Upload jouw foto's
Het verschil tussen verzadiging en levendigheid | Lightroom Quick Tip © thumbnail, quick, tip, levendigheid, verzadiging

25 november 2017, 11:00

In deze korte Quick Tip leggen we je met behulp van Lightroom uit wat het verschil is tussen verzadiging en levendigheid.

De video

Het verschil tussen verzadiging en levendigheid

In Lightroom heb je twee sliders die allebei je kleuren een stuk feller maken. Maar wat is nu precies het verschil tussen de levendigheid en de verzadiging? Als je een foto aanpast, is het verschil lastig om te zien, vandaar dat we het aan je uitleggen.

Met de levendigheid corrigeer je de kleurintensiteit van de kleuren in de foto die nog niet zo fel zijn. Er wordt dus maar een gedeelte van je foto aangepast.

Foto technicolour - Instagram: yuukonline

Bij deze foto is links de levendigheid maximaal verhoogd en rechts de verzadiging maximaal verhoog. Vooral bij de blauwe veren links zie je dat de kleurintensiteit van de minder felle veren, gelijkgetrokken is met het blauw van fellere veren. Ze zijn nu grofweg even blauw. Bij de verzadiging rechts in beeld is de intensiteit in gelijke mate verhoogd, waardoor de onderlinge verschillen gelijk blijven.


Foto jochum - website

Om het even verwarrend te maken, is het bij deze foto's omgedraaid. Links is de verzadiging maximaal en rechts is de levendigheid maximaal. Je ziet heel duidelijk dat de huidskleuren een stuk neutraler blijven wanneer je de levendigheid verhoogt.

Simpel gezegd

Met levendigheid verhoog je heel erg gericht de kleurintensiteit en felheid van de kleuren in je foto. Zwakkere kleuren met veel grijs worden flink aangepakt, terwijl huidtinten neutraal blijven. Het is een subtielere manier van kleurversterken.

Met verzadiging verhoog je de kleurintensiteit en felheid in alle delen van je foto. Delen die al heel erg felgekleurd zijn, kunnen daardoor doorschieten en huidtinten worden ook versterkt. Het is een explosievere manier van kleur versterken.

Heb je last van ruis in je avondfoto's? Je leert in deze Lightroom Quick Tip hoe je deze kan verwijderen!

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
RoosZ op 5 december 2017 om 12:30

Een handige en duidelijke quick tip!
Vooral met de uitleg van het verschil tussen verzadiging en levendigheid ben ik blij!

ppwm op 29 november 2017 om 16:37

Inderdaad, kort maar erg helder; prima dus, bedankt!

501210tl op 28 november 2017 om 22:25

Kort en zeer krachtig.

GijsBouwdewijns op 25 november 2017 om 21:59

Hier wordt niet veel over gesproken, leuk om dit hier te zien!

ali op 25 november 2017 om 12:03

ik vroeg het me ook eigenlijk altijd af, goeie uitleg hierover.