Meld je gratis aan
11 tips voor portretfotografie bij natuurlijk licht

27 maart 2018, 12:55

Portretten gemaakt in het daglicht kunnen prachtige resultaten opleveren. Het kan nog wel wat lastig zijn om dit licht te sturen. Deze handige tips maken het je wat makkelijker!

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Lightroom en Straatfotografie.

Ontdek

Ga heel veel wandelen, fietsen of rij rond met je auto. Blijf gewoon dicht bij je eigen huis. Kijk goed rond. Hoe valt het licht? Wat doet een achtergrond? Zijn er bijzondere plekjes te vinden? Kijk ook naar het water; hoe is de weerspiegeling, zie je misschien nog een mooie boot liggen. Neem tijdens je tocht een notitieboekje mee en schrijf alles op wat je bijzonder vindt. Je hoeft nog niet te fotograferen, maar kijk echt vanuit je eigen ogen.

Let ook heel goed op het seizoen en het licht. Hoe staat de zon? Hoe laat gaat de zon op en hoe laat zakt de zon? Ook dit schrijf je op. Zodat je van ieder seizoen weet, hoe laat de zon op komt op welke plek en hoe laat hij onder gaat. Dit zijn belangrijke dingen om te weten.

Noteer

Als je weet hoe het licht valt op je gekozen locaties, noteer dit dan goed in een notitieboekje. Schrijf ook op wat de sfeer is van je locatie, en hoeveel ruimte je hebt. Dit is belangrijk voor de mensen die je wilt gaan fotograferen.
Als je een portret fotograaf bent, fotografeer je dagelijks gezinnen, koppels en families. Je hebt te maken met hele verschillende mensen en wensen.

anoukstrijbos

Tijdstip

Harde schaduwen in een portretfoto zijn zelden flatteus en daarom ook niet wenselijk. Fotografeer daarom nooit in de felle zon. Je kan beter vroeger of later op de dag fotograferen, wachten op bewolking of in de schaduw fotograferen. Je voorkomt daarmee ook te harde contrasten en dat je model met de ogen gaat knijpen omdat ze tegen de zon in moet kijken. In de schaduw is het licht veel zachter en neutraler. Wil je toch die zonnige invloed in je foto? Fotografeer dan tegen de zon in en gebruik een reflectiescherm. Zo krijg je alsnog een warme gloed in het gezicht.

jacquelineuiterloo

Reflectiescherm

Wil je wat extra licht creëren gebruik dan een reflectiescherm (heb je nog geen reflectiescherm, een stuk piepschuim werkt ook prima).
Een simpele, kleine opvouwbare reflector kun je al kopen voor zo'n 15 euro. Als je een reflector aanschaft zorg dan dat je minstens zilver en wit op de reflector hebt zitten. Als hij ook nog dient als diffuusdoek (ook wel translucent) dan is dat helemaal mooi. Blauw, groen, goud en zilvergoud zal je niet snel missen.

Je kan een reflector op een statief zetten, vast laten houden door een assistent, of je model kan zelf de reflector vast houden. Als alternatief kan je ook op zoek gaan naar reflectoren in je omgeving; een tafeltje met een wit of zilver tafelblad, of leg zelf een wit doek op tafel.


Instellingen

Als het gaat om gewone portretfotografie, dus geen actiefoto's, dan kan je het beste op manueel of met diafragmavoorkeuze fotograferen. Hiermee heb je meer controle over je instellingen. Je sluitertijd moet kort genoeg zijn om je eigen bewegingsonscherpte (als je niet vanaf een statief fotografeert) en de lichte beweging van het model te bevriezen. Daarnaast zorgt een kleine diafragmawaarde voor een mooie onscherpe en zachte achtergrond. De iso-waarde stel je het liefst zo laag mogelijk in om ruis te voorkomen, maar dit is sterk afhankelijk van het tijdstip waarop je fotografeert. Als het begint te schemeren zal je iso-waarde snel oplopen, maar de ruis kan in dat geval prima bijdragen aan het sfeertje van de avond. Als je meer van de omgeving wilt laten zien kan je ook prima een hogere diafragmawaarde gebruiken.

