Meld je gratis aan
Expertuitdaging: Scherpe macrofoto's van top tot teen © macro, mot, scherpte

17 november 2017, 10:00

Macrofotografie is een van de populairste onderwerpen voor veel fotografen. Toch heeft het dicht op je onderwerp kruipen als grote nadeel dat er al heel snel een extreem kleine scherptediepte ontstaat. Ga de uitdaging aan en maak foto's waarbij je onderwerp van top tot teen scherp is!

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Lightroom en Straatfotografie.

Extra licht toevoegen

Extra licht zorgt ervoor dat je het diafragma verder kan sluiten, zodat je een grotere scherptediepte krijgt. In het geval van macrofoto's van insecten, betekent dit dat je een rups of libelle in de volledige lengte scherp kan krijgen. Zonder het toevoegen van licht, is dat haast onmogelijk als je de foto alsnog goed wilt belichten.

Professionele macrofotografen gaan dus niet voor niets vaak met extra licht op pad. De ringflitser is het meest populair om een complete en gelijkmatige belichting van je onderwerp te creëren. Daarnaast wordt er ook vaker gewerkt met losse flitsers, diffusors en reflectieschermen, om zacht reflectielicht op het onderwerp te laten vallen. Reflectieschermen hebben ook weer als voordeel dat ze, in een bepaalde tint, een mooie gloed creëren. Het vraagt wel meer kennis van lichtval om het onderwerp mooi uit te lichten.

1981mave

Focus stacking

Focus stacking is een techniek waarbij je van je onderwerp meerdere foto's maakt, maar telkens op een ander punt scherpstelt. De foto's combineer je achteraf in de nabewerking, waarbij je de scherpe delen uit de foto achter elkaar 'opstapelt'. Om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen, is het essentieel dat alle andere omstandigheden precies hetzelfde blijven. Je zal dus vanaf een statief moeten fotograferen, je licht constant moeten houden en alle andere technische instellingen moeten bevriezen. Je draait enkel aan de focusring. Dat klinkt simpel, maar zodra er bijvoorbeeld een wolkje voor de zon waait, zit je al met een probleem. Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen, zoals insecten, is de kans ook groot dat ze op een gegeven moment bewegen. Snel en nauwkeurig werken is dus erg belangrijk!

fansie

Meer informatie over de nabewerking van Focus Stacking lees je in dit artikel!

Handige tool om je scherptediepte te berekenen!

Met onderstaande tool kan je heel eenvoudig berekenen hoeveel scherptediepte er ontstaat in je foto, hoeveel vergroting er optreedt en welke stappen je kan gebruiken voor je focus stacking! Meer info over deze tool vind je op de website van PhotoPills

De uitdaging

Ga aan de slag met macrofotografie maar probeer er voor te zorgen dat je onderwerp in de volledige lengte scherp is. Gebruik de eerder genoemde ideeën om dit voor elkaar te krijgen. Upload je foto's op Zoom.nl met de tag 'scherpvantoptotteen' zodat wij van jullie resultaten kunnen meegenieten!

mariskab

Wil je je nabewerking van je macrofoto's eens uitbereiden? Wellicht is deze edit sessie op video dan interessant!

Reacties (13)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
B4Art op 22 november 2017 om 12:21

extra licht en een grotere opening? Dan zijn al je foto’s overbelicht!

Stefanie71 op 22 november 2017 om 10:30

Er zijn ook heel veel handige app-jes om je scherptediepte te berekenen, in play store gewoon even zoeken op DOF (depth of field) en/of Hyperfocal

tiem op 21 november 2017 om 23:18

Neem een Olympus systeem camera en je hebt een heel eenvoudige en perfecte focus bracketing en stacking. Waarom wordt deze optie niet genoemd? Die werkt veel beter

Stefanie71 op 22 november 2017 om 10:23

Waarschijnlijk niet genoemd omdat de meeste cameras die optie niet hebben

Django op 22 november 2017 om 09:22

Helemaal mee eens. Wat ook niet wordt genoemd is dat sensor afmeting ook indirect van invloed is. Bij een grotere sensor heb je minder scherptediepte (bij zelfde f-nummer). Dat is mooi, maar voor Macro wil je vaak wat meer scherptediepte hebben zoals hier beschreven.
Op een iPhone bijvoorbeeld kan je hele mooie macro resultaten krijgen met vele scherptediepte.
Qua kwaliteit zit wat kleinere sensor van MFT (o.a. Olympus en Panasonic) wat mij betreft mooi in de sweetspot (zowel goede scherptediepte als goede beeldkwaliteit)

Spijkers op 22 november 2017 om 07:43

Of neem die oude kamera van mij (NIKON P510 ) heeft macro ingebouwd zitten

Stefanie71 op 22 november 2017 om 10:24

Mijn nog niet zo oude camera heeft ook een macro stand, maar het loont toch echt om die standaard menuutjes niet te gebruiken en lekker manueel te gaan proberen

Spijkers op 22 november 2017 om 11:54

Fotografeer al van mijn 7e / 8e jaar , met een box kamera (kodak) begonnen ! Daarna alle soorten en maten aan camera's gehad , dus ook alles met de hand instellen en macro ook . Ben nu 73 jaar en ben blij dat ik niet meer met allerlei lenzen E.D hoef te zeulen en te werken , kijk maar bij mijn foto's op zoom

Stefanie71 op 22 november 2017 om 12:06

Ieder z'n ding, ik zeul nu eenmaal graag met lenzen en speel graag met wat meer/minder scherptediepte, die standaard instelling werkt prima op zich, maar het doet enkel hetzelfde kunstje keer op keer

primefoto op 19 november 2017 om 05:52

Er zit een fout in de tekst en wel de volgende: Extra licht zorgt ervoor dat je het diafragma verder kan openen, zodat je een grotere scherptediepte krijgt.

Feitelijk kun je door meer licht het diafragma meer sluiten of wel het gaatje kleiner maken en niet groter. Bij een grotere opening krijg je een kleinere DOF. Bij een kleinere opening een grotere DOF. Bij macro wil je een kleine opening en zo veel mogelijk DOF zonder te veel diffractie. Dan kom je rond de f16 tot 22 uit, naar gelang het objectief en de wensen van de fotograaf. Soms is een kleine DOF heel mooi.

elinesips op 23 november 2017 om 10:47

Klopt. 'Openen' moest inderdaad 'sluiten' zijn. Daar was ik zelf duidelijk niet zo scherp! Het is inmiddels aangepast!

Stefanie71 op 22 november 2017 om 10:22

Dat viel me ook al op, diafragma verder dicht voor meer scherptediepte, maar wel groter diafragma getal. Blijkbaar ben ik niet de enige die telkens moet nadenken van hoe om was het ook al weer, maar zitter er hier op de redactie ook een paar met dat probleem

jaap70 op 21 november 2017 om 22:21

Helemaal eens.