Upload jouw foto's
Houd je camera veilig in de hitte of op het strand! © artikel, zomer, zon

22 juni 2019, 10:00

De zomer in Nederland is nu toch echt gearriveerd en de komende tijd komt er alleen maar warm weer aan. Staat er een dagje strand gepland? Altijd leuk om je camera mee te nemen! Let er alleen wel op dat je je camera goed beschermd tegen hitte en zand, want anders kan een leuk dagje uit wel eens vervelend eindigen...

Oververhitte camera

Over het algemeen zijn camera's gebouwd voor tempraturen tussen de -10 en +40 graden Celsius. Beide tempraturen komen in Nederland haast niet voor, maar als je je camera te lang in de volle zon laat liggen, dan loopt de tempratuur natuurlijk alleen maar op. Vooral de batterij is erg gevoelig voor extreme tempraturen. Als je batterij te warm wordt, dan heb je kans dat deze ermee stopt terwijl je lekker aan het fotograferen bent. Zorg dus dat je altijd een extra batterij bij je hebt en deze op een beschutte plek opbergt, zoals je cameratas. Het is sowieso slim om al je apparatuur zo veel mogelijk uit de zon te houden, vooral als je even niet aan het fotograferen bent. Leg alles zo veel mogelijk in de schaduw om oververhitting te voorkomen.


PNolten

Maak gebruik van de zonnekap

Niet alleen is de zonnekap voor je objectief een handig hulpmiddel tegen zonnestralen, ook beschermt het je objectief tegen het opwaaiende zand en stof. De lenskap dient als het ware als een soort 'afdakje'. Houd er alleen wel rekening mee dat de zonnekap weinig tot geen bescherming geeft als je recht tegen de wind in foto's aan het maken bent. Fotografeer je toch tegen de wind in? Richt je camera dan iets naar beneden. Dit kan al een hoop vuil op je lens schelen. Mocht er toch zand op het lensoppervlak komen, veeg het er dan niet zomaar af met je T-shirt of iets dergelijks. Er kunnen namelijk diepe krassen ontstaan als je het zand er zomaar afveegt. Blaas liever het overgrote deel voorzichtig van je lens af en verwijder vervolgens met een zachte lenskwast de laatste resten. Ben je even niet aan het fotograferen? Doe dan zo veel mogelijk je lenskap op je objectief. Zo voorkom je onnodig vuil op je lens.


StudioMariel

UV-filters of neutraal filter

Wil je het glaswerk van je camera extra beschermen? Dan kan een Uv-filter of een neutraal filter daarbij helpen. Deze filters plaats je over de voorkant van je lens heen, waardoor deze als eerste blootgesteld zullen worden aan het vuil van buitenaf. Vaak is het oppervlak van deze filters beter bestand tegen krassen dan je eigen lens. Houd er wel rekening mee dat de maat van een filter per lens kan verschillen. Je hoeft niet bang te zijn dat je foto's er anders uit komen te zien; het licht wat door de filters heengaat wordt zo ongefilterd mogelijk doorgelaten.


Kariver

Regenhoes tegen weer en wind

Wil je er verzekerd van zijn dat je camera niet onder het zand of stof komt te zitten aan de zee? Een regenhoes kan daarbij helpen. Regenhoezen beschermen de camera niet alleen tegen regen, maar ook tegen zand en stof. Er zijn verschillende hoezen voor zowel je camera als voor je lenzen beschikbaar, die je er vaak gemakkelijk overheen schuift. Er zijn zelfs hoezen met een extra isolatielaag, die je camera beschermt tegen hitte en kou. Je hoeft niet bang te zijn dat het lastig wordt om je camera te bedienen. De hoezen sluiten vaak perfect aan op je camera en je kunt onbelemmerd je camera bedienen.


kos

Weerbestendige camera's

In de duurdere prijsklasse zijn er camera's beschikbaar die weerbestendig zijn. Dit houdt in dat ze tot op zekere hoogte bestand zijn tegen stof en spatwater. Alleen zijn zelfs deze camera's niet altijd een garantie tegen stof en dergelijke. Bescherm daarom ook deze camera's goed, want weerbestendig is niet hetzelfde als waterdicht. Een water- en stofdichte cameratas is ook bij deze camera's geen overbodige luxe. Heb je een goede cameratas, maar is deze niet geheel waterdicht? Er zijn ook regenhoezen beschikbaar speciaal voor je cameratas.


