Meld je gratis aan
Actief het histogram gebruiken | Lightroom Quick Tip © thumbnail, histogram, quicktip

6 januari 2018, 20:00

Soms is het lastig om zowel een oog op het histogram, als op je foto gericht te houden. Toch is dat heel belangrijk, zeker wanneer je de belichting corrigeert. In deze Lightroom Quick Tip video leer je hoe je actief het histogram kan gebruiken.

Wil je leren hoe je in Lightroom exact de juiste witbalans kan bepalen? Bekijk dan deze korte Quick Tip video!

De video

Het histogram en de functie uitknippen gebruiken

Lightroom gebruiken we heel erg vaak voor het aanpassen van onze belichting. Dat gaan we in deze Quick Tip ook doen, en daarvoor gebruiken we deze foto gemaakt door Jan Enthoven.

Dutchone

Meestal gaan we voortvarend van start met de verschillende belichtingsmogelijkheden in Lightroom. Maar als je niet goed oplet, dan kan je al snel problemen krijgen met over- en onderbelichting.

Dat kan heel erg lelijk uitpakken, zeker wanneer je gaat printen. Plekken die bijvoorbeeld volledig overbelicht zijn, krijgen tijdens het printen totaal géén inkt. Hierdoor gaan ze veel meer glimmen dan delen in de foto waar wel een dun laagje inkt op komt. Het histogram kan je helpen om dit soort problemen te voorkomen.Om problemen te voorkomen, moet je eigenlijk zorgen dat het histogram de randen niet raakt. Omdat dat soms lastig is om continu in de gaten te houden, kan je het 'uitknippen' van je schaduwen en hooglichten aanzetten. Dit doe je door de kleine driehoekjes bovenaan het histogram aan te klikken.


Zoals je ziet krijgen uitgebeten hooglichten dan een rode kleur en de te donkere schaduwen worden blauw. Zo kan je blijven bewerken, zonder continu een oog op het histogram te hoeven houden!

Welke mogelijkheden heb je eigenlijk om in Lightroom je belichting te corrigeren? Je leert er hier alles over!

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
GijsBouwdewijns op 8 januari 2018 om 15:56

Het uitknippen van schaduwen en hooglichten kan ook gedaan worden door de shortcut J.

RoosZ op 8 januari 2018 om 11:26

Wederom een handige tip, duidelijk uitgelegd. Dank je wel Eline!