cindystegeman

Achtergrond

Of je er nu voor kiest om je achtergrond onscherp te maken of juist veel van de omgeving wilt laten zien, je zult je achtergrond altijd goed in de gaten moeten houden! Punten waar namelijk veel licht op valt, veranderen in je foto in felle witte vlekken. Hoe haarscherp en spetterend je model ook op de foto staat, als er in de achtergrond een opvallende witte vlek zit, zal daar altijd als eerste de aandacht naar toe gaan. Zorg er dus voor dat je ook de belichting van je achtergrond heel goed in de gaten houdt!

cinnerp

Een twinkeling in de ogen

Bij portretfotografie draait alles om de ogen. Als ze onscherp zijn dan voelt een portret karakterloos aan, waardoor de kijker weinig binding krijgt met het beeld. Scherpte is dus essentieel! De ogen worden daarnaast nóg sprekender als je voor een extra 'catchlight' zorgt. De mooiste catchlights krijg je bij een kleinere lichtbron, zoals een raam. Je kan die twinkeling ook heel eenvoudig zelf creëren met een reflectiescherm.

jitskewalstra

Gericht daglicht

Daglicht is zoals gezegd erg lastig om te sturen, zeker wanneer je kiest voor een shoot buiten waarbij het licht werkelijk overal is. Je kan daarom ook heel eenvoudig het natuurlijke licht binnenshuis gebruiken. Je hebt dan minder licht om mee te werken, maar kan er wel veel gerichter gebruik van maken. Zeker rond de ramen, op een bewolkte dag, is de lichtinval prachtig. De schaduwen die je dan krijgt zijn niet zo fel als buitenshuis, maar geven wel genoeg aftekening en details aan je portret.

Fotograferen tijdens zonsondergang

Tijdens zonsondergang kan het licht op dat moment magisch mooi zijn. Je kunt er alle kanten mee op. Niet alleen in de zomer of lente is dit licht ontzettend mooi, ook zeker in de herfst en de winter. Wat kan het licht mooi zijn in combinatie met de mist of met sneeuw.

annejolie

Creatief belichten

Misschien denk je dat je slechts enkele opties hebt om iemand te belichten met natuurlijk licht, maar niets is minder waar! Je kan variëren met het formaat van de ramen en hun verticale positie, met lichte of donkere muren direct aan het raam, met de gordijnen op een kier, met het aantal ramen, met de hoek van je model of je eigen hoek, met een reflector en de plaatsing ervan. Er zijn nog veel meer opties waar je mee kunt experimenteren.

pietbruystens

Daglichtstudio

Als je over de juiste middelen beschikt, kun je ook een eigen daglichtstudio creëren. Gebruik een ruimte waar genoeg ramen zijn. Zo kun je het licht sturen met verrijdbare schermen met een zwart doek, zodat je een schaduw kunt maken. Je kunt ook aan één kant piepschuim gebruiken als groot verrijdbaar reflectiescherm.

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
carootjebootje op 1 april 2018 om 21:28

Hé de laatste foto's zijn van onze studio (die inmiddels niet meer bestaat).... hoe komen jullie aan deze foto's? #nieuwsgierig

markderoophotography op 27 maart 2018 om 20:30

De foto van de dame in de rode jurk in het donkere dierenbos bevat zoveel flitslicht dat m'n auto doorzakte van spullen die mee moesten...

https://youtu.be/X30upkhoGXk

redactie op 28 maart 2018 om 00:04

beste Mark, bedankt dat je dit even laat weten,
We hebben de foto dan ook uit het artikel verwijderd.
met vriendelijke groet
redactie Zoom.nl/Shutr

maddonk op 27 maart 2018 om 21:42

Heheghe geniaal...!

maddonk op 27 maart 2018 om 21:43

Heheghe geniaal...!

JaapKoole op 27 maart 2018 om 20:46

huttenbosch op 27 maart 2018 om 16:18

bedank voor deze info en advies ik als beginner erg leerzaam .Gr. Jan