Upload jouw foto's
De vijf beste tips voor straatfotografie © artikel, straat, fotografie

27 juni 2018, 10:00

De kunst om het dagelijks leven zo puur en echt mogelijk vast te leggen, dat is waar het om draait bij straatfotografie. Een lastige, maar vooral leuke en uitdagende opgave! Hoe zorg je er nu voor dat je geslaagde straatfoto's maakt? Wij geven je de vijf beste tips voor straatfotografie!

Mensen, mensen, mensen

Straatfotografie onderscheidt zich van de andere fotografiegenres, doordat het zich focust op mensen, maar niet in een portretvorm. Natuurlijk kun je prachtige straatportretten of architectuurfoto's maken in de stad, maar dat is niet waar het om draait bij straatfotografie. Het draait allemaal om mensen, het liefst middenin hun dagelijkse bezigheden. De spontante en 'echte' momenten is wat straatfotografie zo bijzonder maakt. Straatfotografie onderscheidt zich dus van portretfotografie, doordat het niet geposeerd is. Wanneer je mensen gaat aanspreken op straat en vraagt of je ze op de foto mag zetten, dan wordt het meer een straatportret. Zorg dus dat je probeert om onopvallend, maar niet stiekem, mensen op de foto te zetten. Mensen zorgen er automatisch voor dat je beeld 'leeft' en het wordt gelijk interessant om naar te kijken.


Foto: mdwaard.

Durf te fotograferen

Eén van de dingen die bij straatfotografie belangrijk is, is het in tact houden van de omgeving om deze zo natuurlijk mogelijk vast te leggen. Bij straatfotografie ga je op zoek naar alledaagse taferelen die je het liefst niet wilt verstoren met je opvallende camera. Vaak wordt er dan gezegd dat het slim is om afstand te bewaren tot je onderwerp en dus vanaf een afstand te fotograferen. Uiteraard houd je vanaf een afstand wel de omgeving die je wil fotograferen in tact, maar het maakt je foto's niet per se beter. Soms is het juist beter om dicht op je onderwerp te kruipen en contact te zoeken. Dit kan veel persoonlijkere en dynamischere beelden opleveren dan wanneer je vanaf een afstand een foto maakt.


Foto: kb.

Zorg er wel voor dat mensen zich niet ongemakkelijk gaan voelen door je camera, want dat doet meestal je beeld niet ten goede. Je wil juist dat mensen hun gedrag niet gaan aanpassen, ondanks dat jij ze fotografeert. Probeer er dus voor te zorgen dat je de omgeving in tact houdt, zonder al te veel afstand te nemen van je onderwerp. Wanneer je een beginnende straatfotograaf bent, is het vaak een veiliger gevoel om van een afstand te fotograferen, omdat je zo minder opvalt en je rustig je gang kunt gaan. Toch helpt het om dit gevoel op zij te zetten en te durven fotografen. Het levert uiteindelijk de beste beelden op.

Zorg voor de juiste instellingen

Bij straatfotografie komt het vaak voor dat je spontaan iets interessant tegenkomt. Enkele seconden heb je dan maar de tijd om het moment te vangen met je camera, voordat het weer weg is. En, hoe zonde is het om nét dat perfecte moment te moeten missen, omdat je camera niet goed ingesteld staat? Het handigste is dus om te zorgen dat je camera vooraf al helemaal goed is ingesteld. Dat ene spontane moment kan zomaar om de hoek zijn, dus dan is het wel zo fijn als je camera enigszins de goede instellingen heeft. Maak dus vooraf wat testfoto's, zodat je weet met welke instellingen je de beste foto's kunt maken.


Foto: Bramphotography.

Bedenk ook van te voren alvast wat je het liefste zou willen fotograferen. Heb je daar een lange of juist een korte sluitertijd voor nodig? Ook is het handig om rekening te houden met het weer. Op een donkere dag zal je ISO-waarde hoger moeten zijn dan op een heldere zomerdag. Om toch het zekere voor het onzekere te nemen, is het altijd slim om in RAW te fotograferen. Zo kun je achteraf in je nabewerking nog veel dingen aanpassen, zoals je belichting. Handig wanneer je perfecte straatfoto toch niet helemaal naar wens is gelukt.

