Upload jouw foto's
De belangrijkste fotografie tips voor beginners - Een overzicht

21 februari 2018, 13:00

Op Zoom.nl staan honderden artikelen over fotografie. In dit overzichtsartikel hebben we de belangrijkste fotografie tips voor beginners op een rij gezet. Zo leer je in één keer alles over diafragma, sluitertijd en ISO-waarde, maar ook over portretfotografie, straatfotografie en landschapfotografie. En nog veel meer!

Overzicht van Fotografietips

Wil je wat specifieker zoeken? We hebben voor veel categorieën een speciale pagina gemaakt waar we alle artikelen over dat onderwerp voor je verzamelen. Al die onderwerpen vind je hieronder.

Volg ook een fotografiecursus bij de Zoom Academy

Ben je nu portretfotograaf, macrofotograaf of fotografeer je liever landschappen? Of wil je alle geheimen van Photoshop of Lightroom leren? Voor elke fotograaf bieden we een passende cursus vol tips, leerzame video's en gestructureerde uitleg.

Bekijk ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met jouw persoonlijke cursus!

Momenteel kun je aan de slag met de cursussen
Trouwfotografie, Compositie, Professioneel fotograaf worden, Licht en belichting, Lightroom, Photoshop, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie en Landschapsfotografie .

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training."
- John R

Naar de Academy


Fotografie tips voor beginners: ISO, Diafragma en Sluitertijd

Laten we eerst eens kijken naar de basis. De basisprincipes die iedere beginnende fotograaf moet kennen zijn diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Diafragma is de grootte van de lensopening, sluitertijd staat voor hoe lang de sluiter open blijft, en de ISO-waarde regelt de lichtgevoeligheid van de sensor. Bij elkaar worden ze ook wel de belichtingsdriehoek genoemd, omdat ze allemaal (deels) te maken hebben met de belichting van je foto's - maar ook met dingen als bewegingsonscherpte en scherpte-diepte.

Maar we laten je ook zien hoe je omgaat met tegenlicht, wat het ideale perspectief is en hoe je beweging in je foto's krijgt.

Fotografie tips voor beginners: Camera (onderdelen)

Bij het fotograferen is het handig om te weten hoe je verschillende camera-onderdelen gebruikt en waar je op moet letten. Wat voor soort camera moet je bijvoorbeeld hebben? Ga je voor een spiegelreflex of een systeemcamera, of toch compact of zelfs die van je smartphone? Als je dat hebt beslist, moet je ook nog nadenken over lenzen, flitsers en statieven. Genoeg te leren dus.

Fotografie tips voor beginners: Per categorie

Per categorie hebben we uiteraard ook genoeg tips voor je om mee aan de slag te gaan. Landschapsfotografie is bijvoorbeeld erg populair, maar ook portretfotografie en natuurfotografie staan hoog op de lijstjes. Tegenwoordig is urbex erg populair. Hieronder vind je tips voor (bijna) elke soort die je maar kunt bedenken.

Fotografie tips voor beginners: PortretfotografieWil je meer tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Fotografie tips voor beginners: Dieren fotograferen

Fotografie tips voor beginners: Cursus nabewerking

Een foto maken is nog maar het begin, daarna volgt namelijk de nabewerking in Photoshop, Lightroom of een ander programma. Hieronder hebben we een aantal cursussen verzameld om alvast mee aan de slag te gaan:

Fotografie tips voor beginners: Video

Uiteraard hebben we ook veel fotografie tips voor beginners op video. Op ons YouTube-kanaal staan meerdere video's die de basis van fotografische technieken uitleggen.

Leer alles over je iso-waarde, ruis in je foto's én de juiste instellingen om te fotograferen bij weinig licht.
In deze video voor beginners, leer je wat witbalans is en herken je het verschil tussen de kleurtint en de kleurtemperatuur. Daarnaast leer je hoe je eenvoudig een verkeerde witbalans kan corrigeren, als je in RAW-gefotografeerd hebt!
In deze video leer je het verschil tussen een open en een gesloten diafragma, een grote en kleine scherptediepte en het effect van het diafragma op de belichting van je foto!
In de onderstaande video zie je hoe je belichting corrigeert in Lightroom. Meer informatie vind je in het hele artikel.
In de onderstaande video laten we kort zien hoe je een foto snel en op meerdere apparaten kunt bewerken:Meer fotografie tips voor beginners

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!

Zoom Academy - online fotografiecursussen


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Photoshop, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie en Smartphonefotografie .

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rdwprm op 28 februari 2018 om 16:18

Kijk hier heb je wat aan! Bedankt voor dit overzicht.

GijsBouwdewijns op 22 februari 2018 om 19:59

Mooi rijtje!