Upload jouw foto's
RUIS VERWIJDEREN uit je foto's | Lightroom Quick Tip © thumbnail, lightroom, ruis

2 november 2017, 10:00

Ben jij ook zo'n fotograaf die het liefst de sfeervolle verlichting van een stad bij nacht vastlegt? Dan ben je vast regelmatig tegen bergen ruis in je foto's aangelopen. In deze Lightroom Quick Tip kijken we naar ruis in avondfoto's en hoe we dit kunnen verminderen.

De video

De bewerking

Avondfoto's, zoals deze van zoomer krulkoos, spreken ontzettend tot de verbeelding, maar worden doorgaans gemaakt met een hoge iso-waarde. Dit is de voornaamste oorzaak van ruis in je foto. Soms valt het mee en lijkt de ruis op de korrel van een foto gemaakt met een analoog filmrolletje. Het kan zich echter ook tonen als lelijke groene en paarse pixels.Om de ruis te verhullen, kun je een foto omzetten naar zwart-wit, maar dat is niet altijd de beste oplossing. Om iets aan de ruis te doen, passen we in dit geval ruisreductie toe. Deze vind je onder het kopje details in de ontwikkelmodule van Lightroom.


Vervolgens is het simpel: zoek een gebied uit met ruis, zoals in de schaduw van het model. Zoom in tot 100% en beweeg het schuifje bij luminantie naar rechts. Je ziet de ruis nu verdwijnen. Let wel op: te veel ruisreductie haalt alle details uit je foto en laat het lijken alsof alle kleuren zijn uitgeveegd.


Als je tevreden bent met de hoeveelheid ruisreductie, kun je via het schuifje detail weer een beetje detail terugdraaien in je foto. Wees ook hier voorzichtig: te veel doet het effect van de ruisreductie teniet.

Nu is de ruis minder, maar heeft de foto ook minder detail. Daarom gaan we de foto verscherpen. De vuistregel is dat de waarden van verscherping en ruisreductie samen 100 moeten zijn. In dit geval hebben we gekozen voor ruisreductie van 49, dus stellen we verscherping in op 51.

Het resultaat


Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
vincenttepas op 26 november 2017 om 14:05

Nuttige artikel!
Maar over ruis gesproken.. in de bijgevoegde bewerkingsvensters voor ruisreductie en verscherpen is enorm veel Jpeg-ruis te zien. Als je zo'n geknipt plaatje als PNG opslaat in plaats van Jpeg heb je daar geen last van. Het staat net even wat strakker!

PtR op 4 november 2017 om 21:23

Ik ben boos. Ik heb mijn fotoalbumplaten bijna klaar en ineens lees ik dit: De vuistregel is dat de waarden van verscherping en ruisreductie samen 100 moeten zijn.
Daar ben ik dus even mee gaan spelen en het werkt echt. Ik ben boos omdat ik nu alle foto's weer langs moet.....nee, ik ben niet boos. Ik ben heel blij met deze tip!!

Matt-H-Imaging op 2 november 2017 om 14:23

Ik mis bij deze korte tutorial het gebruik van het masker bij het verscherpen!

Krulkoos op 2 november 2017 om 14:10

Nog goed gelukt! Deze tip ga ik onthouden