Meld je gratis aan
9 tips voor bruiloftsfotografie

13 april 2018, 13:00

Een bruiloft is een bijzonder moment. Hoe ga je te werk om deze bijzondere momenten goed vast te leggen. Deze tips gaan je helpen!

Spreek met het bruidspaar

Een van de belangrijkste dingen wanneer je een bruiloft gaat fotograferen zijn de gesprekken met het bruidspaar. Zij weten immers precies wat er gaat gebeuren en kunnen je alle informatie geven die je nodig hebt. Begin met de simpele vraag van wat ze graag willen zien in hun foto's. Geef desnoods wat voorbeelden van foto's die je al eens hebt genomen. Hebben ze bepaalde wensen? Vervolgens zijn ook de dag zelf belangrijk om te bespreken. Wat zijn de locaties? Zijn er andere fotografen aanwezig of wordt er gefilmd? Maar bijvoorbeeld ook dingen zoals, wie is de familie en hoe zien ze eruit? (Zo hoef je op de dag zelf bijvoorbeeld niet meer na te gaan wie de moeder van de bruid is.) Als laatste is het belangrijk om ook de zakelijke kant te bespreken. Hoe lever je de foto's aan bijvoorbeeld? En wat zijn je rechten? Mag jij de foto's later publiceren of gebruiken? Dit alles kan je best in meerdere gesprekken bespreken en van tevoren zelfs even zwart-op-wit vastleggen.

Foto: emremedia

Voorbereiden op de dag

Als je weet wat de locaties voor de bruiloft zijn, ga dan van tevoren daar even langs. Op deze manier weet je precies hoe het er uit gaat zien en kun je eventueel je apparatuur daarop aanpassen. Wees ook niet bang om wat proeffoto's te maken, en zoek alvast leuke plekjes om eventueel het bruidspaar of gasten te portretteren. Spreek ook eens met het aanwezige personeel zodat je een idee krijgt van hoe ze op een evenement te werk gaan, en of er misschien mogelijkheden zijn om op plekken te komen waar de gasten normaal niet mogen komen. (Denk bijvoorbeeld aan een balkon waarvan je kunt fotograferen) Op deze manier ben je goed voorbereid op de dag zelf, en hoef je niet op de dag zelf nog je instellingen te bepalen.

Jij bent de fotograaf

Een van de grootste ergernissen van bruidsfotografen zijn mensen die tijdens de bruiloft continu foto's maken van het bruidspaar. Of het nu is met een smartphone of spiegelreflex; het is simpelweg erg storend. Op de dag zelf valt het vaak lastig te vermijden, zeker wanneer er vooraf geen heldere afspraken over gemaakt zijn. Communiceer dus goed met de weddingplanner en zorg ervoor dat de gasten ervan op de hoogte zijn dat er een bruidsfotograaf aanwezig is. Ze hoeven dus zelf géén foto's te maken. Vooral tijdens de ceremonie, waarbij je overzichten hebt van de gasten, wil je dat iedereen vooral geniet van het moment en dat jij ongestoord je werk kan doen.

Foto: sandravisscher

Afwisselende reportages

Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende afwisselt qua soort fotografie. Gebruik details, overzichten, portretten, sfeerelementen, groepsfoto's en misschien zelfs droneshots om een diverse selectie samen te stellen. Veel fotografen 'blijven hangen' in enkel portretfoto's van het bruidspaar, de gasten en hier en daar een detail van het boeket. Een professionele reportage barst echter van de verschillende soorten fotografie.


Foto: mandyweerd

Zorg voor de juiste momenten

Een bruiloft bestaat in feite uit een verzameling van hoogtepunten. De meeste daarvan zijn ook zeer fotogenieke fotomomenten, die het paar zeker terug wil zien in hun selectie. Zorg ervoor dat je de binnenkomst van de bruid vastlegt, de blik wanneer de bruidegom zijn aanstaande vrouw ziet, het moment met de ringen, de eerste dans en het aansnijden van de taart. Vraag voor de bruiloft om een planning van de avond in te zien, zodat je ook de 'onverwachte' momenten op voorhand al een beetje kan inschatten.


Foto: daniellephotography

Onderwerpen voor bruidsfotografie

Als je een bruiloft gaat fotograferen is het bruidspaar natuurlijk het belangrijkste onderwerp. Maar pas op dat je niet de hele dag enkel van hen foto's maakt. Natuurlijk vindt het bruidspaar het belangrijk om een aantal goede foto's van het Jawoord te hebben, maar ze willen vooral door middel van jouw foto's hun belangrijke dag kunnen herbeleven. Gebruik details, overzichten, portretten, sfeerelementen, en groepsfoto's, en de emoties op de gezichten van de gasten op belangrijke momenten. Let op leuke details die de gasten of het bruidspaar zich zullen herinneren, en neem de speciale dingen mee die je van tevoren met het bruidspaar hebt besproken. Zo krijg je een mooi overzicht van de dag.


Foto: robinlooy

Val niet teveel op, maar houd wel de regie

Het is lastig om tijdens de ceremonie nauwelijks op te vallen, maar probeer in ieder geval zo min mogelijk geluid te maken en houd je, wanneer je niet fotografeert, zoveel mogelijk op de achtergrond. Draag ook geen bombastische kleding of luidruchtige schoenen. Op sommige momenten mag je echter best laten weten dat je er bent. Zeker vóór en na de ceremonie kan je het bruidspaar een beetje aansturen, om simpele situaties net wat fotogenieker maken. Achteraf zijn ze er alleen maar blij mee als het voor hun mooiere foto's oplevert!


Foto: ellyda

Zorg voor lichte foto's

Het is natuurlijk een stijlkeuze, maar over het algemeen worden er voor bruidsfotografie voornamelijk lichte en heldere foto's gemaakt. Het is natuurlijk een vrolijke dag en lichte foto's geven veel sneller een vrolijk en fris gevoel. Door in sommige gevallen ook bewust een beetje over te belichten, voorkom je ook dat een witte bruidsjurk grijzig oogt. Fotografeer dus met lichtsterke objectieven, een open diafragma en het liefst ook een camera met een grote sensor.


Foto: martijndenbreejen

Groepsfoto's

Vrijwel elke bruiloft heeft wel een moment waarin er groepsfoto's gemaakt worden. Het is aan jou als fotograaf om van dit moment iets leuks, bijzonders of creatiefs te maken. Het maken van dit soort geënsceneerde foto's met hele groepen mensen is kan lastig zijn. Daarom kun je ook proberen tijdens de trouwdag groepjes mensen spontaan vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld als er gekeken wordt naar een speech, het aansnijden van de taart of tijdens een toast. Het risico is dan echter wel aanwezig dat niet iedereen aanwezig is op die foto, waardoor het bruidspaar vaak toch nog even die familiekiekjes wilt hebben.


Foto: jorwindies

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
emremedia op 4 mei 2018 om 18:57

Leuk dat wij onze foto hier terug zien : )

robinlooy op 16 april 2018 om 14:01

Hi! Wat leuk dat ik mijn foto terug zie in dit artikel dank!

MartijndenBreejen op 13 april 2018 om 13:46

Leuk artikel! En leuk dat jullie mijn foto gebruikt hebben!