Meld je gratis aan
Handige camerafuncties die vaak vergeten worden © peaking, color, red

28 juli 2017, 10:00

Ken jij alle opties in je camera? Nee? Probeer dan in ieder geval deze opties eens een keer uit, want ze zijn erg handig!

Zorg ervoor dat je altijd de basisinstellingen van je camera onder de knie hebt!

Back-button-focus

De meest gebruikte manier om een foto te maken, is de ontspanknop halverwege indrukken om scherp te stellen en vervolgens helemaal indrukken om daadwerkelijk de foto te maken. Die twee stappen kan je ook verdelen over verschillende knoppen. Één knop voor de autofocus en de ontspanknop om af te drukken. Deze techniek noemt men back-button-focus.

'Waarom zou je dat willen?', is wellicht je eerste gedachte? Het grootste voordeel is dat je niet automatisch bij iedere nieuwe foto opnieuw scherpstelt. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudiger je beeld opnieuw kaderen. Je stelt met back-button-focus scherp op een object, herkadert je beeld en drukt vervolgens af met je ontspanknop. Daarnaast heeft back-button-focus in sommige camera's invloed op het wisselen tussen 'Continuous AF' en 'Single AF'. Dat geeft je wat meer snelheid in het wisselen, tijdens het fotograferen.

In de onderstaande video laat fotograaf Tony Northrup dit voordeel in de praktijk zien:

Rasterweergave

De perfecte functie om je te helpen met sterkere composities, is een rasterweergave over je display. Hierdoor kan je in één oogopslag zien of je horizon recht loopt en of je onderwerp mooi in het kader staat. Hoe je deze kan instellen, wisselt per camera. De meeste camera's werken met een weergave van de regel van derden, als je enkele keren op de 'display' knop drukt. Bij andere camera's kan je in het menu voor rasterweergave (of stramienlijn) kiezen. Deze optie heet 'Grid Line' in het Engels. Je krijgt dan vaak de verschillende opties voor regel van derden, gulden snede, vierkantsraster en diagonaalraster.

remkokillaars

Zebra

Een functie waar helaas niet alle camera's over beschikken is de 'zebra'-optie. Deze schakel je eenvoudig in je hoofdmenu in. Wat er gebeurt, is dat de overbelichte delen in je beeld een streeppatroon over zich heen krijgen. Je kan zelf instellen vanaf welk percentage overbelichting dit moet optreden. Je voorkomt hiermee dat er detailverlies optreedt. Het helpt je vooral in situaties, waarbij de helderheid van je display geen goede weergave geeft van de helderheid van je foto's of video.

In deze video van UK Airscape (Engels) kan je heel duidelijk zien hoe het werkt in de praktijk:

Peaking color

In het menu van je camera kan je een kleur instellen, die je helpt bij het handmatig scherpstellen. Vaak kan je zelf kiezen tussen rood, geel en wit. Op je display zal je zien dat de randen van de punten met een groot contrast in dat geval in de gekozen kleur verschijnen. In onderstaande afbeelding zijn dat de rode punten waarop in dit geval is scherpgesteld. Je zal gelijk zien dat, wanneer je je focus verlegt, de kleur zich ook gelijk met de scherpte over de diepte van je display verschuift.

Focus magnifier

Een andere grote hulp bij het handmatig scherpstellen, is de focus magnifier (scherpstelvergroting). Bij de meeste camera's kan je hier een aparte knop voor instellen. Als je hierop klikt, verschijnt er een rechthoekje op je scherm dat verplaatsbaar is met je controlewieltjes. Klik je er vervolgens nog een keer op, dan zal je zien dat je volledige display wordt gevuld met de inhoud van het rechthoekje. Je zoomt als het ware (digitaal!) in op je nog niet gemaakte foto. Je kan in dit geval heel nauwkeurig scherpstellen op de details die er echt toe doen. Dat is perfect voor zaken als landschaps- en portretfotografie, maar kost teveel tijd voor het snelle fotografiewerk.

Heb je wat problemen met de lichtmeting in je camera? Probeer dan deze instellingen een keer uit!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn