Meld je gratis aan
Iconische foto's als inspiratie - Vlog Erwin Verweij

23 april 2018, 00:00

Glamourfotograaf Erwin Verweij maakt iconische beelden uit zijn jeugd na en duikt hiervoor de studio in! Lees hier hoe hij te werk gaat om een iconische foto van Boris Vallejo na te maken en bekijk het in zijn vlog!

Het onderwerp van Erwin's reis naar het verleden begon bij de iconische foto van het model Nastassja Kinski gemaakt door Richard Avedon. Deze hing vroeger boven Erwin's bed en hij heeft hem zo precies mogelijk nagemaakt:Als fotograaf kan het heel leerzaam zijn om dergelijke projecten te doen. Neem bijvoorbeeld een foto die je vroeger erg mooi vond. Wat sprak je zo aan? Door goed te letten op het licht in de foto, de kleuren en algehele sfeer, train je jezelf als fotograaf. Er is niks mis met het namaken van een foto, zolang je maar niet doet alsof jij de foto bedacht hebt.

Demon Soap

Deze keer gaat Erwin aan de slag met een foto van een ander icoon: 'Demon Soap' van Boris Vallejo. Dit soort platen hebben invloed gehad zijn eigen fotografie-stijl. Erwin heeft de foto zo precies mogelijk nagemaakt:

Achtergrond

Op de foto lijkt de achtergrond meerdere kleuren te hebben. In werkelijkheid heeft Erwin een gele achtergrond gebruikt en gespeeld met lichtbronnen.

Boven het papier schijnt een spot met rood licht. Om het licht rood te maken heeft Erwin een roodfilter voor de spot gebruikt. Dit licht zorgt ervoor dat het midden van de achtergrond heel rood wordt. Hierdoor blijft de bovenkant van het gele papier heel donker; er schijnt namelijk geen licht op.

Op de grond heeft Erwin ook een spot geplaatst. In deze spot zit een geelfilter. Dit zorgt ervoor dat het geel op de achtergrond nog geler wordt. Het resultaat van deze lichtopstelling is een achtergrond die verloopt van: heel donker, naar rood, naar geel. Zo wordt hetzelfde effect gecreëerd als op het originele kunstwerk.

Softbox

Op het model zelf staat een softbox. Hiervoor gebruikt Erwin een lange softbox met een honinggraad. Dit zorgt ervoor dat het licht wordt gebundeld en er geen licht buiten de softbox schijnt. Hierdoor wordt er alleen de focus gelegd op het model.

Erwin plaatst de softbox aan de zijkant van het model, zodat er veel schaduw gecreëerd wordt.

Camera instellingen

De instellingen die Erwin heeft gebruikt voor het maken van de foto zijn niet heel ongebruikelijk: 100 ISO - 1/125 SEC - f 5.

Op de originele foto lijkt het alsof het model een stuk zeep vasthoudt. Als je goed kijkt, zie je dat dit een kleine demoon is. Iets wat lijkt op de demoon is niet te koop in de winkel en Erwin moest dus creatief zijn: deze is van klei en verf nagemaakt.

Vlog: Demon Soap

Wil je zien hoe Erwin te werk is gegaan? Bekijk dan hieronder zijn vlog:Wil je nog meer bruikbare tips van Erwin? Bekijk dan meer van zijn vlogs:
In the mindseye
Spelen met vuur in de studio
Iconische foto's als inspiratie
Girls on film in high key

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn