Upload jouw foto's
Fotografeer de komende nachten vallende sterren © perseïden, vallende, sterren

26 juli 2017, 16:00

De komende dagen is de kans groot om in de nacht een flink aantal vallende sterren te spotten (als het weer meezit!) Hoe fotografeer je die het beste? We geven je een aantal tips!

De nacht van donderdag op vrijdag lijkt op dit moment qua weer het meest geschikt om op pad te gaan. Tussen 02:00 en 04:00uur is de nacht op haar donkerst, dus zorg ervoor dat je dan klaarstaat om te fotograferen! Je kan het beste in noord-oostelijke richting fotograferen, want dan heb je kans om tot zo'n 19 meteoren per uur te zien.

Instellingen

Met een lange sluitertijd vergroot je de kans om een vallende ster vast te leggen. Het fenomeen is namelijk maar een enkele seconde zichtbaar, dus een goede timing is erg lastig. De sterren veranderen dan van stipjes in mooie streepjes die zich onderscheiden van de rest van de sterrenhemel. Fotografeer vanaf je statief, om bewegingsonscherpte te voorkomen en het jezelf een stuk makkelijker te maken. Zoek een plek op met weinig lichtvervuiling, zodat de lucht zelfs met de langere sluitertijd nog mooi donker blijft en je geen waas van de stadsverlichting ziet. Houd je iso-waarde laag om ruis te voorkomen en zet je diafragma ver open. Stel handmatig scherp op de sterrenhemel en heb vooral heel veel geduld!

jannesjjamper

Lukt het je niet om deze week op pad te gaan? Wees gerust, rond 13 augustus zouden er ook flink wat meteoren per uur zichtbaar moeten zijn!

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
sdanckaarts op 26 juli 2017 om 19:27

Ik ga elke Augustus op pad om de Perseiden te bekijken en te fotograferen. Heb er een redelijk aantal vast kunnen leggen maar op zichzelf zijn ze meestal niet bijster boeiend. Gelukkig vind ik het ook geweldig om er naar te kijken dus ik haal er toch altijd een hoop plezier uit.. Anyway, mijn beste tip is om vooral ook aan de omgeving te denken omdat die een hoop kan toevoegen ! STERkte ( sorry, vond hem te flauw om niet te doen )