Meld je gratis aan
Transformatie van een Skyline | Lightroom edit sessie © thumbnail, edit, sessie, lightroom

24 oktober 2017, 16:00

In deze Lightroom edit sessie gaan we weer van A tot Z een foto bewerken. Deze keer gaan we aan de slag met het digitaal veranderen van perspectief en een zwart-wit-omzetting!

Lightroom edit sessie op video

Wil je deze volledige fotobewerking voor je ogen zien gebeuren? Bekijk dan deze video met daarin alle verschillende aanpassingen!

Complete transformatie van een skyline in Lightroom

De oorspronkelijke RAW-foto:

Foto: WVG - Wil van Gorp

Wil van Gorp heeft zijn eigen foto vanzelfsprekend ook op zijn eigen manier bewerkt. Dit is zijn resultaat:

Vervorming corrigeren en perspectief veranderen

Zoals altijd, beginnen we met de standaard lenscorrecties. Zowel de optie kleurafwijking corrigeren, als de optie correcties profiel inschakelen, gebruiken we hier. Vooral die tweede is van belang, omdat het automatisch de vervorming van het objectief corrigeert.

Omdat we schuin op de skyline kijken, maar eigenlijk het liefst een rechte horizon willen, gaan we het perspectief in de foto digitaal corrigeren met de Lightroom Upright tool. Deze functie heeft verschillende automatische mogelijkheden, maar we gaan bij deze foto heel nauwkeurig werken en zelf bepalen welke lijnen belangrijk zijn. We beginnen met de verticale lijn. Hiervoor gebruiken we de mast van het One World Trade Center als referentiepunt. Je trekt de lijn van de upright tool dus gelijk met de mast.

Vervolgens gebruiken we de kaderand voor de horizontale lijn, omdat we deze ook uiteindelijk als horizon gaan gebruiken. Je trekt weer op dezelfde manier een lijn langs de kade. Zodra je deze loslaat zie je dat het programma de lijnen meteen met elkaar combineert en de foto rechttrekt.

Uitsnede maken en hijskraan weghalen

Vervolgens maken we een uitsnede, waarbij we alleen focussen op de skyline. Het One World Trade center is het meest prominente gebouw uit de rij, dus deze plaatsen we als hoofdonderwerp op de snijpunten van de regel van derden.

Omdat de hijskraan links in het beeld normaal gesproken niet zichtbaar is in de Skyline en omdat deze nu een beetje de aandacht wegtrekt van de andere gebouwen, halen we deze weg. Hiervoor gebruiken we de kloonstempel, onder de optie 'vlekken verwijderen'. We gebruiken een grote mate van doezelaar, omdat je zo een subtiele overgang krijgt tussen de gebieden die niet aangepast zijn. We halen alleen het uitstekende deel van de kraan weg, omdat je het onderste gele gedeelte straks nauwelijks nog ziet door de zwart-wit-omzetting.

Nevel verwijderen en zwart-wit-omzetting

In de foto is sprake van een bepaald soort nevel, ofwel mist of een vorm van luchtvervuiling. Lightroom heeft onder het menu 'effecten' een slider waarmee je deze extra kan benadrukken, of juist weg kan halen. We halen de nevel in dit geval weg zodat er meer contrast in de foto komt.

Vervolgens zetten we de foto om in zwart-wit en gaan we de belichting corrigeren. We zorgen ervoor dat de Skyline sterk afsteekt tegen het lichte water en de lichte lucht. We zetten daardoor de zwart- en wittinten extra aan, zwakken de hooglichten en schaduwen wat af en vergroten het contrast door de helderheid te verhogen.

Bij de zwart-wit-mix verfijnen we de zwart-wit-omzetting. Door de kleurenfoto naast de omzetting weer te geven, kan je zien waar de kleuren zitten die je in dit geval gaat aanpassen. In dit geval halen we de blauwe en gele tinten wat omlaag, zodat er meer doortekening in de wolken zichtbaar wordt.


Dit benadrukken we nog extra met meer contrast in de lucht. Dit doen we door een gegradueerd filter van boven naar onder door het beeld te laten lopen. Ook op het water passen we zo'n filter toe; ditmaal om het water nog net iets lichter te maken.

De afwerking van de foto

Onder het menu details vind je een slider met de naam 'luminantie'. Hiermee kan je ruis corrigeren in het beeld. Vooral in de gebieden die lichter zijn geworden dan de oorspronkelijke foto, is nogal wat ruis zichtbaar. We verscherpen het beeld nog een beetje, zodat zelfs de kleinste raampjes haarscherp zijn. Als laatste voegen we nog een klein vignet toe, om nog iets meer aandacht op de Skyline te leggen.