Amsterdamned

Maak het zelf

Heb je wat minder geld te besteden? Uiteraard zijn er ook dan verschillende mogelijkheden om je apparatuur te beschermen. Bescherm bijvoorbeeld je camera tegen de hitte met een grote paraplu of parasol. Iemand die de paraplu voor je vasthoud, is natuurlijk ideaal, maar er bestaan ook paraplu's die je zo in de grond kunt prikken. Zo blijft je camera en jijzelf lekker uit de zon terwijl je bezig bent. Voor de echte doe-het-zelvers onder ons is het mogelijk om zelf een regenhoes te maken. Met een stevige, doorzichtige plastic tas en een rol waterbestendige tape kun je al een heel eind komen om je camera te beschermen tegen opwaaiend zand en vuil.


PHaaksma

Wees voorzichtig met verwisselen

Wanneer je aan het fotograferen bent, kan het voorkomen dat je halverwege moet wisselen van lens. Als je dit op het strand wil doen, zorg dat dat je dit op een beschutte plek doet. Je camera is erg kwetsbaar als je deze verwisseld van lens en het laatste wat je wilt is vuil binnenin je camera. Is er geen beschutte plek in de buurt? Verwissel dan je objectieven in je cameratas. Zo wordt het meeste vuil buiten de deur gehouden. Ook is het verstandig om op deze manier je batterij of geheugenkaartjes te verwisselen.


Tamsanver

Houd rekening met temperatuurverschillen

Over het algemeen zijn camera's niet goed opgewassen tegen extreme tempratuurverschillen. Wanneer je in de winter bijvoorbeeld vanuit een koude omgeving opeens een warm huis binnentreed, dan kan er condens ontstaan waar je camera niet goed tegen kan. Ook bij warm weer kan dit het geval zijn. Kom je bijvoorbeeld uit een auto met koude airco en ga je vervolgens de warmte in? Grote kans dat er condens ontstaat op je camera. Dit kun je voorkomen door je camera geleidelijk aan bloot te stellen aan het tempratuurverschil.


Hester-Goeman

Wees dus voorzichtig als je je camera en lenzen meeneemt naar het strand. Het is zonde als je aan het einde van de dag met een kapotte camera staat. Uiteraard kunnen de meeste camera's wel wat hebben, maar soms is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Vergeet ook niet om een beetje aan jezelf te denken. Te lang in de volle zon fotograferen doet zowel je camera als jezelf niet veel goeds.

Bekijk hier het aanbod regenhoezen:

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
JeJeEs61 op 6 juli 2018 om 09:25

Wanneer de rubberen bekleding van je camera gaat plakken, kun je dit verwijderen door met een in brandspiritus gedrenkt stuk keukenrol de behuizing te reinigen.
Experimenteel ervaringsdeskundige, heb dit namelijk uitgeprobeerd op een oude Nikon D70S body, dat werkte perfect en geen neveneffecten op de langere termijn. Hierna ook de overige bodies gereinigd.
Het kan noodzakelijk zijn om dit enige malen te herhalen totdat de plaklaag verdwenen is. (Kwartiertje werk)

Lowview op 6 juli 2018 om 09:58

Beter voorkomen dan genezen. Spiritus en ook talkpoeder zijn niet bepaald camera vriendelijk

boddeus E-L op 4 juli 2018 om 22:24

Zelfde ervaring als lowview verder zijn alle tips wel genoemd dus prima artikel In de tropen ging door zweet en zonnebrandcrème de rubberbekleding van mijn Nikon reflex los Mis zo'n paraattas als vroeger Ook goed tegen condens als airco bv in auto Over auto's zonnebrandcrème blijft bleken op Metallic lak geven.

JeJeEs61 op 6 juli 2018 om 09:25

Zie mijn opmerking hierboven.

bentink op 4 juli 2018 om 18:30

Regenhoes ? Ik werk m'n hele leven al gewoon met een doorzichtige plastic zak, knip een gaatje op de maat van de zonnekap en zet dit met een elastiekje erop vast, en dat kost echt helemaal niks. UV of neutraal filters gebruik ik niet, er zitten namelijk ook nadelen aan, zoals spiegelingen op de foto.

Lowview op 3 juli 2018 om 15:16

Iets wat heel veel mensen niet weten is dat zonnecreme en olie funest zijn voor camera's en verrekijkers. Maak je handen goed schoon voordat je je camera of kijker beetpakt. Doe je dit niet, dan gaat de bekleding van je camera of kijker plakken. Er is bijna niets tegen te doen dan de complete body bekleding vervangen. Of neem een camera mee van uitsluitend metaal zonder bekleding.

JeJeEs61 op 6 juli 2018 om 09:24

Zie mijn opmerking hierboven

PtR op 3 juli 2018 om 12:30

Kleine toevoeging bij het blokje: "Wees voorzichtig met verwisselen".
De tips in dit tekstblok zijn prima maar bouw nog even een extra zekerheid in door te wisselen met de lensvatting/ opening naar je sensor naar beneden. Geeft weer minder kans op ronddwarrelend stof in je camera.