Speel met verschillende standpunten

Ondanks dat het vaak de spontane momenten zijn die je straatfoto maken, helpt het om verschillende standpunten uit te proberen in je beeld. Door te variëren met je standpunten kun je ervoor zorgen dat je foto's een stuk spannender worden om naar te kijken. Vanaf ooghoogte werkt uiteraard prima als je snel moet reageren om een situatie, maar wanneer je lang op één punt blijft zitten dan kan het leuker zijn om te spelen met je standpunten. Probeer eens vanuit een heel laag of juist een heel hoog standpunt te fotograferen. Gegarandeerd dat het een totaal ander beeld zal opleveren dan wanneer je fotografeert vanaf ooghoogte.


Foto: Pdreuning.

Houd je aan de regels

Misschien wel het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij straatfotografie: de regels. Bij wet is het toegestaan om op straat of in openbare ruimtes vrij te fotograferen. Wil je fotograferen in een winkel of gebouw? Dan ben je vaak gebonden aan de huisregels. Ook moet je er rekening mee houden dat niet iedereen er even blij mee is als ze zomaar gefotografeerd worden. Je kunt altijd aangesproken worden door mensen met de vraag wat je aan het doen bent of wat je met de foto's gaat doen. Zorg er op zo'n moment voor dat je niet stiekem gaat doen, maar wees vriendelijk en leg duidelijk uit wat je aan het doen bent. Laat eventueel wat beelden zien die je hebt gemaakt, wellicht willen ze de foto zelf ook hebben. Handig is dus om wat kaartjes met je naam en e-mailadres mee te nemen, zodat je deze kunt uitdelen aan mensen die daarom vragen. Zijn mensen toch niet zo blij met de foto? Verwijder deze dan wanneer ze daarom vragen. Hebben mensen het toch door dat je foto's van ze maakt, maar zeggen ze verder niets? Lach dan even naar ze, zodat ze zich wat meer op hun gemak en minder bekeken voelen.


Foto: iwo62.

Verder is het vaak geen probleem als je foto's van mensen maakt in openbare gebieden, maar het publiceren ervan is een ander verhaal. Zonder toestemming van de persoon op de foto, is het vrijwel niet toegestaan om deze foto zomaar te publiceren. Wanneer je dus op straat aan het fotograferen bent en je weet zeker dat dit dé perfecte foto is, loop dan altijd even naar de persoon toe die op de foto staat en vraag hem of haar om toestemming wanneer je de foto echt graag wilt publiceren. Uiteraard is dit ook niet altijd mogelijk, maar wel zo netjes. Waarschijnlijk vind je het zelf ook niet fijn wanneer er opeens ongevraagd een foto van jezelf op internet staat, zonder dat je er vanaf weet. Soms kan een praatje met een vreemde juist leuk zijn. Op die manier leer je je onderwerp alleen maar beter kennen.

Straatfotografie vraagt om veel geduld en af en toe een beetje geluk, maar wanneer je echt de tijd ervoor neemt en zoekt naar het juiste moment, kan het de meest interessante beelden opleveren.

Binnenkort is de cursus 'Straatfotografie' ook beschikbaar via de Zoom.nl Academy! Neem alvast een kijkje.

Reacties (28)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PtR op 28 juni 2018 om 22:23

Ik heb mijn twijfels bij de gedachte dat het publiceren van foto's vrijwel niet is toegestaan. Als het vanuit hobby/ kunstoogpunt is, zijn er geen belemmeringen. Mits iemand niet in zijn redelijk belang is geschaad maar dat is niet vlug het geval.

Verder ben ik geneigd te zeggen. Vergeet je instellingen. Op straat gaat alles zo snel dat je daar geeneens over moet nadenken. Auto-iso, autofocus en, nog mooier, zonefocus. Maar dat laatste is met de huidige camera's vanwege het vaak ontbreken van een scherptediepteschaal op de lens, lastiger. Alleen Leica hanteert die nog trouw. En, ja, werk in RAW. Je bestanden zijn dan van elastiek.

Loop vooral niet stiekem te doen. Je bent er gewoon en je maakt een plaatje. Oogcontact vermijden is wel handig. Dom kijken, klikken, dom kijken en doorlopen. Dat is het allemaal wel zo'n beetje.

