Meld je gratis aan
De maan fotograferen - Zo doe je dat

4 juni 2018, 10:00

De maan is een prachtig onderwerp voor je foto! Helaas werkt het niet om deze goed met je smartphone op de foto te krijgen. Om te weten te komen hoe je dit onderwerp goed en mooi op de foto kunt krijgen geven wij wat tips!

Benodigdheden

Voor het fotograferen van de maan moet je een camera met handmatige belichtingsmodus hebben waarbij je de sluitertijd en het diafragma apart in kunt stellen. Met een grote zoom kun je veel meer details van de maan op de foto krijgen. Dit gaat je dus niet lukken met een groothoeklens. Om de maan echt goed te fotograferen kun je het beste een lens van minimaal 400mm hebben.

Om trillingen in de foto te voorkomen gebruik je een statief en zet je de camera op zelfontspanner. Zo krijg je de meest scherpe maanfoto's.

Wanneer je niet beschikt over een grote zoom lens kun je alsnog een goede maanfoto krijgen door de foto na te bewerken. Snijd de foto later nog wat bij en pas desnoods de scherpte en helderheid van de foto nog wat aan.


Original Mostert

Instellingen

Een camera die automatisch de belichtingsmodus instelt kan de situatie verkeerd inschatten wanneer je een maanfoto maakt. Je hebt dus een camera nodig waarbij sluitertijd en diafragma zelf ingesteld kunnen worden. Dit kun je doen door de camera op handmatige belichtingsmodus te zetten.

Zet je sluitertijd zo dicht mogelijk op 1/100 en kies een diafragma van f/16. Daarna kun je altijd nog wat experimenteren met onder- en overbelichting.


Giselafotografie

De maan kan ook heel mooi zijn in combinatie met een landschap. Dit kun je doen wanneer je maan wat lager boven de grond staat.
De maan op zichzelf is al een prachtig onderwerp voor je foto. Door een beetje creatief te zijn en te experimenteren kun je hele mooie en gevarieerde foto's maken van de maan!

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rblommensteijn op 7 juni 2018 om 12:03

Leuk artikel, heb zelf regelmatig dergelijke maanopnames gemaakt.
Wat ik niet snap is dat u aanbeveelt een ZOOMlens van minimaal 400 mm. Een vast brandpund werkt ook hoor! 400 is overigens wel een goede minimum waarde.


JorgvO op 6 juni 2018 om 18:36

Hey die maanfoto bij de kop van dit stuk, lijkt wel veel op mijn foto. Maar het is ook dezelfde maan natuurlijk!

Spijkers op 5 juni 2018 om 20:20

Ja , inderdaad is het moeillijk om de maan met je smart foon te fotograferen, zo is het ook moeilijk om te telefoneren met een FOTOCAMERA , ALLE gereedschap gebruiken waar het voor is gemaakt !!!!!!!

Shigella op 27 juli 2018 om 09:00

Hehe, eindelijk iemand met gezond verstand! Heb laatst geprobeerd mijn moeder te bellen met mijn 5DII, is niet gelukt, zo raar!

Spijkers op 27 juli 2018 om 09:21

Ja, Shigella jij begrijpt het ook !!!! alleen de stuntelaars nog niet

RPiNut op 4 juni 2018 om 14:58

Laatst nog een foto gemaakt van de maan, 1/125e F5.6 ISO 100 op cropfactor 5.6 200mm.

Is er ook iets bekend over de kleurtemperatuur die je het beste kunt gebruiken?
Er zit mij vaak veel verschil in camera automatisch, lightroom automatisch en het werkelijke beeld.

corvee1r op 4 juni 2018 om 19:48

Als het kan camera op de M stand en in RAW fotograferen. Bij witbalans daglicht kiezen, komt goed in de buurt (de maan reflecteert zon= daglicht). Je kunt daarna nog alle kanten op in de nabewerking.
Succes.
Cor

RPiNut op 4 juni 2018 om 20:30

Dank! Ik heb hem toen veel 'koeler' gezet. De maan werd bijna fluoriserend geel.

corvee1r op 5 juni 2018 om 15:27

Heb even je foto van de maan bekeken, die is prima!

RPiNut op 5 juni 2018 om 15:44

Dank u! Helemaal goed. Deze heb ik net zo lang aan de hendels geschoven tot ik dacht dit is goed.

corvee1r op 5 juni 2018 om 19:30

Zeg maar Cor