Upload jouw foto's
Expertuitdaging: Architectuur fotograferen in de nacht © hotel, zaandam, architectuur, nacht

19 oktober 2017, 10:00

Bij weinig licht een volledig gebouw vastleggen, is niet de meest eenvoudige opdracht. Het vereist technisch inzicht in de mogelijkheden van nachtfotografie én kennis van het overbrengen van de kracht van architectuur. We dagen je uit om hiermee aan de slag te gaan!

Eerst nog even oefenen met nachtfotografie? Probeer dan eens deze zes interessante locaties uit!

De basics voor nachtfotografie

Idealiter fotografeer je met een fullframecamera, een lichtsterk objectief en een stevig statief. Het statief is echt noodzakelijk voor het goed kaderen van de gebouwen en voor de mogelijkheid tot een lange sluitertijd om de foto goed te belichten. Dankzij de fullframe-sensor kan je ook de iso-waarde nog iets hoger opschroeven, zonder direct last te hebben van de ruis.

De brandpuntsafstand van het objectief is sterk afhankelijk van het type foto's dat je gaat maken. Een groothoek ligt zeer voor de hand, omdat je er zowel individuele gebouwen, maar ook een volledige skyline, imposant mee in beeld kan brengen. Iets meer afstand en wat meer tele-bereik kan juist voor minder vertekening in je beeld zorgen, maar het zorgt er ook al snel voor dat het gevoel van diepte verloren gaat.

ingrid-marcel

Slecht of weinig licht

Zoals gezegd is nachtfotografie zo lastig, omdat de hoeveelheid licht beperkt is. De meeste gebouwen zijn 's nachts ook niet of nauwelijks verlicht. Karakteristieke gebouwen, zoals kastelen, gemeentehuizen of kerken hebben soms nog wel een spotlight erop staan, maar die zorgt vaak voor een nogal gelige uitstraling met keiharde schaduwen. Ook kantoorpanden zijn soms tot erg laat verlicht. Het lastige daarvan is dat vaak niet de juiste raampjes branden die jij graag verlicht zou zien. Dat kan het gebouw een onrustige uitstraling geven.
poit

Onverlichte gebouwen fotograferen

Als een gebouw volledig in het duister staat, dan kan je daar in je foto een heel erg dramatisch en imposant beeld van maken. Het gevaar is echter dat de elementen in je foto die wél lichtgeven, zoals een straatlantaarn of voorbijkomende auto, de aandacht wegnemen van het gebouw. We zijn namelijk automatisch geneigd om eerst naar de lichte delen in een foto te kijken. Wees dus heel selectief welke elementen je wel en niet in je beeld opneemt. Kies voor een extreme sluitertijd om alsnog je beeld goed te belichten en laat eventuele subtiele lichtbronnen, zoals sterren, de foto verrijken, zonder dat deze het hoofdonderwerp worden.
japanesepower

Leuk weetje:

Wist je dat je sommige monumenten, zoals Het Louvre, de Eifeltoren en het treinstation van Rome officieel niet mag fotograferen 's nachts? De gebouwen zelf zijn hun copyright al kwijtgeraakt, maar de lampjes erop worden gezien als 'artistiek werk' waar nog copyright op rust. Vandaar dat er ook nauwelijks foto's van vindbaar zijn op stockphotowebsites!

Verlichte gebouwen fotograferen

Als er wel sprake is van licht op of vanuit het gebouw, dan is het al veel makkelijker om deze als hoofdonderwerp neer te zetten. Je kan dan kijken hoe je het licht het beeld kan laten verrijken. Die eerder genoemde gelige-oranje spots, steken bijvoorbeeld qua kleur en contrast heel mooi af tegen een donkerblauwe nachthemel. Als je de volledige foto in blauw en oranje maakt, zorgt dat voor een mooi tegenstellend effect.

Als er juist sprake is van heel veel verschillende kleuren en lichtbronnen in je beeld, dan oogt het al snel erg druk. Je zal dan met een duidelijke lijnwerking van het gebouw moeten werken, om het oog alsnog sturing door de foto te geven.

