Upload jouw foto's
5 tips om creatieve foto's te maken met behulp van sluitertijd.

14 maart 2018, 09:23

Sluitertijd biedt veel verschillende mogelijkheden bij het maken van foto's. Met deze tips kun je inspiratie op doen om zelf creatieve foto's te maken met behulp van sluitertijd.

Maakt het water zacht

Foto: zoomerens

Het meest gebruikte sluitertijdtruukje is toch zeker wel het 'zachte' water effect. Dit effect kun je krijgen door je sluitertijd extra lang te zetten, zodat alle druppeltjes water als het ware een lange stroom worden. Natuurlijk kun je hier ontzettend leuk mee spelen, en niet alleen met water. Probeer het bijvoorbeeld ook eens om een leuk effect met wolken te maken in je landschapsfoto. Wel is belangrijk dat als je een hele lange sluitertijd instelt, je ook je ISO naar beneden aanpast.

Tekenen met licht

Foto: jelleschuurmans

We kennen allemaal de lange sluitertijd foto's van auto's op de snelweg. We zien enkel nog streepjes licht van waar hun lampen langs kwamen. Echter met dit in je achterhoofd kun je natuurlijk ook gaan experimenteren. Het leukste is natuurlijk om zelf iets met licht te gaan tekenen. Je kunt teksten schrijven, vormen maken, of een lampje aan je hond vastbinden en hem een rondje door de tuin laten rennen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan.

Toeristen verwijderen


Foto: mirjamo

Heb je op vakantie na een lange wandeling eindelijk dat prachtige kerkje op de bergtop gevonden, staan er een horde toeristen voor. Niet getreurd! Het enige wat je nodig hebt is een statief en wat geduld. Met een lange sluitertijd en een laag ISO zullen de toeristen door hun bewegingen onscherp worden, maar de gebouwen blijven staan. Hoe langer de sluitertijd hoe minder je de bewegende onderwerpen in de foto zult zien.

Actie benadrukken door onscherpte

Foto: stijnluijten

Bij sport of actie is het natuurlijk prachtig om je onderwerp in zijn actie te 'bevriezen'. Dit is vooral mooi bij bijvoorbeeld gymnastiek, maar als je een racewagen 'bevriest' lijkt het net alsof hij gewoon stilstaat. Gelukkig is er een manier om dit op te lossen. (Al vergt dit wel enige oefening) Zet in dit geval je sluitertijd niet al te snel, en volg je onderwerp terwijl je een foto maakt. Hierdoor zal de achtergrond wazig worden, maar je onderwerp scherp blijven, waardoor je de snelheid mooi kunt zien. Natuurlijk kun je het ook andersom doen door je achtergrond te fotograferen, precies op het moment dat je onderwerp langs komt. Al zal in dit geval dus wel je onderwerp wazig worden.

Dubbele portretten


Foto door fritskooijmans

Zoals eerder gezegd worden bewegende mensen door een langere sluitertijd wazig. Normaal is dit iets wat je wil voorkomen, maar het kan natuurlijk ook voor hele leuke effecten zorgen. Zo kun je een bepaalde beweging van een model vastleggen. Ook hier geldt weer, ga vooral lekker experimenteren. Wie bijvoorbeeld met zijn armen zwaait zal zo een soort vleugels krijgen. Een model kan eerst een seconde naar links, en dan een seconde naar rechts kijken waardoor ze twee uitdrukkingen in dezelfde foto kan geven. Of gebruik eens een flits waardoor je een fel en een dof beeld in dezelfde foto kunt verwerken.

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
joostopzoomnl op 15 maart 2018 om 19:55

Ik begrijp de keuze van de redactie niet om de foto van stijnluijten te plaatsen bij het onderwerp 'Actie benadrukken door onscherpte', als je het hebt over 'creatieve foto's te maken met behulp van sluitertijd', aangezien dit effect niet door een lange sluitertijd, maar door nabewerking verkregen is. Je ziet overduidelijk dat de auto stil staat. De wielen draaien niet en er zit geen bestuurder in. Er zijn zo veel betere voorbeelden op zoom.nl. Neem bijvoorbeeld: http://zoom.nl/foto/overig/zandvoort-races-20-05-2017--9-sportcars-dsc3198.2829629.html van pixels4you of http://zoom.nl/foto/sport/porsche--zandvoort.2765517.html van joeperdepoep21.

pixels4you op 20 maart 2018 om 21:51

Hallo Joost
Ik heb de bovenstaande foto van Stijnluiten bekeken, en inderdaad blijkt dat er geen bestuurder in de auto zit.
Dit moet dan een bewerkte foto zijn.
Ik vind het wel leuk, dat je mijn foto (van pixels4you) als referentie hebt vermeldt t.a.v. de op het beeld draaiende spaakwielen.
Ik heb nog meer van dit soort fotos geplaatst die ik die dag in Zandvoort heb gemaakt.
Bij deze nog veel plezier met de fotografie en ik ga jouw fotocollectie nog een op mijn gemaak bekijken.
Groeten Arie v.d. Klooster

redslow op 15 maart 2018 om 06:43

“Maak het water zacht” hoe lang moet je sluitertijd dan ongeveer zijn? En is het gebruik van een ND-filter aan te raden of juist een polarisatie-filter om eventuele schittering weg te nemen?

Wie kan mij verder helpen.

joostopzoomnl op 15 maart 2018 om 20:04

Dat is afhankelijk van welk effect je in je foto wilt hebben en wat zijn de omstandigheden waarin je de foto wilt maken. Het polarisatie-filter is er om schitteringen van het water weg te kunnen nemen. Dit is dan waarschijnlijk niet wat je zoekt. Wil je bewegend water overdag fotograferen, dan zal je gebruik kunnen maken van een ND-filter om het water zacht te maken. Je kunt ook s`nachts fotograferen met het maanlicht. Je sluitertijd kan dan al zo lang zijn dat je geen filters nodig hebt om het water zacht te maken. Succes.

redslow op 16 maart 2018 om 07:40

Thanks voor de info. Ik ga er eens mee aan de slag.

Amalphi op 1 april 2018 om 12:02

Dit is een foto met een sluitertijd van 3 sec gemaakt bij maanlicht: https://www.facebook.com/Amalphi01/photos/rpp.123511357774492/1429966243795657/?type=3&theater

joostopzoomnl op 16 maart 2018 om 07:55

Kijk anders eens op het forum. Daar wordt er uitgebreid over gediscussieerd. bijvoorbeeld: http://forum.zoom.nl/viewtopic.php?t=23995&highlight=ndfilter