Meld je gratis aan
Zelf exact de juiste witbalans bepalen | Lightroom Quick Tip © thumbnail, witbalans, lightroom

22 december 2017, 12:30

In deze korte Quick Tip leggen we je uit wat het verschil is tussen kleurtemperatuur en kleurtint.

Ben je een beginner en snap je nog niet precies hoe witbalans werkt? Dan moet je zeker deze video even bekijken!

De video

Het verschil tussen kleurtemperatuur en kleurtint

De juiste witbalans maak je door de juiste kleurtemperatuur en kleurtint in te stellen. Dit kan je instellen in je camera, maar als je in RAW fotografeert kan je dit, zonder 'schade' aan je foto, nog zonder problemen in je nabewerking aanpassen. De meeste mensen doen dit door met het pipet in Lightroom, op een neutrale kleur in de foto te klikken. De juiste witbalans wordt dan meteen op het beeld toegepast.

Je kan echter ook zelf die sliders bijstellen. Dat gaan we doen in deze foto, gemaakt door Ireen Kerkman.

Met de kleurtemperatuur kan je de warmte van het lamplicht corrigeren. Warm licht compenseer je met een koude, blauwe kleurtemperatuur en koel licht compenseer je met een warme gele kleurtemperatuur.


Soms, en zeker bij kunstlicht, is het licht niet alleen warm of koud maar heeft het een een kleine afwijking. Warm licht kan soms wat paarsig ogen en kil licht heeft soms een groenige gloed. Die afwijking corrigeer je met de kleurtint.


Als je naar deze kleurencirkel kijkt; zie je het verschil tussen de twee sliders. Zowel kleurtint als kleurtemperatuur hebben elk hun eigen as, waarmee ze afwijkingen in het licht kunnen corrigeren. Precies op het punt waar de kleuren in balans zijn, vind je correcte witbalans.

Het resultaatIreen heeft haar RAW-bestand natuurlijk ook zelf bewerkt!Heb je last van ruis in je avondfoto's? Je leert in deze Lightroom Quick Tip hoe je deze kan verwijderen!

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Hagid op 1 mei 2018 om 23:13

Ik heb nog wel een(beginners) vraag. Lees veel over witbalans maar ook over belichtingscompensatie. En het gaat steeds over witte sneeuw die blauw / grijs overkomt.
Se WB en Bel compensatie lijken grotendeels 2 oplossingen voor 1 probleem. Wat zijn de verschillen?

Mvg

Jb2 op 24 december 2017 om 14:52

Kijk hier kan ik me nu mateloos aan ergeren, commentaar op een ander, die een beginneling wat probeert uit te leggen afkraakt maar hier op zoom niet laat zien wat hij/zij zelf kan.

primefoto op 24 december 2017 om 00:56

Wie garandeert dat de blouse ook echt wit was? Misschien was ie wel beige. Wat als er niets wits in het beeld zit? Zonder hulpmiddel als een witkaart of Macbeth kleuren correctie kaart zul je er altijd naast blijven zitten. Wij kunnen nu eenmaal geen kleuren onthouden. Eventueel zou je de kleuren in de histogram gelijk kunnen zetten. Dan zit je aardig in de buurt.