Meld je gratis aan
Tips voor het fotograferen van sneeuw © artikel, sneeuw, foto

9 december 2017, 10:34

Aankomend weekend wordt er in een groot deel van het land sneeuw verwacht of misschien is er zelfs al sneeuw gevallen. Tijd om je camera erbij te pakken om prachtige foto's te gaan maken van dit winterse weer. Wij geven je een paar korte tips hoe je sneeuw het beste kunt fotograferen!

Voordat je begint: bescherm je apparatuur

De meeste camera's en objectieven van tegenwoordig kunnen best tegen een beetje sneeuw, kou en vocht. Toch wil je liever voorkomen dat je camera en objectief vol zitten met vocht na een dagje fotograferen in de sneeuw. Stop je camera onder je jas als je even niet aan het fotograferen bent of neem een plastic zak mee om erover heen te leggen, zodat je overbodige blootstelling aan vocht voorkomt. Zorg ook dat je je objectief zo droog en schoon mogelijk houdt en gebruik een zonnekap om vlekken op je objectief te voorkomen. Vocht kan zich langzaam een weg in het interieur van je camera of objectief banen, wat voor kortsluiting kan zorgen. Wanneer je klaar bent met fotograferen in de kou en je legt je camera vervolgens op een warme plek, zet deze dan nooit aan. Door het verschil in tempratuur kan er condens ontstaan, wat je camera kan beschadigen. Laat de condens verdampen en haal je batterij eruit. Zorg ook voor een extra accu tijdens het fotograferen, want door de kou gaat je batterij twee keer zo snel leeg.

Foto: RobVisser.

Handmatig overbelichten

Witte landschappen geven je camera de indruk dat het heel licht is. Het automatische belichtingsprogramma in je camera is ingesteld op 'gemiddeld grijs'(een gemiddelde van alle lichte en donkere elementen in je foto). Doordat je camera uitgaat van gemiddeld grijs, lijkt het door al dat wit dat er veel licht is. Hierdoor gaat je camera automatisch onderbelichten. Gevolg: een te donkere foto met grauwe sneeuw. Sommige camera's beschikken over een sneeuw-setting, wat automatisch wittere foto's oplevert. Heeft je camera dit niet, dan kun je het beste handmatig overbelichten. Door belichtingscompensatie te gebruiken kun je de belichtingstijd verlengen of verkorten. Bij sneeuw wil je dus de belichtingstijd verlegen. De volgende vuistregel wordt vaak genoemd: overwegend wit in je onderwerp is twee stops overbelichten. De sneeuw in je foto zou op deze manier weer wit moeten zijn. Controleer vervolgens in je histogram of je voldoende hebt overbelicht. Een foto met veel wit heeft in het histogram een piek aan de rechter kant.

Foto: LoulouBeavers.

Witbalans aanpassen

De kleur van je foto's in de sneeuw kan erg afhangen van de witbalans die je gebruikt. Een verkeerde witbalans kan ervoor zorgen dat de sneeuw in je foto of te blauw of te geel wordt. Dit is uiteraard niet realistisch en mooi. Vooral met bewolkt weer zullen je foto's er snel blauwer uitzien. Zet je witbalans in dit geval dus naar een warmere kleurtempratuur om de sneeuw weer mooi wit te krijgen. Schaduw is vaak de 'warmste' witbalans op je camera. Fotograferen in RAW heeft ook zeker voordelen bij het fotograferen van sneeuw. Zo kun je de kleurtempratuur van je foto achteraf nog aanpassen in de nabewerking.

Foto: Codeb57.

Scherpstellen en diepte creëren

Met al die sneeuw heeft je camera vaak moeite om goed scherp te stellen. Sneeuw zorgt voor weinig contrastpunten om op scherp te stellen. Stel dus op een contrastrijk punt scherp en niet zomaar midden in de sneeuw. Diepte creëren tussen de witte brei is vaak ook erg lastig. Zoek naar een object wat niet of minder ondergesneeuwd is of plaats iets op de voorgrond. Hierdoor wordt er toch diepte gecreëerd in het witte landschap.

Foto: IngeBovens.

Afwisseling in foto's

Wanneer het heeft gesneeuwd, zal je veelal landschapsfoto's voorbij zien komen. Uiteraard blijven deze foto's mooi, maar durf ook eens detailfoto's te maken. Bijvoorbeeld door het gebruiken van je macrolens. Sneeuw is van dichtbij ontzettend mooi en je kunt op deze manier de prachtige structuur van de ijskristallen vastleggen. Let er wel goed op dat je macrofoto's scherp zijn, omdat ook hierbij je camera last heeft van weinig contrastpunten.

Foto: Hester-Goeman.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 20 december 2017 om 16:05

Goede tips,met de nodige uitleg

lutek op 14 december 2017 om 19:14

Prachtige beelden en goed uitgelegde tips om betere foto's te kunnen maken Bedankt daarvoor