Upload jouw foto's
Straatfotografie: 12 tips voor de beste straatfoto

6 maart 2018, 00:00

Straatfotografie is moeilijk, maar leuk. Wat zijn de regels? Waarom is een straatfoto vaak zwart-wit? Hoe ga je om met het weer en de omstandigheden? In dit artikel geven we je 12 tips waarmee je de beste straatfoto's maakt.

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training." - John R

Naar de Academy

Weet de regels en ken je portretrechten

Een belangrijk element van straatfotografie, is weten wat je wel en niet op de foto mag zetten. Bij wet heb je toestemming om op straat, of in openbare ruimtes, vrij te fotograferen. Ga je echter een gebouw of winkel binnen, dan ben je gebonden aan de huisregels. Dit is op zich vrij simpel. Het wordt echter een stuk lastiger zodra je portretten van mensen wilt fotograferen. In principe mag je (op straat, en in openbare ruimtes) zo'n portret gewoon maken.

Het publiceren is echter een ander verhaal. Een persoon heeft namelijk altijd het recht om de publicatie van een foto te verbieden, mits hij (zo staat in de wet geschreven) daar een redelijk belang bij heeft. We geven je twee belangrijke voorbeelden: het eerste is bij een foto van iemand die bijvoorbeeld net een stipclub verlaat. Deze persoon kan het publiceren van deze foto bij wet verbieden, aangezien hij hier schade aan kan ondervinden. (Zijn reputatie kan worden geschaad) Nog een voorbeeld: je mag geen foto's publiceren van iemand die plots voor je op straat in elkaar zakt. Buiten dat je in zo'n geval natuurlijk eerst deze persoon hulp moet bieden, zou je een foto maken van een zeer nare en persoonlijke situatie, wat niet voor het grote publiek bedoeld is.


Foto: palac

Wees benaderbaar

Natuurlijk zullen dit soort dingen niet zo vaak voorkomen. Toch kan het zijn dat mensen je vragen wat je aan het doen bent of willen weten wat er met de foto's gaat gebeuren. Wees daarom altijd vriendelijk, vertel wie je bent en laat je foto's zien wanneer dat wordt gevraagd.

Foto: janbopz.

(Ook al ben je dat natuurlijk niet verplicht) Mensen vinden het vaak ontzettend leuk als je een mooie foto van ze hebt gemaakt en willen hem soms zelfs ook graag hebben. Neem daarom ook altijd wat kaartjes mee met je contactgegevens erop. Hebben mensen liever dat je hem verwijdert, doe dit dan ook. Er zijn nog veel meer mooie dingen op straat te vinden en zo blijft iedereen gelukkig.

Ga onopvallend te werk

Wanneer mensen opmerken dat je ze fotografeert, zullen ze altijd hun gedrag aanpassen. Ze kijken in de camera, lopen een andere kant op of ze zullen zich wegdraaien. Soms krijg je dan de blik waar je naar op zoek bent, maar bij straatfotografie wil je vaak het ongestoorde gedrag vastleggen. Werk daarom vanaf een flinke afstand met een telelens of kies bewust voor een extra kleine camera. Let op: onopvallend is iets anders dan stiekem! Personen waarvan duidelijk is dat ze niet gefotografeerd willen worden, moet je vooral niet stiekem van een afstandje gaan fotograferen.

Foto: hansmalestein.

Maak een keuze

Straatfotografie kan je op verschillende manieren aanpakken. Al begint het allemaal bij de keuze of je rond gaat lopen, of op een bepaalde locatie blijft staan. Als je rond gaat lopen ga je actief op zoek naar opvallende modellen of situaties. Die zal je dan ook veel sneller tegenkomen dan als je zal blijven staan. In dit geval zal je echter wel snel moeten reageren en kan het soms dus zijn dat je net niet de juiste instellingen gekozen hebt. Je kan er daarom ook voor kiezen om een mooie locatie uit te zoeken en daar rustig af te wachten. In dat geval kan je je instellingen helemaal voorbereiden op de lichtomstandigheden en kan je wachten tot een bijzonder model passeert, of de zon net zo verschuift dat je interessante schaduwen krijgt.


Foto: BobBruyn.

Leg de volledige setting vast

Een straatbeeld kan zich onderscheiden door echt een totaalplaatje te geven. Waar je bij portretfotografie vaak let op één persoon, kan je bij straatfotografie veel meer een verhaal kwijt. Interacties met de omgeving, reacties van andere personen en soms ook onverwachte situaties leveren de mooiste beelden op. Straatfotografie laat zich niet plannen en juist dat onverwachte element maakt het voor veel fotografen een interessante tak van sport.


