16:57

lumafoto op 6 juni 2017 om 14:22

Heel duidelijke uitleg. Dank je wel!

nankeefotografie op 7 juni 2017 om 16:46

Dank je wel!