Het resultaat

Reacties (10)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
duipmans op 26 oktober 2017 om 21:35

Ik heb hetzelfde euvel als Theo: de optie "met hulplijnen" ontbreekt in Upright, en de optie "nevel verwijderen" kan ik nergens ontdekken. Dit in LR versie 6.13 (voor de volledigheid: een uiterst legaal verkregen versie). Uiteraard dezelfde vraag: wat te doen om die opties wel te krijgen?
Groet, Dirk

TheoHa op 26 oktober 2017 om 11:58

Mooie en duidelijke uitleg van deze bewerking.
Tot voor kort werkte ik met LR 5, maar sinds vorige week met de upgrade naar LR 6.
Ik krijg daar echter NIET de mogelijkheden te zien v.w.b. de Upright tool en met name het "icoontje"links boven EN de optie "Met hulpijnen".
Ook de optie "nevel verwijderen" heb ik niet in beeld.
Is dit soms niet mogelijk in LR 6? Volgens mij heb ik de meest recente update nl. 6.12.
Wie geeft advies??
Bedankt en groet,

Theo

duipmans op 26 oktober 2017 om 22:03

Nadat ik hetzelfde probleem had geconstateerd en een overeenkomstige vraag had gesteld, ben ik nog eens gaan zoeken. Het antwoord blijkt vrij simpel: wij werken met LR 6.xx en niet met LR CC. Alleen in die huurversie zijn die opties beschikbaar. Op de volgende site staat wel een mogelijkheid om alsnog een nevel verwijder-functionaliteit te verkrijgen: https://vinkacademy.nl/fotobewerking/nevel-verwijderen-dehaze-lightroom-photoshop/ Er wordt gesuggereerd dat je die presets gratis kunt downloaden, maar dat is niet helemaal waar. Je wordt geacht zelf een acceptabele prijs te bepalen. Voor $ 1,21 (0,21 btw ...) heb ik ze opgehaald.
Groet, Dirk

TheoHa op 27 oktober 2017 om 00:06

Beste Dirk, Duidelijk antwoord op m'n vraag! Dankjewel!
Vinkacademy is mij bekend; Laura geeft best wel zinvolle tips....ga er mee aan de slag.
Groet, Theo

WVG op 24 oktober 2017 om 21:17

Als maker van de betreffende foto, en de bewerkte foto , wil ik er ook nog iets over kwijt. De mensen in de boot zijn er door mij bewust in geplaatst als extra laag in het plaatje. Dat de foto nog technische onvolkomenheden had wist ik natuurlijk al. Zoals de horizon die niet exact vlak staat. Maar dat was ook niet de bedoeling van de opname. Hij moest wat dynamischer zijn als een "normale" skyline. Daar had ik de mensen op de voorgrond voor nodig, waarvan de man met de muts ook niet de skyline bekijkt. Dit roept vragen op, en dat met de imposante skyline samen heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat ik met deze foto een eerste prijs binnensleepte bij een expositie beoordeeld door de fotobond. Wat niet inhoud dat ik de manier van bewerken van mijn raw bestand door Eline Sips van Zoom afkeur, maar die heeft er meer een standaard foto van gemaakt. Maar ik vond het wel leuk dat mijn foto daarvoor gevraagd werd. Dank daarvoor. Groet Wil van Gorp

elinesips op 25 oktober 2017 om 11:57

Hallo Wil,
De Lightroom edit sessie is niet bedoeld om onvolkomenheden aan te tonen in de originele foto. We willen juist laten zien wat er allemaal mogelijk is en hoe bepaalde technieken werken. Nabewerking is, net als fotografie, enorm afhankelijk van ieders stijl en smaak. De door jouw bewerkte foto heeft veel meer diepte door de mensen op de voorgrond en is daardoor veel dynamischer. Ik kan je dus geen ongelijk geven dat je zelf die keuze hebt gemaakt voor jouw foto.

Vriendelijke groet,
Eline

WVG op 25 oktober 2017 om 20:06

Bedankt voor je reactie Eline.
Overigens een erg informatieve video !

joske13 op 24 oktober 2017 om 19:49

Mooie uitleg, al mis ik in de, door Zoom, bewerkte foto wel "de man met de muts". Dat vind ik persoonlijk een mooi detail in deze foto.
Verder een mooie foto die zeker niet "slechter" wordt door de Zwart/Wit omzetting.

PtR op 24 oktober 2017 om 18:47

Een overtuigende bewerking met een goede uitleg.

p9 op 24 oktober 2017 om 17:43

Je kan er veel mee ...in de eerste foto ,staat links mooi recht ,en door de bewerking staat het nu niet goed ,dat kan je er maar beter afsnijden .
Door veel Architectuur fotografie te doen ,leer je je lijnen te zien ,en dat is mooie kunst zonder lightroom