Upload jouw foto's
Hoe bescherm je je camera tegen de kou? © sneeuw, ijs, blauw

13 januari 2018, 10:00

We kunnen dit jaar nog flink wat koude momenten verwachten. Hoe bescherm je dan je camera tegen die lastige omstandigheden? We geven je een aantal handige tips!

Hoe fotografeer je die prachtige sneeuw eigenlijk? Je leert het in dit artikel!

Vermijd grote warmte/kou contrasten

Het grootste gevaar voor je camera en objectieven is condensatie. Vooral grote contrasten tussen een warme- en koude omgeving zijn grote veroorzakers. Mensen met een bril, zullen het verschijnsel ongetwijfeld wel herkennen; glas beslaat snel wanneer je vanuit de kou naar binnen loopt. Toch zal je na een dag buiten fotograferen, je camera wel graag weer een keer naar binnen halen. Hoe pak je dat aan?

Zorg dat het temperatuurverloop zo geleidelijk mogelijk verloopt. Leg de camera bijvoorbeeld eerst in een koudere schuur, vervolgens in een iets warmere hal en daarna pas in de warme woonkamer. Haal hiervoor wel alvast de batterijen uit de camera. Voor sommige mensen voelt dit misschien wat extreem; maar het helpt ook om vochtproblemen op de lange termijn te voorkomen. Wat je ook doet; leg je camera nooit direct naast de verwarming. Dan kan je zeker zijn dat de condensatie razendsnel op je objectief en body verschijnt.

kariver

Handige tip: Verpak je camera, voordat je naar binnen gaat, in een afsluitbare diepvrieszak. Zo krijgt vocht geen mogelijkheid om in de buurt te komen!

Gebruik een regenhoes tegen verse sneeuw

Sneeuw voelt vaak een stuk minder gevaarlijk dan regen, maar vergis je niet. Bescherm je camera en objectieven goed tegen sneeuw door een regenhoes eroverheen te trekken. Een stevige plastic vuilniszak is ook altijd een redelijk alternatief; mocht je geen regenhoes voor handen hebben. Het werkt echter niet heel erg praktisch en sluit vaak niet helemaal goed af. Voor het geld hoef je het ook niet te laten, een regenhoes heb je al vanaf een tientje.

burry

Voorkom vocht in je cameratas

Zorg ervoor dat je cameratas van binnen altijd droog blijft. Laat deze dus niet ergens slingeren in de sneeuw, maar draag deze afgesloten, met de regenhoes eromheen, bij je. Als je vervolgens weer vochtige apparatuur terug in de tas doet, dan kunnen er alsnog problemen ontstaan. Droog vochtige onderdelen dus af met een klein handdoekje dat je (droog) buiten je cameratas bewaart. Dek bij heftige sneeuwval je tas altijd tegen de wind af met je lichaam, zodat er ook tijdens het wisselen geen sneeuw naar binnen valt. Zorg daarnaast voor wat kleine zakjes silica-gel in je tas. Die zakjes vind je vaak terug in schoenendozen, maar je kan ze ook bij camerawinkels kopen. Daar worden ze namelijk vaak verkocht om condens in onderwatercamera's te voorkomen.

henkgo

Nog een handige extra tip: Wist je dat je camerabatterij in de kou veel sneller opgaat dan op een warme dag? Bij sommige merken is dit haast wel 2x zo snel als normaal! Zorg dus dat je altijd extra accu's bij je hebt en laad ze tijdig weer op!

Houd je geheugenkaartjes in je binnenzak

Ook geheugenkaartjes zijn niet gebaad bij extreme temperaturen. Aangezien het in je cameratas toch flink koud kan worden op een winterse dag, is het aan te raden om de kaartjes die niet in gebruik zijn, in je binnenzak van je jas te bewaren. Er zijn handige cases verkrijgbaar, nog kleiner dan zakformaat, waarin ze ook minder snel slijten. Zo voorkom je vooral op de lange termijn problemen met het uitlezen van je kaart.

arvidpic

Houd je objectief schoon

Zorg dat je altijd lensdoekjes bij de hand hebt, om condensatie direct weg te kunnen poetsen. Een veelgemaakte fout, zeker in de winter, is dat men per ongeluk uitademt, dicht bij het objectief. Het vocht uit de adem slaat dan vrijwel direct op het glas en kan zelfs, bij extreme temperaturen, direct aanvriezen. Een kostbare hap adem dus! Mocht dit gebeuren, probeer dan niet het aangevroren ijs los te krabben, maar laat het objectief langzaam op temperatuur komen om het vervolgens goed schoon te poetsen. Gebruik tussen het fotograferen door ook altijd je lensdop, om te voorkomen dat er tijdens het lopen alsnog ijs ontstaat op je glas.

Sneeuwlandschappen fotograferen? Volg dan deze acht tips!

Reacties (16)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
waterland op 26 februari 2018 om 18:10

batterijen zijn vaak het zwakste punt, een beetje vocht op de camera of lens kan zo met een doekje worden weggehaald, maar batterijen presteren aanzienlijk minder bij lage temperaturen, neem reserve batterijen/accu's mee, en bewaar wat je niet gebruikt in je binnenzak....

Ebben op 17 januari 2018 om 16:41

Bij mij kwam toch een sneeuwvlokje in de 6d en de ok-knop deed niks meer. Op internet: batterij eruit, kaart eruit en de camera dagenlang in een bak met droge rijst gelegd. Tot mijn opluchting deed alles het weer!
Marnix Ebben

gipukan op 17 januari 2018 om 13:14

Of maak een fleece cover die je in een zeilers sopje even waterafstotend hebt gemaakt https://www.flickr.com/photos/gipukan/8533253365/

GAdriana op 17 januari 2018 om 12:15

Erg goede tips. Bedankt.
Wat ik eigenlijk mij afvraag, is hoe om te gaan als je in een koud gebied gaat fotograferen en dan in het hotel terugkomt die bloed en bloed heet is. Er was geen koel plekje te ontdekken. Reacties zijn welkom.
Met vriendelijke groet, Adriana

Casanova56 op 16 januari 2018 om 19:22

Hier dan nog een tip.
Je kan ook een Caruba Silica Gel Case Box kopen om in je fototas te doen, deze box kost zo rond de € 15,00.
De reden is, de papierenzakjes met Silical-gel, gaan kapot in je fototas.

jcvdk op 16 januari 2018 om 19:12

ik zal er eens aan denken als ik volgende week in Siberie met -35 ga fotograferen

Lathyrus op 17 januari 2018 om 12:50

Veel plezier daar en ik wacht je mooie foto's en waardevolle tips af. Want volgend jaar ga ik die reis doen. gr Joanne

jcvdk op 17 januari 2018 om 18:15

dat is vast geen reis van mij, want wij reizen alleen in de zomer, ik ga nu gewoon naar mijn vriendin

Lathyrus op 18 januari 2018 om 10:13

Veel plezier dan daar en mooie foto's.

marcohinsen op 14 januari 2018 om 08:27

Ik zag toevallig gisteren een filmpje van Digital Rev waarin een oude 5D een paar dagen in de vriezer werd gelegd om er vervolgens een kop thee overheen te gooien. Het ding functioneerde gewoon nog 100%.
Toch ben ik blij met deze tips, aangezien ik de duurzaamheid van mijn camera niet graag aan een test wil onderwerpen

Blackdog op 13 januari 2018 om 23:46

Wat te denken van condens op de lens bij fotograferen 's nachts in de kou ? Daar zijn fijne methodes voor.

fveer op 13 januari 2018 om 18:40

Ik fotografeerde vorige week in Canada bij -20 graden en kouder, een paar uur aaneengesloten met een Sony A7r Mark II. De lucht is er erg droog dus van vocht heb ik weinig last gehad. Ook van condens weinig last in de (warmere) auto. De camera was na een tijd bijna te koud om met de blote handen aan te raken maar gaf in het gebruik geen krimp.

Uiteraard wel de batterijen die heel wat sneller leeg raakten. Begonnen met een volle accu, ongeveer 50 opnamen gemaakt en eindigde met 68% batterij capaciteit. Bij opnieuw inschakelen van de camera na vervangen had de camera wat "problemen". Dat wil zeggen, het is alsof je hem nieuw uit de doos haalt. Stel de taal in, stel de datum en tijd in, enzovoort. Gelukkig zijn mijn overige instellingen niet verloren geraakt. Van problemen met de geheugenkaart heb ik geen last gehad. Voor mij geen probleem onder deze extreme omstandigheden.

Een tweede ding wat mij opviel is het geluid van de sluiter. Die gaf een soort "jankgeluid" maar heel subtiel. Bij fatsoenlijke temperaturen later was dat weg.

Groeten Frederik
Volg www.vanderveerfotografie.nl op Facebook

Relexx op 13 januari 2018 om 18:07

Ik heb een doosje ziplock bags, diepvrieszakken die je echt luchtdicht kan afsluiten. Daar gaat mijn toestel in als ik buiten in de kou heb gefotografeerd. Ik haal de geheugenkaartjes eruit en dan toestel in zak voordat hij naar binnen gaat. Dan geen last van condensatie in het toestel.

kaatfotografie op 17 januari 2018 om 09:53

Relexx, wel formaat heb je en waar heb je deze gekocht?

Relexx op 17 januari 2018 om 23:09

Ligt een beetje aan je camera en lens. Ik heb 2,4 liter geloof ik, Blokker, Albert Heijn, Ikea, V&D, je kan ze eigenlijk overal krijgen

Groenenboom op 17 januari 2018 om 11:04

Ikea heeft heel grote zakken die je luchtdicht kan afsluiten, niet met een zipp maar wel een dubbel dichtdruksysteem.