Upload jouw foto's
Lightroom edit sessie - Complete fotobewerking op video © lightroom, edit, sessie, thumbnail

10 oktober 2017, 08:20

In deze Lightroom edit sessie gaan we een volledige fotobewerking van A tot Z uitvoeren. Lokale aanpassingen, lenscorrecties en belichting; alles komt aan bod!

In deze foto is er redelijk veel aan te passen zonder teveel kwaliteitsverlies, omdat er gebruik gemaakt is van een RAW-bestand!

Lightroom edit sessie op video

Wil je deze volledige fotobewerking voor je ogen zien gebeuren? Bekijk dan deze video met daarin alle verschillende aanpassingen!

Een complete fotobewerking in Lightroom

De oorspronkelijke RAW-foto:
ambervank

Lenscorrecties toepassen

We beginnen met de standaard lenscorrecties. Bij ieder objectief is er sprake van een bepaalde mate van vervorming. Lightroom heeft voor de meeste objectieven lensprofielen samengesteld die deze vervorming in grote mate corrigeren. Het programma kan het objectief herkennen aan de exif data en daardoor heel snel de juiste aanpassing creëren. Klik hiervoor op correcties profiel inschakelen.Hetzelfde geldt voor de chromatische aberratie. Dit is een optische fout die je vooral terugziet in deze foto op de plekken waar veel tegenlicht zit. Dit valt niet volledig te corrigeren; maar zoals je in onderstaande close-up goed kan zien, zorgt de optie Kleurafwijking verwijderen wel voor een flinke verbetering!

De foto rechtzetten en uitsnede aanpassen

Omdat in deze RAW-foto de horizon niet volledig recht loopt, gaan we deze aanpassen. Kies hiervoor bovenaan, onder het Histogram, voor de optie Uitsnijdbedekking. Je krijgt nu een raster met hulplijnen die je helpen om de foto recht te zetten. In dit geval is het gebouw op de achtergrond met de horizonlijn van het gras het ijkpunt. Als deze gelijk lopen aan de hulplijnen, dan weet je dat de foto recht staat.

De belichting corrigeren

Het corrigeren van de belichting doe je door in het menu rechts te kiezen voor standaard. Hier vind je alle verschillende belichtingsopties.

Met de opties Temperatuur en Tint kan je handmatig de volledige kleurtemperatuur van het beeld aanpassen. Daarmee kan je eenvoudig een foutieve witbalans corrigeren.

Met Belichting pas je de belichting over de volledige foto aan.

Met Contrast pas je het contrast over de volledige foto aan.

Met Hooglichten pas je de belichting in de lichte delen van de foto aan. In het histogram bevindt dit gebied zich rechts naast het midden.

Met Schaduwen pas je de belichting in de donkere delen van de foto aan. In het histogram bevindt dit gebied zich links naast het midden.

Met Witte tinten pas je de allerlichtste delen aan. Dit is het meest rechtse gebied in het histogram.

Met Zwarte tinten pas je de allerdonkerste delen aan. Dit is het meest linkse gebied in het histogram.

Met Helderheid pas je het contrast in de middelste van de belichting aan.

Met Levendigheid en Verzadiging pas je de intensiteit en felheid van de kleuren in het beeld aan.

De kleuren aanpassen

In deze foto gaan we de kleuren een beetje aanpassen, zodat je meer een herfstgevoel krijgt. Dit doen we door met name de geel en groentinten in het menu HSL / Kleur / Zwart-Wit onder Kleur warmer te maken. Wil je meer weten over hoe je een foto een sterke herfstsfeer kan geven? Bekijk dan deze Lightroom Quick Tip!

Lokale aanpassingen doen

In deze foto passen we twee vormen van lokale aanpassingen toe. Allereerst gaan we met het aanpassingspenseel de witte gedeelten van het gebouw selecteren. Deze zijn namelijk door de schaduw erg blauw geworden. Om goed te zien waar je werkt; is het handig om de kleur van het penseel opvallend rood te maken en tijdelijk de belichting helemaal over- of onder te belichten. Door de grootte van het penseel aan te passen kan je ook kleinere stukken eenvoudig selecteren. De doezelaar is een doorzichtige rand om het penseel, waardoor jou bewerkingen beter uitvloeien.


Daarnaast gaan we ook een aantal vlekjes in het water verwijderen, omdat deze de mooie reflectie van de wolken een beetje verstoren. Dit doen we met de optie vlekken verwijderen die je net als het aanpassingspenseel onder het histogram kan vinden. Het is een clone-tooltje, waarbij je heel eenvoudig de vlek kan maskeren met een nder stuk uit de foto. Een stukje blauw lucht met vlekje, vervang je dus door een stukje blauwe lucht zonder vlek. Ook hier kan je weer de doezelaar gebruiken voor een subtieler verloop van het effect.

Een vignet toevoegen

De laatste stap is het toevoegen van een subtiel donker vignet. Officieel is dit een tool om lensfouten te corrigeren; maar het werkt onbewust heel goed om de aandacht op het centrale deel van de foto te leggen. Omdat er hier ook sprake is van een centrale compositie met het hoofdonderwerp in het midden, werkt een vignet dus heel erg goed!

Het resultaat

Meer Lightroom tutorials bekijken? Leer in deze korte Quick Tip hoe je foto's kan verscherpen met een masker!

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
RuudEngels op 11 oktober 2017 om 11:56

Ik werk al lang met Lightroom, maar toch een leerzaam stukje, nu naar Quick Tip.

Eveline87 op 10 oktober 2017 om 21:34

Goed artikel, al doe ik zelf nooit iets met specifieke kleuren (zoals met dit huis) wanneer deze ook zichtbaar zijn in het water. Nu is het huis "geel" en in het water is die "blauw".....

TheoHa op 10 oktober 2017 om 12:23

Mooi en duidelijk!!