Verder vind ik de foto's bij het artikel, op enkele na, niet zulke hele sterke straatfoto's maar dat is zoals altijd een smaak- en interpretatie van straatfotografie, kwestie.

Amsterdamthroughmyeyes op 28 juni 2018 om 22:31

Precies beste is je gewoon te gedragen als een toerist die graag alles op de foto wil zetten.

Johannez op 28 juni 2018 om 20:25

In aanvulling op mijn eerdere opmerking: "Wanneer je mensen aanspreekt op straat wordt het meer een straatportret" wordt er gezegd. Mijn foto's bestaan voor een groot deel uit straatportretten. Deze foto's zijn allemaal heimelijk gemaakt en tonen bijzondere mensen op straat die zich onbespied wanen. Er is zelfs een afzonderlijke groep binnen de straatfotografie op Zoom: "straatportretten" waar dezelfde criteria gelden. Wanneer iemand poseert in een straatsetting is dit m.i. een gewoon portret en geen straatportret. Verder mis ik nog een belangrijke tip, zo niet de belangrijkste: Leer anticiperen. Wanneer je plotseling geconfronteerd wordt met een straatsituatie ben je vaak te laat. Dit is vaak een kwestie van seconden. Probeer vooruit te kijken en maak een inschatting of een situatie uiteindelijk tot een mooie straatfoto kan leiden.

Amsterdamthroughmyeyes op 28 juni 2018 om 16:12

Leuk artikel, ik heb duizenden foto's gemaakt op straat en ik ben nog nooit door iemand aangesproken. Dus nog nooit mijn mailadres gegeven of een visitekaartje. Tip: gewoon niet met een telelens over straat lopen. Als je iemand toestemming vraagt heb je diegene niet meer puur op de foto.

PtR op 28 juni 2018 om 22:20

Mee eens. Heb 5 jaar geleden 100 visitekaartjes besteld en heb er nu nog 98. De meeste mensen zien helemaal niets op straat.

Stefanie71 op 28 juni 2018 om 11:40

Het fotograferen op straat mag dan wel toegestaan zijn, maar wat met het publiceren op websites en exposities? De komst van de nieuwe privacywet (AVG) heeft die vraag er niet makkelijker op gemaakt, en met name voor straatfotografie is het allemaal heel onduidelijk
Ik heb de vraag nu al op meerdere plaatsen gesteld en ik krijg telkens verschillende antwoorden, de ene zegt ja want je kunt je altijd beroepen op creatieve aspecten en zelfs vrijheid van meningsuiting, de ander zegt neen een foto met een persoon herkenbaar in beeld is een identificatiemiddel en mag dus niet zonder nadrukkelijke toestemming op een website geplaatst worden en dan ook nog wat varianten die daar ongeveer tussenin uitkomen
Kan iemand mij nu eindelijk eens vertellen hoe het (echt) zit?

PtR op 28 juni 2018 om 22:27

Gewoon publiceren. Je bent geen bedrijf en het is vrijwel onmogelijk om identificerende persoonskenmerken uit een straatfoto te halen. De AVG is puur gericht op bedrijven met hun enorme databases vol met koppelbare persoonsgegevens. Als je heel puur wil werken kan je nog de gps-data in je camera uitzetten, als je die hebt.

Amsterdamthroughmyeyes op 28 juni 2018 om 16:12

In de nieuwe privacywet, die in Nederland is ingevoerd als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en regelt hoe er omgegaan moet worden met persoonsgegevens staat dat personen er zeker van moeten zijn dat hun privacy gewaarborgd wordt en dat zij toestemming moeten geven voor het gebruik van hun gegevens. In de praktijk betekent dit dat ook uw toestemming moet worden gevraagd om persoonsgegevens te mogen bewaren en te gebruiken voor bijvoorbeeld een eenvoudige mailing. Maar hoe zit het dan nu met straatfotografie? Valt een foto die gemaakt is onder persoonsgegevens? het antwoord is ja.

Dit betekent dan dat iemand herkenbaar is afgebeeld op de foto. De betreffende persoon zal ook altijd toestemming moet geven als je bijvoorbeeld de foto op social media gaat plaatsen, indien iemand toch bezwaar heeft dan kan deze persoon zich altijd beroepen op het portretrecht. Echter in de praktijk is het onmogelijk om aan iedereen toestemming te vragen vooral als er meerdere personen op een foto staan. Zolang het geen aanstootgevende foto is zal er vaak geen bezwaar worden gemaakt. Nieuw is dat in de nieuwe AVG de privacy veel zwaarder telt. Hiermee wordt de persoon waarvan de privacy is geschonden beter beschermd. Bijvoorbeeld: bij een toetsing van de privacy schending, door een rechter zal meestal in het voordeel van de betreffende persoon zijn en niet in het belang van de fotograaf. Op dit moment bestaat er nog veel onduidelijkheid over straatfotografie en de AVG, dit zal ook nog wel een tijdje duren. Er zijn bepaalde uitzonderingen in de AVG opgenomen voor journalistieke, literaire en artistieke doeleinden. Dat betekent dat je als fotograaf altijd gewoon mag blijven fotograferen! Als je echter foto’s voor eigen reclamedoeleinden wilt gebruiken zoals een advertentie, dan is het wel verstandig om toestemming te vragen, net als wanneer je bijvoorbeeld foto’s in gaat sturen voor een fotowedstrijd of foto's gaat plaatsen op allerlei sites. Tot slot: ga met je gezonde verstand om met fotografie en let daarbij vooral op het plaatsen van foto's op social media. Facebook en bijvoorbeeld Instagram kunnen momenteel nog niet voldoen aan de Europese privacywetgeving.

rickvangeel op 27 juni 2018 om 14:35

Eens met Johannez. De foto van iwo62 - zonder daar iets aan af te willen doen - sluit toch niet aan bij wat er in het begin gesteld wordt: "Straatfotografie onderscheidt zich dus van portretfotografie, doordat het niet geposeerd is."

Daarnaast lijkt het me wat kort door de bocht dat publicatie van straatfoto's zonder toestemming niet is toegestaan. Fotojournalisten en eventfotografen, bijvoorbeeld, vragen toch niet aan iedereen op hun foto's toestemming? Volgens mij speelt mee of er commercieel belang achter de publicatie zit; dan zijn de regels streng(er).

Johannez op 27 juni 2018 om 14:07

Fijn dat dit in mijn ogen redelijk onderbelichte onderwerp weer eens onder de aandacht wordt gebracht. Zo is in het jaaroverzicht van "foto van de dag" maar een enkele straatfoto te bekennen tegen bv 3 ijsvogels in allerlei houdingen op een tak. Ook is voor veel Zoomers de definitie niet duidelijk; kort door de bocht: heimelijk gemaakte foto's van mensen in publieke ruimtes. Dus niet foto's van bv stadsgezichten. Daarom vind ik de voorbeeldfoto - hoewel best aardig - juist geen straatfoto omdat er geposeerd is. Hopelijk draagt dit artikel wel bij tot meer enthousiasme voor deze boeiende maar toch wel enigszins verwaarloosde tak van fotografie.
Mvgr John

PtR op 28 juni 2018 om 22:24

Mee eens, mee eens!!!

kb op 27 juni 2018 om 21:25

ja dat is waar 1 pagina straat fotografie per uitgave

Johannez op 28 juni 2018 om 10:52

Zo jammer Cees. Wanneer je door de stad loopt zie je de helft van de mannen met dure camera's op de borst, zeer geavanceerd met wel 1000 AF-punten. Een enorme potentie om mooie straatfoto's te produceren. Ik zie ze echter niet terug op de site terwijl deze vorm van fotografie alles in zich heeft wat fotografie boeiend maakt en bovendien je kunt het overal en altijd bedrijven. Zou mooi zij wanneer er redactioneel wat meer aandacht voor zou komen; oranjetipjes en ijsvogels zijn mooi maar wanneer je er tientallen voorbij ziet komen dodelijk saai.

kb op 28 juni 2018 om 14:43

John, dat is een waar een overkill aan camera en lens. 5000/6000 euro is niks. Ik heb een kleine Fuij x20 23 mm f2.0 en kan snel reageren op situatie, waar jij een kei in bent. Camera kan in de zak. Op zoom was ooit iemand die had een Aldi camera en als je zag wat hj daar mee deed. Straatfotografie is geen mensen fotograferen maar het tafereel op zoek dat zowel filmisch als verhalend kan zijn. Bij jouw is elke straat foto raak en zo close. Petje af cees

Johannez op 28 juni 2018 om 22:05

Inderdaad Cees, belangrijker dan apparatuur is een straatsituatie herkennen en daarop adequaat reageren. Daar heb je geen miljoen pixel-camera voor nodig. Prachtig voorbeeld daarvan is jouw veelzijdige en originele inbreng.

axelterpstra op 27 juni 2018 om 12:50

Fijn Julia, dat je straatfotografie zo uitdagend en realistisch hebt weten te verwoorden.

Vooral het plezier erin hebben en wisselende standpunten gebruiken. Die speelsheid...

Ook de wat meer geroutineerde fotograaf, moet steeds weer beter nadenken om tot een goed resultaat te komen.

Ik raak nooit uitgekeken op dit genre fotografie, juist omdat er zoveel elementen in zitten.

Hopelijk daag je meer fotografen uit om dit gaan te doen.

Mvg Axel

kb op 27 juni 2018 om 21:26

mooi gesproken Axel....

axelterpstra op 28 juni 2018 om 00:42

Tja, je kunt je druk maken dat het bij Zoom onderbelicht is en ook wel zo zal blijven.

Ik maak me er geen illusies over.

Straatfotografie verkoopt slecht.

Gewoon plezier blijven houden in fotograferen is het enige medicijn tegen deze zoom-hoofdpijn, Cees!

kb op 27 juni 2018 om 11:16

Julia, weer terug , goed voor Julia en ook goed voor Zoom, laat . Dank de foto van de Kermis Oma, Axel en ik hele gesprekken meegehad

iwo62 op 27 juni 2018 om 10:15

Super leuk dat mijn foto bij het artikel staat

PtR op 28 juni 2018 om 22:26

Gefeliciteerd! Wat is eigenlijk het verhaal achter deze foto?

iwo62 op 28 juni 2018 om 22:42

PtR Dank voor je felicitatie! Eigenlijk wel fijn dat iemand behalve een hele discussie of het wel past bij het onderwerp een compliment geeft. Ik heb de keuze uiteindelijk niet gemaakt maar de redactie.
Het is een foto gemaakt vorige maand in Oezbekistan waar ik aan het wandelen was met een paar reisgenoten en we deze jongetjes tegen kwamen de man op de foto geeft met ze gevoetbald (heb ik ook foto’s van!) en uiteindelijk heb ik ze als groepje gefotografeerd.

PtR op 29 juni 2018 om 19:06

Geen dank. Ik was natuurlijk ook benieuwd of deze foto als straatfoto door jouw gezien werd en ik merk al dat jij dat niet zo ziet. Met de Zoom keuze heb jij natuurlijk verder niets te maken. Ik vind het oprecht een leuke en blije foto, net zoals Johannez hieronder aangeeft.

Johannez op 29 juni 2018 om 14:28

Was geenszins de bedoeling jouw foto af te kraken, integendeel. Ik wilde alleen een paar hardnekkige misverstanden over straatfotografie bespreekbaar maken. Doet niets af aan jouw foto; het plezier van fotograaf en gefotografeerden spat er van af.

PtR op 29 juni 2018 om 19:13

Ik heb Zoom voorgesteld dat ik eens een artikel zou schrijven over wat straatfotografie nu eigenlijk zou moeten zijn maar na een eerste enthousiaste reactie blijft het voorlopig heel erg stil.

WouterDiemer op 29 juni 2018 om 21:34

Ha Peter, ben je niet vergeten maar zat die week in volle Zoom Academy swing en deze week zat ik voor werk nogal remote in het buitenland. Kijk er volgende week naar.

PtR op 29 juni 2018 om 22:12

Dacht al zoiets. Je hebt uiteraard ook meer te doen dan mailtjes van drammende lezers te beantwoorden. Rustig aan. Ik ben weer gerust.

Johannez op 29 juni 2018 om 20:59

Wordt tijd dat iemand van de "straat" zijn visie geeft. Heb niet het idee dat de redactie wat betreft dit onderwerp erg betrokken is. Zie uit naar je artikel.