Upload jouw foto's
5 belangrijke tips voor straatfotografie © straat, bellen, blij

8 juli 2017, 10:00

Straatfotografie is een bijzonder breed onderwerp; van spontane portretten tot prachtige stadsbeelden. Maar hoe vind je nou iets moois en hoe zet je het dan ook mooi op de foto? Wij geven je 5 belangrijke tips voor straatfotografie!


Foto door amsterdamthroughmyeyes

Weet de regels en ken je portretrechten

Een belangrijk element van straatfotografie, is weten wat je wel en niet op de foto mag zetten. Bij wet heb je toestemming om op straat, of in openbare ruimtes, vrij te fotograferen. Ga je echter een gebouw of winkel binnen, dan ben je gebonden aan de huisregels. Dit is op zich vrij simpel. Het wordt echter een stuk lastiger zodra je portretten van mensen wilt fotograferen. In principe mag je (op straat, en in openbare ruimtes) zo'n portret gewoon maken. Het publiceren is echter een ander verhaal. Een persoon heeft namelijk altijd het recht om de publicatie van een foto te verbieden, mits hij (zo staat in de wet geschreven) daar een redelijk belang bij heeft. We geven je twee belangrijke voorbeelden: het eerste is bij een foto van iemand die bijvoorbeeld net een stipclub verlaat. Deze persoon kan het publiceren van deze foto bij wet verbieden, aangezien hij hier schade aan kan ondervinden. (Zijn reputatie kan worden geschaad) Nog een voorbeeld: je mag geen foto's publiceren van iemand die plots voor je op straat in elkaar zakt. Buiten dat je in zo'n geval natuurlijk eerst deze persoon hulp moet bieden, zou je een foto maken van een zeer nare en persoonlijke situatie, wat niet voor het grote publiek bedoeld is.


Foto door sylkafotografie

Wees benaderbaar

Natuurlijk zullen dit soort dingen niet zo vaak voorkomen. Toch kan het zijn dat mensen je vragen wat je aan het doen bent of willen weten wat er met de foto's gaat gebeuren. Wees daarom altijd vriendelijk, vertel wie je bent en laat je foto's zien wanneer dat wordt gevraagd. (Ook al ben je dat natuurlijk niet verplicht) Mensen vinden het vaak ontzettend leuk als je een mooie foto van ze hebt gemaakt en willen hem soms zelfs ook graag hebben. Neem daarom ook altijd wat kaartjes mee met je contactgegevens erop. Hebben mensen liever dat je hem verwijdert, doe dit dan ook. Er zijn nog veel meer mooie dingen op straat te vinden en zo blijft iedereen gelukkig.


Foto door Alied1965

Rondlopen of blijven staan?

Straatfotografie kan je op verschillende manieren aanpakken. Al begint het allemaal bij de keuze of je rond gaat lopen, of op een bepaalde locatie blijft staan. Als je rond gaat lopen ga je actief op zoek naar opvallende modellen of situaties. Die zal je dan ook veel sneller tegenkomen dan als je zal blijven staan. In dit geval zal je echter wel snel moeten reageren en kan het soms dus zijn dat je net niet de juiste instellingen gekozen hebt. Je kan er daarom ook voor kiezen om een mooie locatie uit te zoeken en daar rustig af te wachten. In dat geval kan je je instellingen helemaal voorbereiden op de lichtomstandigheden en kan je wachten tot een bijzonder model passeert, of de zon net zo verschuift dat je interessante schaduwen krijgt.


Foto door PtR

Kleur of zwart-wit

Het valt misschien wel op dat veel straatfoto's in zwart-wit zijn. Dit komt omdat zwart-wit in dit geval wel enige voordelen heeft. Het grootste daarvan is dat een straatbeeld soms behoorlijk onrustig kan overkomen, zeker als er veel personen op te zien zijn. Door je foto's zwart-wit te maken, maak je je beeld rustiger. Soms zijn kleuren echter wel erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een marktkraampje met felgekleurde producten, foto's op de kermis of met graffitikunstwerken. In dit soort gevallen geven kleuren juist weer erg veel sfeer mee aan je beeld. Fotografeer daarom altijd in RAW. Zo kun je achteraf bepalen hoeveel, of welke kleur je foto nodig heeft.