Foto: palac

Let op compositie

Compositie is bij straatfotografie erg belangrijk. Een straatbeeld is namelijk vaak erg vol, waardoor je aandacht alle kanten op wordt getrokken. Ook als er geen mensen rondlopen is er nog van alles te zien. Dit zorgt al snel voor te drukke en onrustige foto's. Kies daarom altijd een duidelijk onderwerp en zorg dat deze ook alle aandacht op zich vestigt. Dit kan door het onderwerp beeldvullend te maken, de achtergrond onscherp of juist een klein detail te fotograferen in plaats van een heel beeld. Gebruik de regel van derden om een mooie, rustige vlakverdeling te creëren.

Foto: Stark.

Leg de sfeer vast

Probeer de sfeer van de straat goed over te brengen in je foto. Dit doe je het beste door bewust na te denken over de instellingen die je gaat gebruiken. Is er een grote afwisseling aan bewegende en stilstaande onderwerpen? Dan kan je dat goed vastleggen door te variëren met je sluitertijd. Wil je liever een onderwerp isoleren van de achtergrond? Kies dan voor een groot diafragma zodat je een kleine scherptediepte hebt.

Foto: Rens123

Gebruik alle weersomstandigheden

Fel zonlicht zorgt voor harde schaduwen en interessante contrasten op straat. Regen laat voorbijgangers zich haasten en creëert fotogenieke reflecterende plassen. Een mistbank heeft iets onheilspellends en een lentedag laat het straatleven wat vrolijker lijken. Bij straatfotografie is het weer dus nooit een reden om niet op pad te gaan.

Karinleek

Experimenteer met je instellingen

Met een langere sluitertijd kan je bewegingsonscherpte creëren die je straatbeeld dynamischer maakt. Een korte sluitertijd zorgt er juist voor dat de tijd in een foto letterlijk stilstaat. Een groot diafragma zorgt voor een rustige achtergrond, waardoor je meer op details kan focussen terwijl een klein diafragma juist het totaalbeeld scherp in beeld geeft. Door te spelen met al je instellingen kan je dus iedere situatie op totaal verschillende manieren vastleggen. Durf hiermee te experimenteren en leg jezelf soms bewust beperkingen op, zodat je onverwachte resultaten krijgt.

Foto: CHRIZ.

Denk na over een ander tijdstip

Zijn je foto's niet helemaal naar wens? Probeer eens op een ander tijdstip terug te komen. Ieder uur is het licht anders, veranderen de contrasten en veranderen de mensen. Het weer slaat om of de straten lopen leeg. De 'sfeer' op straat past zich continu aan en hierdoor kan jij de sfeer in je foto ook blijven aanpassen.

Foto: Merel-Schoneveld.

Maak meerdere foto's

Zet bij straatfotografie je camera op burst-mode. Hierdoor maak je sneller meerdere foto's achter elkaar, als je de sluiter indrukt. Omdat het bij straatfotografie draait om het vastleggen van hét moment, vergroot je voor jezelf die kans wanneer je meerdere foto's maakt van een bepaalde situatie. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld net een arm voor iemands hoofd zit, of dat iemand op dat moment toevallig met zijn ogen knippert.

AnnettevD

Overweeg kleur of zwart-wit

Het valt misschien wel op dat veel straatfoto's in zwart-wit zijn. Dit komt omdat zwart-wit in dit geval wel enige voordelen heeft. Het grootste daarvan is dat een straatbeeld soms behoorlijk onrustig kan overkomen, zeker als er veel personen op te zien zijn. Door je foto's zwart-wit te maken, maak je je beeld rustiger. Soms zijn kleuren echter wel erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een marktkraampje met felgekleurde producten, foto's op de kermis of met graffitikunstwerken. In dit soort gevallen geven kleuren juist weer erg veel sfeer mee aan je beeld. Fotografeer daarom altijd in RAW. Zo kun je achteraf bepalen hoeveel, of welke kleur je foto nodig heeft.

Foto: liesbethvanderwerf

Meer fotografie tips in Zoom.nl

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PtR op 10 maart 2018 om 10:55

En weer komt het gedeelte "Weet de regels, enz." uit mijn artikel voor Zoom in 2014: http://zoom.nl/artikel/cursussen/23076-do-s-en-don-ts-voor-straatfotografie.html Weliswaar is de tekst gewijzigd maar de inhoud niet.
Ik heb recent mijn abonnement op Zoom gezet omdat ik met enige regelmaat artikelen lees die al een paar keer eerder zijn geplaatst. De saaiheid van Zoom neemt hand over hand toe. Zonde. De tips in dit artikel zijn zelfs nogal "open deur" tips. Experimenteer met je instellingen? Knappe jongen als jij op straat gaat lopen experimenteren. Bij straatfotografie is techniek ondergeschikt. Het gaat om momenten pakken, verhalen maken met je foto. Een straatfoto is meer dan alleen iemand op straat fotograferen. Wees alert. Kijk vooruit, anticipeer. Loop de benen uit je lijf om op de goede locaties te zijn. Alle andere tips in dit artikel zijn toepasbaar op alle soorten fotografie.

