Upload jouw foto's
Voorkom deze 3 veelgemaakte fouten in de compositie

21 juni 2018, 08:12

Er zijn algemene richtlijnen voor een goede compositie in je foto's. Denk hierbij aan de gulden snede of de regel van derden. Toch worden er nog veel compositiefouten gemaakt.

Hoofdonderwerp te centraal

Of een foto sterk is wordt vaak bepaald door smaak, maar je kunt over het algemeen een goede compositie maken met bepaalde regels zoals de gulden snede. Deze regels zijn er om het beeld te ordenen en er een sterkere foto van te maken. Toch wordt er in de fotografie nog vaak gekozen om het hoofdonderwerp centraal in de foto te plaatsen. Dit kan soms hele sterke beelden opleveren (denk aan symmetrie), maar vaak leidt dit tot wat gewone en saaie foto's. De compositieregels zijn er juist om de centrale positionering in foto's te voorkomen.

Plaats je model juist niet in het midden van de foto. Foto: Nickweijsters

Te veel in beeld

Een foto moet een onderwerp hebben en het beeld eromheen zou dat onderwerp moeten versterken. De fout wordt vaak gemaakt dat men zo veel mogelijk in beeld wil hebben, waardoor het hoofdonderwerp in het niet valt. Focus je op een hoofdonderwerp en laat daar de aandacht op schijnen. Dit doe je door bijvoorbeeld te werken met scherptediepte, we vinden foto's met een hele onscherpe achtergrond daarom ook vaak heel mooi. De aandacht komt namelijk op de voorgrond en op het onderwerp te liggen door de onscherpte.

Werk met veel scherptediepte om de focus te leggen op het onderwerp. Foto: Laurens-Danckers

Hoofd- en kijkruimte

Werk je met een persoon of een dier, dan is de kijkrichting van het onderwerp van belang in de foto. Vaak wordt de fout gemaakt dat het model 'uit' het beeld kijkt, maar het is sterker wanneer het model het beeld 'in' kijkt. Kijkt je model de foto uit, dan houdt het beeld abrupt op, terwijl wanneer de blik door de foto loopt het geheel wat beter aanvoelt.
Ook de hoofdruimte is belangrijk, want je moet het onderwerp altijd ruimte geven in de foto. Zet je het hoofd van je model tegen de rand, dan voelt dat onnatuurlijk aan. Geef het onderwerp en dus je model genoeg ruimte en de goede kijkrichting in de foto.

Volg de kijkrichting van het onderwerp in de foto en laat hier genoeg ruimte voor over. Foto: Corinne

Wil je foto's maken met een sterkere compositie? Lees dan onze 11 tips!

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 28 juni 2018 om 12:58

Goed afgebeeld,inderdaad het is de basis dat geldt.

andrefoto op 27 juni 2018 om 15:33

Het onderschrift bij de tweede foto zou moeten zijn: "Werk met zo weinig mogelijk scherptediepte om de focus te leggen op het onderwerp".

gipukan op 27 juni 2018 om 14:57

Mooi verwoord idd, en als je niet genoeg kanvas hebt om je onderwerp dan kun je dat bij plakken mocht je een egale achtergrond hebben. ik had hier maar weinig zwart doek in deze foto van mijn jongste op het NK trampoline laats in Ahoy. https://www.flickr.com/photos/gipukan/42271899144/

B4Art op 27 juni 2018 om 12:26

Leer de regels en laat ze dan los! Een goede basis is het halve werk zei men vroeger en dat geldt nog steeds!

Daki op 27 juni 2018 om 09:53

leer kijken, leer zien dan kan alles!
regels? die zijn er niet vroeger.... moest je nooit tegen de zon in fotograferen ha,ha