Foto door PtR

Let op compositie

Compositie is bij straatfotografie erg belangrijk. Een straatbeeld is namelijk vaak erg vol, waardoor je aandacht alle kanten op wordt getrokken. Ook als er geen mensen rondlopen is er nog van alles te zien. Dit zorgt al snel voor te drukke en onrustige foto's. Kies daarom altijd een duidelijk onderwerp en zorg dat deze ook alle aandacht op zich vestigt. Dit kan door het onderwerp beeldvullend te maken, de achtergrond onscherp of juist een klein detail te fotograferen in plaats van een heel beeld. Gebruik de regel van derden om een mooie, rustige vlakverdeling te creëren.

Wil je meer leren over compositie? Lees onze Cursus Compositieleer.


Foto door Quintus

Fotografeer van een afstand

Als laatste is het belangrijk om van een afstand foto's te maken. Veel mensen gaan zich anders gedragen als ze door hebben als er iemand naar ze kijkt en al helemaal als door hebben dat die persoon ze op de foto zet. Door van een afstand te fotograferen voorkom je dat ze iets door hebben en gaan ze door met hun alledaagse bezigheden. Het is natuurlijk dan wel van belang om een goede zoomlens te gebruiken. Natuurlijk kun je ook altijd portretten van dichtbij maken.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens onze Collectie Straatfotografie!

Reacties (13)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 23 juli 2017 om 10:26

Straatfotografie is plezant,en goed om bij te lereren

wielr01 op 12 juli 2017 om 13:49

Straatfotografie is het leukste wat er is. Het is spannend, want je moet vaak snel anticiperen. Net iets te laat, betekent dat je plaat is mislukt. Maar soms ondek je bij het afwerken ook op een foto net die ene toevoeging die het beeld complementeert. Tijdens mijn vakantie of reizen draag ik altijd (letterlijk) mijn Nikon met 15-200 mm lens bij mij. Da's wel veel gewicht, maar ik kan wel alle situaties aan.

perez op 12 juli 2017 om 10:39

Straatfotografie is heel erg leuk om te doen al zou ik het een beginner nog niet echt aanraden totdat je volledige controle hebt over je camera. Verder is het ook een kwestie van aanvoelen.

renewolf op 11 juli 2017 om 18:49

Voor een beginner is van agstand fotograferen wel aantrekkelijker maar er komt zeker een tijd om uit de comfortzone te komen en ook dichterbij het onderwerp te komen. Dat geeft meer zelfvertrouwen en niet onbelangrijk, hele andere foto's met meer dynamiek.

PtR op 11 juli 2017 om 19:05

Je slaat de spijker naar mijn idee op zijn kop met het leerproces zoals jij dat beschrijft. Mooi!

mariontcvb op 11 juli 2017 om 18:48

leuk je foto's peter zoals altijd

PtR op 11 juli 2017 om 19:04

Dankjewel Marion, ik was ook verrast.

RonaldSteenbakker op 11 juli 2017 om 10:28

Pikant hoor, een foto als je de stipclub uitkomt

PtR op 10 juli 2017 om 17:39

Grappig, de 1e alinea van dit artikel lijkt wel heel erg op het artikel dat ik enkele jaren geleden voor Zoom schreef: http://zoom.nl/artikel/cursussen/23076-do-s-en-don-ts-voor-straatfotografie.html
Verder ben ik het helemaal met Ruud van der Lubben eens. Straatfotografie is juist bovenop je onderwerp kruipen. Kruip in het straatleven, wees er onderdeel van. Kijk niet van een veilige afstand toe met je telelens.

Ruud van der Lubben op 10 juli 2017 om 12:05

Van alle duidelijk ojuiste beweringen over straatfotografie in dit artikel is deze toch écht wel de opmerking die er het meest naast zit. " Fotografeer van een afstand

Als laatste is het belangrijk om van een afstand foto's te maken. Veel mensen gaan zich anders gedragen als ze door hebben als er iemand naar ze kijkt en al helemaal als "

Als straatfotograaf die zelf ook de nodige workshops en lezingen geef zie ik hier opmerkingen waarvan ik mijn cursisten nu juist meegeef om het niet zo te doen !!

PtR op 10 juli 2017 om 17:40

Helemaal met je eens, Ruud.