Ga zelf aan de slag

Het wordt alweer steeds vroeger donker, dus er is tijd genoeg om er 's avonds op uit te trekken met je camera! Vraag wel of een collega fotograaf met je meegaat, zodat je een gezelliger maar ook veiliger uitstapje hebt. Je loopt per slot van rekening toch 's avonds met je dure apparatuur over straat.

Ga op pad in een nabijgelegen stad of kies juist voor de rustige dorpjes in je omgeving. De meest voor de hand liggende gebouwen zijn al vaak gefotografeerd, dus probeer ook eens de wat minder in het oog springende gebouwen mooi vast te leggen. Upload je resultaat op Zoom.nl met de tag 'architectuurindenacht' zodat wij ook van je werk kunnen meegenieten!

Ben je al toe aan een andere expertuitdaging? Ga dan eens portretten fotograferen in de regen!

Reacties (13)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
hat53 op 19 oktober 2017 om 22:16

Een HDR opname is ook een optie om lichte objecten te dimmen. Ik had hier bij het vleeshuis in Gent last van, een bak licht in een donkere omgeving.Uiteindelijk voor de HDR optie gekozen.

PtR op 19 oktober 2017 om 21:01

Dit snap ik niet: "..... een lichtsterk objectief en een stevig statief". Het geinige van een lichtsterk objectief is dat je nog heel lang uit de hand kan fotograferen. Het geinige van een statief is dat je hele lange belichtingstijden kan hanteren. Met een lichtsterk objectief heb je dus geen statief nodig en met een statief kan je met ieder objectief fotograferen. Mijn opmerking is niet bedoeld als kritiek op dit heldere stuk maar ik snap de combinatie lichtsterk en statief niet.

hat53 op 19 oktober 2017 om 22:18

Juist omdat je met een lichtsterk objectief zo lang uit de hand kan fotograferen is het ideaal voor nachtfotografie. Want het moet wel goed donker zijn om aan wat langere sluitertijden te komen

PtR op 20 oktober 2017 om 08:04

Ja, dat is wat ik schrijf. De combinatie van lichtsterk objectief EN statief, zoals beschreven in het artikel, ontgaat me.

corvee1r op 19 oktober 2017 om 17:10

En spelen met je witbalans, dus in RAW fotograferen. Wil je 'sterretjes'? dan f/8 of f/11. Probeer je lens uit, lukt soms ook al prima bij f/5.6.
Bij lichtvervuiling eventueel een 'Natural Night Filter', schijnt prima te werken. Mooi sinterklaas- of kerstcadeautje

Johnwel op 18 november 2018 om 19:44

Ik zou voor "sterretjes" eerder naar een f14 gaan dan een f8 of een f11.

rob1951 op 19 oktober 2017 om 15:44

........Je hebt wel humor Eline.
Boven aan je artikel staat "Eerst nog wat oefenen, probeer dan deze zes interessante locaties uit"
Het Noorderlicht in IJsland b.v., ja daar ga ik vanavond gelijk even oefenen hahaha.

Misschien moet je ook eens fotograferen met een Olympus OM-D camera met een lichtsterke lens.
Dan zal je ontdekken dat je beslist geen full-frame sensor en ook geen statief nodig hebt voor prachtige en messcherpe avond/nacht opnames zonder ruis.......

elinesips op 19 oktober 2017 om 18:27

Sorry Rob, inderdaad de laatste locatie ligt niet zo dicht bij huis. Maar onthoud; mocht je ooit in IJsland zijn dan kan je daar dus goed oefenen met nachtfotografie Qua camera had ik het hier over 'idealiter'. Vanzelfsprekend kunnen ook kleinere sensoren bijzondere prestaties verrichten met hogere iso-waarden en de Olympus OM-D E-M1 is daar zeker een mooi voorbeeld van.

rob1951 op 19 oktober 2017 om 22:44

.....bedankt voor je reactie Eline.

corvee1r op 19 oktober 2017 om 17:02

Ben ik blij dat ik in het Groningen woon Rob, prima licht hier