Upload jouw foto's
Tips voor high-key fotografie © artikel, tips, highkey

5 augustus 2017, 10:18

Naast low-key is er natuurlijk ook high-key fotografie! Hoe ga je te werk met deze soort fotografie? Wij geven je tips!

Onderwerpen voor high-key fotografie

Bij high-key fotografie kun je voor veel verschillende onderwerpen kiezen. Veel voorkomende onderwerpen zijn insecten, bloemen en portretten.

Sambikkeltje

Benodigdheden en lichtbronnen

Een witte achtergrond, weinig schaduw en weinig contrast. Dit zijn kenmerken van een goed high-key portret. Wat heb je hier nou voor nodig? Dit zijn minimaal 2 reportage of studioflitsers. De een gebruik je om de achtergrond te belichten, achter het model. De ander gebruik je als lichtbron op het model. Meestal zet je de flitser die op het model gericht staat ongeveer met een hoek van 45 graden op het model.

Marchristan

Heb je meer flitsers tot je beschikking? Dan plaats je er alsnog eentje op de achtergrond, en twee aan beide kanten van het model. Het model staat dan dus tussen twee lichtbronnen in. Zorg er wel voor dat het model wat afstand neemt van de achtergrond, want anders krijg je de structuur van de achtergrond te zien in je foto's. Blijf je dit alsnog zien, dan kun je de structuur van de achtergrond in de nabewerking altijd nog weghalen.

Jokebrm

Omgeving en de juiste belichting

Een high-key portret heeft vaak een witte achtergrond en dit is ook het makkelijkste om mee te werken. Begin met het belichten van je achtergrond. Let erop dat je dit licht niet te fel instelt, want dan kan er licht op het model worden weerkaatst waardoor het model overbelicht raakt. Een oplossing hiervoor is om het model nog weer iets verder van de achtergrond te plaatsen.

RusselsLof

Zodra je de belichting van de achtergrond juist hebt, begin je met het belichten van het model. Door het flitslicht te weerkaatsen via bijvoorbeeld het plafond, zorg je ervoor dat het licht van de flitser zacht licht op het model levert. Hierdoor voorkom je harde schaduwen of contrasten op het model. Lukt dit weerkaatsen niet? Dan kun je een witte paraplu gebruiken om het licht te verzachten. Je moet veel proberen en experimenteren om het juiste resultaat te krijgen, maar oefening baart kunst!

Annemieke-69

Nabewerking high key fotografie

In de nabewerking kun je het high key portret perfectioneren. Je kunt de zichtbare structuur in de achtergrond weghalen, je kunt de sfeer en kleur van het portret aanpassen of ervoor kiezen om het portret naar zwart-wit om te zetten.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn