Upload jouw foto's
De 7 meestgemaakte fouten in portretbelichting

19 januari 2018, 16:48

Deze fouten worden vaak gemaakt bij het belichten van een model bij portretfotografie. We gaan alle zeven fouten langs en ook hoe je deze kunt voorkomen!

Het klinkt heel lastig, maar dat is het niet: gebruik ook de omgekeerde kwadratenwet voor je portretbelichting!

1. Het hoofdlicht staat te laag

Je kunt met studiofotografie natuurlijk zo creatief mogelijk werken als je zelf wilt, maar we beperken ons hier even tot het basis studioportret en de fouten die je daarbij kunt maken. De eerste fout ontstaat wanneer je hoofdlicht een te lage hoek op het model heeft. Hierdoor ontstaan er onflatterende schaduwen in het gezicht. Een makkelijke oplossing: zorg ervoor dat je het licht hoger op het model richt.

2. Het hoofdlicht staat te hoog

Als het hoofdlicht te hoog is, krijg je harde schaduwen onder de ogen, terwijl je juist het licht in de ogen wil behouden bij een portret. Als het licht te hoog staat, zal de schaduw dus op de ogen vallen. Je lost dit natuurlijk weer op door het hoofdlicht iets lager te plaatsen.

3. Het invullicht staat op de verkeerde plek of heeft de verkeerde kracht

Als je een invullicht gebruikt, kan deze op de verkeerde plek staan. Naast het hoofdlicht dat je gebruikt, kan het zijn dat het invullicht aan de andere kant van het model staat, dus tegenover het hoofdlicht. Dit zorgt voor te veel licht in het gezicht van het model.
Je kunt dit herkennen door de twee lichtjes in de ogen van het model, zoals in de voorbeeldfoto. Je moet goed beslissen wat je hoofdlicht en wat je invullicht is. Gebruik het vullicht achter of naast je, dus tegenover het model. Of gebruik het invullicht aan de zijkant van het hoofdlicht. Het invullicht moet een aanvulling zijn op het hoofdlicht, dus dit moet alleen de schaduwen vullen met licht en niet als hoofdlicht dienen.

4. Het scheidingslicht zorgt voor ongewenst licht op de neus

Het hoofdlicht staat goed, maar het scheidingslicht in de studio staat zo gericht op het gezicht van het model, dat door schaduwen de neus een andere en vaak minder charmante vorm lijkt te krijgen. Deze schaduwen vervormen het gezicht vaak en zo lijkt het model bijna niet meer op zichzelf. Breng het scheidingslicht dus iets naar achter het model, zodat het geen bepalende schaduwen op het gezicht van het model geeft.

5. Het scheidingslicht zorgt voor overbelichting

Er zit te veel kracht in het scheidingslicht. Het licht dat je wilt gebruiken om het model van de achtergrond af te halen, is te sterk. Dit zorgt voor overbelichting op het model, waardoor ook de textuur en de vorm van het gezicht wegvallen.
Dit los je op door de kracht van het scheidingslicht zachter te maken en ervoor te zorgen dat het licht op de juiste plek staat. In dit geval mag het scheidingslicht iets meer op de achterkant van het model schijnen en niet op de zijkant van het gezicht.

6. Het scheidingslicht veroorzaakt een flare

Bij deze fout heb je het licht dat het model van de achtergrond zou moeten scheiden te veel naar jezelf als fotograaf gericht. Denk maar eens aan het fotograferen tegen zonlicht in, dat creëert een flare in de foto. Vaak is dit in landschapsfoto's mooi en gewild, maar met een portret wil je dit niet hebben. Het contrast in de foto veranderd door dit licht in je camera en dit zorgt voor een vlakke, saaie foto. Je kunt hiervoor een zonneklep gebruiken, maar een betere oplossing is de stand van het scheidingslicht veranderen of een scherm te gebruiken die het licht dat op jouw camera terecht komt, afschermt. Het model blijft hierdoor wel belicht, maar de lichtstralen komen niet meer in jouw camera.

7. De achtergrond is overbelicht

Wanneer je de achtergrond helemaal wit wil hebben door het gebruik van licht, kan het zo zijn dat je de fout maakt dat ook het model te overbelicht wordt, zoals op de voorbeeldfoto.
Het kan zijn dat het model te dicht op de achtergrond zit, dus je kunt het model naar voren halen. Ook een oplossing hiervoor is het licht dat op de achtergrond staat iets minder sterk zetten. Wanneer deze namelijk heel krachtig is, kan dit licht weerkaatsen via de achtergrond op het model.Foto's en tips door Antti Karppinen. Wil je meer hierover leren? Bekijk dan de volledige video:


Gebruik deze tips bijvoorbeeld voor deze Expertuitdaging waarbij je portretfoto's maakt van naasten op leeftijd!

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
bentink op 24 januari 2018 om 10:48

Een goed verhaal.

Theo-Smit op 24 januari 2018 om 10:08

Goede tips.

PaulKa op 24 januari 2018 om 09:39

Ik zou dan ook graag als aanvulling nog even zien hoe het model er perfect belicht (volgens de schrijver van het artikel) uit zou zien

Dequillo op 24 januari 2018 om 00:46

Thanks. Hier heb je wat aan.

ericsnissaert op 23 januari 2018 om 21:42

Altijd leerzaam.

darka op 23 januari 2018 om 20:57

Heb nog een hoop te leren.. alles dus. Bedankt om ons hier extra op te wijzen

rvangaal op 23 januari 2018 om 20:52

Mooie lijst waardoor je je bewuster wordt van wat je ziet in foto's op een abstract niveau. Als tip zou ik nog willen geven om je invullicht te featheren, maw het licht te draaien zodat alleen de rand het model belicht. Meestal een stuk zachter dan netjes mikken op het model.

Gouweleeuw op 23 januari 2018 om 19:52

Helaas worden verlichting en belichting als begrippen te vaak verkeerd gebruikt! In dit geval hebben we het over VERLICHTING. Belichting zijn diafragma en sluitertijd. Kan wel tot overbelichting leiden, maar lichthoeveelheid is met goede verlichting te sturen!

Dequillo op 24 januari 2018 om 00:49

Je snapt toch wat er bedoeld wordt met het artikel !? Of gaan we muggenziften over de tekst? Want in dat geval is het 'Belichting is diafragma en sluitertijd' en niet 'zijn'.

Gouweleeuw op 24 januari 2018 om 09:40

Beste Dequillo, het gaat niet om muggenziften maar om een juist gebruik van terminologie! Zeker een instituut als Zoom zou dit goed moeten willen doen! Van feedback kunnen we allen beter worden. Groet, Adrie

BertvanGorcum op 24 januari 2018 om 14:34

Ger-Romkens op 23 januari 2018 om 19:25

Goede tips !!