Als je de rubriek straatfotografie op Zoom bekijkt, schieten de tranen in je ogen. Foto's van pleinen, gebouwen, vrachtwagens, auto's en verzin het maar. Het zou mooi zijn als Zoom daar eens op filterde. Helaas is kwantiteit boven kwaliteit gegaan.

Zoom is verworden tot een grote, grijze middenmoot.

WouterDiemer op 12 maart 2018 om 10:29

Hi PtR, af en toe herplaatsen we iets. Dat doen we niet zonder reden. We merken dat we vaak vragen krijgen over een bepaald onderwerp en sommige tips tijdloos zijn. Ik snap dat je als ervaren fotograaf dan wel eens wat herhaling ziet of niet zomaar meer verrast wordt. Dat heeft simpelweg te maken met het volume van het onderwerp of het punt waar jij als fotograaf staat. Straatfotografie is misschien wel een treffend voorbeeld. Zoals je zegt; momenten pakken en verhalen maken. Dat is niet iets dat we in lange artikelen kunnen zetten, maar je als fotograaf gewoon moet doen en directe feedback werkt op dat vlak beter weten we uit ervaring. Een andere optie is meer op het inspiratie-vlak gaan zitten in dit thema en daarvoor hebben we juist SHUTR in het leven geroepen. Fotografen die hun verhalen delen en vertellen hoe ze te werk gaan.

Tegelijkertijd proberen we alles uit de onderwerpen te halen. Dat doen we wat meer in print dan op de site. Hier op de site proberen we mensen snel op weg te helpen en een paar handvatten te geven. Mede omdat we hier weer een ander type publiek hebben. Tegelijkertijd moeten we in print (soms helaas) ook letten op de grote onderwerpen en daar hoort straatfotografie helaas niet bij, al komt het een paar keer per jaar aan bod.

Dat de kwaliteit van medefotografen in jouw ogen niet voldoende is, daar kunnen we niets aan doen. Juist beginnende fotografen willen we ook omarmen en ik hoop dat ze met jouw reacties onder hun foto's ook een betere fotograaf kunnen worden. Zoom is een platform voor een grote groep fotografen en dat zullen we ook blijven.

Dat we tot grijze middenmoot zijn verworden delen - wij van wc-eend - natuurlijk niet. We hebben met ons YouTube-kanaal afgelopen half jaar ontzettend veel Photoshop en Lightroom screencasts gemaakt, je kunt hier op Zoom.nl alle Instagram foto's van Zoomers zien, er zijn wat meer exclusieve zaken voor Zoomers op komst, een nieuwe app en redactioneel proberen we ons continu te scherpen. Er is niemand binnen fotografie in NL die ons dat na doet (schreef hij trots) en staan we héél ver boven de middenmoot. Abonnee's komen en gaan helaas ook, behoeften veranderen. Soms ook gedreven door de leercurve. Dat zien we bij Zoom vaak.

Er is ruimte voor verbetering, dat zien we natuurlijk ook en proberen we ook te verbeteren. Ook op dat vlak; soms lukt iets en soms ook niet.

PtR op 12 maart 2018 om 19:29

Reuze bedankt voor de moeite om te reageren. Heldere antwoorden die veel beloven voor de toekomst. Heb ik alle vertrouwen in. Ik heb een abonnement op Shutr en daar beleef ik meer plezier aan. Misschien ben ik ook wel gegroeid/ veranderd sinds de plaatsing van foto 1 op Zoom.

Over 1 ding wil ik wel even mopperen. Je schrijft dat ik de kwaliteit van medefotografen niet voldoende zou vinden. Als ik zo'n arrogante houding zou aannemen mag je me een rotschop geven. Ik zal daar namelijk nooit een uitspraak over doen. Ik heb geschreven dat de tranen in mijn ogen schieten als ik zie hoe het begrip straatfotografie in de Zoom community wordt misbruikt. 90% Van de in die rubriek geplaatste foto's hebben niets van doen met straatfotografie. Dat schreef ik.

Hoe dan ook, bedankt voor de mooie uitleg!'

Groet,
Peter