Upload jouw foto's
Tips voor druppelfotografie in de natuur © artikel, tips, druppels

11 september 2020, 09:13

Je ziet ze vast weleens voorbijkomen op Zoom.nl, foto's van druppels! In de natuur kun je hier sprookjes-achtige beelden mee maken.

Klassieke vorm van druppelfotografie

De klassieke vorm van druppelfotografie is natuurlijk het laten vallen van een druppel in een bakje vloeistof. Je kunt hier 3 verschillende momenten vastleggen; de druppel die boven het water hangt, de golf die ontstaat wanneer de druppel het water raakt en als laatste de beweging die ontstaat wanneer de druppel weer naar boven komt in het water. Dit is een kwestie van veel oefenen met goede timing en een snelle sluitertijd.

Leo15

Eerder namen we een kijkje bij Zoomer Eric van Dongen die speciaal voor zijn druppelfotografie een complete opstelling heeft gebouwd!

Druppelfotografie in de natuur

Wanneer je eens iets anders wil proberen dan biedt de natuur de perfecte uitkomst. Trek er vroeg op uit op een koude morgen en je zult overal druppels zien liggen in de vorm van ochtenddauw. Druppels op een blad, veertje of grasstengel zijn prachtig om close-up vast te leggen.

JohanvanEsch

Je kunt druppels in de natuur op verschillende manieren fotograferen. De ochtenddauw is goed te zien op insecten en bladeren, dus je kunt voor macrofotografie kiezen. Ook kun je een grasveld vanaf een laag standpunt fotograferen met in de achtergrond de opkomende zon. Dit zorgt voor prachtig licht, wat ook nog weerkaatst in alle zichtbare druppels. Denk ook aan spinnenwebben die nog vol met ochtenddauw zitten bij de opkomende zon.

Soesa62

Omdat een druppel doorzichtig is, kun je goed werken met verschillende achtergronden en reflecties. De achtergrond zal 'op zijn kop' te zien zijn in de druppel. Gebruik een groot diafragma om de druppel scherp te stellen en de achtergrond in de foto helemaal wazig te maken.

Gilles147

Probeer een druppel altijd te fotograferen vanaf een zijaanzicht in plaats van het bovenaanzicht. Je ziet bijvoorbeeld bij een bovenaanzicht alleen maar het groen van het blad waarop de druppel ligt. Ook de bolling van de druppel is vanaf het zijaanzicht veel beter zichtbaar.
Bij een zijaanzicht zie je dus de gespiegelde achtergrond, de bolling en vorm en het contrast is veel duidelijker.

Dijkstraatje

Natuurfotografie tips

Wil je meer handige natuurfotografie tips? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Spijkers op 1 oktober 2019 om 19:36

Foto 1 Burst foto grafie Zit gewoon In de Panasonic LUMIX FZ 82

JanBrokzoom op 13 september 2017 om 11:33

Ik ben het met Paul Caroen eens wat betreft de lens De afstand tussen de hangende druppel en je objectief en het object wat in de druppel zichtbaar zou zijn moet je proefondervindelijk vaststellen dus oefenen en kijken .
Ik heb zelf mooie foto's van een bloemstamper welke in de druppel spiegelt .
Kan ik die hier plaatsen als voorbeeld weet ik niet

PaulCaroen op 12 september 2017 om 20:09

Een macro-lens 105mm f2.8 (vergrotingsfactor 1:1) zal hier uitstekend voor geschikt zijn.
Scherpstellen met de hand lijkt mij het meest praktisch.
Zoals hier aanbevolen: op volle opening werken.

dydy op 12 september 2017 om 18:56

Wat voor lens is hier het meest geschikt voor?

Rolo72 op 6 september 2017 om 21:25

Qua inspiratie een leuk artikel. Praktisch zou het interessanter zijn als er wat meer op details besproken zouden worden. Ik zou bijvoorbeeld wel willen weten, betreffende het laatste item, hoe groot de afstand moet zijn tussen een hangende druppel en het object dat je in de weerspiegeling wilt vangen.