Meld je gratis aan
Nevel of mist verwijderen uit je foto | Lightroom Quick Tip © thumbnail, lightroom, quick, tip, nevel, verwijderen

10 januari 2018, 17:00

Nevel en mist halen veel contrast uit je foto. Je zult merken dat alleen het toevoegen van extra contrast in je nabewerking, onvoldoende is voor een mooi resultaat. Leer daarom in deze Quick Tip hoe je lokaal en in je totaalbeeld kan werken met de functie nevelverwijderen!

Deze handige functie vind je ook in Adobe Camera RAW!

De video

De bewerking

In deze Lightroom Quick Tip leer je hoe je mist kan verwijderen in een foto. Daarvoor gebruiken we dit winterse landschap, gefotografeerd door Aad Thierry.

aadt1

Deze foto is voorbeeld met extreem veel mist. Eigenlijk is de tool bedoeld voor situaties waar iets subtieler wat nevel aanwezig is, maar hier kan je wel goed het effect zien. Onder het menu 'effecten' vind je onderaan de functie 'nevel verwijderen'. Hiermee kan je de mist verminderen, maar ook juist kan toevoegen.

De functie nevel verwijderen is een slimme manier van contrast toevoegen, die heel anders werkt dan de standaard contrastfuncties. Deze versterken namelijk het al aanwezige contrast, terwijl 'nevel verwijderen' juist de contrastloze gebieden aanpakt.

Bij het extreme gebruik van de slider, krijg je natuurlijk wel te maken met extra ruis. In dit geval versterkt het ook de vignettering in de linker bovenhoek.
Met een gegradueerd- of radiaalfilter kan je veel lokaler deze functie toevoegen. Selecteer het filter en kies ook hier voor nevel verwijderen. Je ziet dat je op deze manier een verschil kan creëren tussen de voor- en achtergrond

Het resultaat


Heb je soms moeite om de witbalans goed in te stellen? Je leert het in deze Quick Tip!

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
motorwybe op 17 januari 2018 om 12:36

En hoe doe je dat nu als je geen Lightroom hebt, maar met Paint shop Pro werkt ?

Yol op 10 januari 2018 om 23:38

Het is te hopen dat de eigenaar van de foto het eens is met deze bewerking. Ik word er in elk geval niet echt blij van. Ik gebruik de tool nevel verwijderen ook af en toe, maar met mate. Hier is de oorspronkelijke foto bijna onherkenbaar gewijzigd. Dat kan niet de bedoeling van de fotograaf zijn geweest toen hij tijdens mistige omstandigheden met zijn camera op pad ging. U geeft zelf ook aan dat deze foto niet geschikt is. Waarom dan niet voor een andere foto gekozen? Of deze foto wat subtieler bewerkt?

elinesips op 11 januari 2018 om 11:38

Deze Quick Tip is niet bedoeld om de foto te verbeteren qua bewerking. Het resultaat heeft, zoals gezegd, veel ruis, vignettering en de kleuren zijn overmatig verzadigd. Deze uitleg is alleen bedoeld om de werking van deze functie te verklaren en daarom is er juist gekozen voor een foto waarbij het effect groot is.

Yol op 12 januari 2018 om 21:44

Volgens mij is het dan geen tip. Ik kan zelf ook in LR schuifjes heen en weer zetten. Het gaat erom dat je leert wanneer en in welke mate je een functie gebruikt. En wat eventueel de voor en nadelen zijn. Of welke andere settingen je vervolgens ook moet aanpassen. In elk geval lijkt het me niet de gewenste tool voor een foto als deze waar de mist juist de foto maakt.