Meld je gratis aan
Tips voor het kopen van een een macro-objectief © close, up, macro, mier

5 mei 2018, 21:00

Ga je een macro-objectief aanschaffen? Let dan op de volgende punten, zodat je achteraf geen mogelijkheden tekort komt!

Sigma heeft een nieuw macro-objectief: de Art 70mm f/2.8 DG macro

De afbeeldingsmaatstaf

De afbeeldingsmaatstaf geeft inzicht in welke mate je onderwerp op de sensor wordt vergroot. Een afbeeldingsmaatstaf van 1:1 geeft aan dat het onderwerp exact zo groot wordt afgebeeld, als dat deze in het echt is. Dit is tevens ook de meest gebruikelijke maatstaf voor macro-objectieven. Bij 1:2 spreken we niet van macro. Het onderwerp wordt dan half zo groot afgebeeld als de realiteit. Een afbeeldingsmaatstaf van 2:1 geeft een dubbel zo grote weergave. Bij 5:1 kan je details echt extreem uitvergroten. Dit wordt ook wel supermacro genoemd.

remkokillaars

De perfecte brandpuntsafstand

Macro-objectieven zijn beschikbaar met diverse brandpuntsafstanden, variërend tussen de 50 en 200mm. De verschillende mogelijkheden hebben elk zo hun voor- en nadelen.
Een 50mm macro is bijvoorbeeld relatief goedkoop, maar heeft als nadeel dat je behoorlijk dicht op je onderwerp moet kruipen om deze groot in beeld te krijgen. Kleine insecten jaag je op die manier snel weg.

Brandpunten rond de 100mm zijn erg populair, omdat ze ook nog geschikt zijn als portretobjectief. Je kan er bovendien ook een redelijke afstand mee houden tot je onderwerp.

Brandpunten rond de 200mm geven je de mogelijkheid om veel afstand te houden tot een insect of ander onderwerp. De objectieven zijn echter vaak een stuk groter, waardoor ze standaard met statiefgondel worden geleverd.

jackieboy64

De minimale scherpstelfafstand

In sommige gevallen heb je wel de mogelijkheid om dicht op je onderwerp te kruipen, zoals bijvoorbeeld bij het fotograferen van een bloem, maar heeft het objectief geen mogelijkheid om zo dichtbij te focussen. Dat noemt men de minimale scherpstelafstand. Deze staat vaak aangegeven op het objectief zelf. Een korte afstand geeft je de mogelijkheid om mooie close-ups te maken en dat is voor macrofotografie zeer aan te bevelen!

barry1970

Spectaculaire macrofoto's zonder dure apparatuur

Voorzetlenzen
Een veel goedkoper alternatief dan een echte macrolens is een voorzetlens die je op je eigen objectief schroeft. Het verkort de minimale scherpstelafstand van je objectief, waardoor je veel dichter op je onderwerp kan kruipen. Je kan ze voor allerlei diameters aanschaffen en zelfs voor je smartphone zijn er voorzetlenzen beschikbaar. Het nadeel van deze lenzen is dat de autofocus er soms minder goed door werkt. Je kan dus beter handmatig scherpstellen!

Tussenringen
Tussenringen zijn ook een goedkopere oplossing dan macrolenzen. Je schroeft ze tussen je objectief en de body van de camera. Ze vergroten hierdoor de afstand tussen het objectief en de sensor, waardoor de vergrotingsfactor hoger wordt. Ook de scherptediepte wordt in dit geval kleiner, dus in sommige gevallen zal je dit moeten compenseren door je diafragmawaarde iets hoger in te stellen.

Je lens omkeren
Wil je nu direct aan de slag met macrofotografie, zonder enige uitgaven? Probeer dan eens om je lens om te draaien. In principe kan je hiervoor ieder objectief gebruiken, al is een klein en licht (groothoek)objectief het meest handzaam. Schroef deze van de body en houd hem achterstevoren tegen de lensvatting. Door met je de camera meer of minder afstand tot het onderwerp te nemen, kan je vervolgens scherpstellen.
Aan deze manier zijn echter wel flink wat nadelen verbonden.
1. Je zal heel voorzichtig te werk moeten gaan, omdat je objectief makkelijk uit je handen kan vallen en er eenvoudig stof, zand of pollen op de sensor kunnen komen.
2. Niet alle digitale camera's kunnen fotograferen als er geen lens aangesloten is.
3. Je hebt geen autofocus en het handmatig instellen van een diafragma is alleen mogelijk wanneer je een objectief hebt met diafragmaring.

Er zijn omkeerringen beschikbaar, die er voor zorgen dat je een omgedraaid objectief alsnog aan je camera kan bevestigen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kan je met een omgekeerd objectief prachtige foto's maken!

mvandijk

Alles over macrofotografie vind je in dit overzicht

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn