Meld je gratis aan
Tips voor trouwfotografie © artikel, bruiloft, fotografie

20 juli 2018, 20:00

De mooiste dag in het leven van een liefdeskoppel; niet niks om dat vast te mogen leggen. Wanneer je voor het eerst een bruiloft fotografeert kan er nog wel eens een druk op je komen te liggen. Want, hoe leg je deze dag eigenlijk goed vast? Wat moet je meenemen en waar moet je op letten om prachtige foto's te maken? Wij geven je een aantal tips zodat je goed voorbereid kunt beginnen aan deze onvergetelijke dag!

Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat de belangrijke dag daar is, is het handig om jezelf goed voor te bereiden. Een bruiloft is vaak een erg spannende en stressvolle dag voor bruidsparen. Op de dag zelf zullen ze dus niet echt in staat zijn om alle vragen die je hebt te beantwoorden. Daarom is het goed om van te voren even met ze te praten. Zijn er momenten die ze belangrijk vinden om vastgelegd te worden of hebben ze andere speciale wensen? Vraag vooraf of ze een programma hebben, zodat je weet wat er die dag gaat komen en wat de planning is. Ook kan het handig zijn om van te voren een bezoek te brengen aan de locatie waar de bruiloft gaat plaatsvinden. Zo weet je in ieder geval al waar het is, hoe het eruit ziet en kun je testen hoe het licht valt. Het is ook niet verkeerd om de omgeving te bekijken waar de bruiloft plaats gaat vinden. Wie weet is er wel een mooie plek in de buurt waar je het bruidspaar nog kunt fotograferen.

Iets wat zeker niet verkeerd is om vooraf te doen, is het opdoen van inspiratie. Kijken naar andere bruidsreportages helpt je om zelf een beter beeld te vormen van wat er die dag gaat gebeuren en wat belangrijke momenten zijn. Sommige ervaren bruidsfotografen hebben een eigen stijl ontwikkeld, wat jou ook weer inspiratie en ideeën kan geven om dingen op een bepaalde manier te fotograferen. Op websites zoals Pinterest is veel inspiratie te vinden voor het maken van bruidsfoto's. Uiteraard komen er op Zoom.nl ook regelmatig trouwfoto's langs. Genoeg inspiratie dus!


martijndenbreejen

Zorg voor voldoende gear

Wat ook zeker niet onbelangrijk is om vooraf aan te denken, is het meenemen van voldoende apparatuur. Zorg ervoor dat je sowieso twee batterijen en twee geheugenkaartjes meeneemt wanneer je een bruiloft gaat fotograferen. Vaak fotografeer je de dag van begin tot eind en dan is genoeg geheugen en een volle batterij wel nodig. Zorg er ook voor dat je verschillende lenzen meeneemt en dan bij voorkeur een zoomlens en een portretlens. Zo kun je lekker afwisselen tijdens het maken van je foto's. Ook is het slim om een lichtsterke lens mee te nemen, dus een lens met een zo laag mogelijk f-getal. Bruiloften zijn vaak binnen en de belichting is dan niet altijd even goed. Een lichtsterke lens kan ervoor zorgen dat je je foto's wat beter kunt belichten. Een 50mm F1.8 portretlens is prima geschikt voor een bruiloft. Sommige fotografen nemen zelfs twee camera's mee, zodat ze snel en gemakkelijk kunnen afwisselen van lenzen en niet steeds hoeven te wisselen tussendoor. Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om twee camera's mee te nemen, maar als je een extra camera tot je beschikking hebt, dan is het zeker een aanrader om deze mee te nemen.


jnsw

Fotografeer de belangrijkste 'standaard' momenten

Tijdens een bruiloft zijn er verschillende momenten die op elke bruiloft weer terugkeren. Denk bijvoorbeeld aan 'de kus', het uitwisselen van de ringen, het ondertekenen van de akte, de taart aansnijden en de eerste dans. Dit zijn enkele 'standaard' momenten die het bruidspaar sowieso op de foto wil hebben. Uiteraard zijn er nog meer van dit soort momenten te bedenken, dus ga vooraf goed op onderzoek uit welke momenten je sowieso wil fotograferen. Het is ook handig om te weten wanneer deze momenten ongeveer plaats gaan vinden, zodat je in ieder geval op tijd bent om de foto te maken vanuit de juiste hoek.

Natuurlijk moet je je niet alleen richten op deze 'standaard' momenten. Uiteindelijk is het de bedoeling om een mooi overzicht te fotograferen van de hele dag, dus houd je ogen en oren goed open om geen enkel speciaal moment te missen. Ga tijdens het fotograferen op een bruiloft ook niet te veel experimenten met je camera, zeker niet als het je eerste keer is. Experimenteren kan soms veel tijd kosten en dit kan dan ten kosten gaan van een mooi moment. Probeer dus zo 'veilig' mogelijk te fotograferen en zo veel mogelijk dingen vooraf te bedenken.


Canipel

Zorg voor veel afwisseling

Veel fotografen hebben de neiging om 'te blijven hangen' bij portretfotografie op een bruiloft. Zonde, want je kunt nog zo veel meer vormen van fotografie toepassen bij een bruiloft. Natuurlijk zijn portretten onmisbaar tijdens deze bijzondere dag, maar focus ook eens op details, overzichtsfoto's, sfeerbeelden en groepsfoto's. Vooral details zijn erg belangrijk om ook mee te nemen tijdens deze dag. Fotografeer bijvoorbeeld de ringen van dichtbij, het boeket van de bruid, het pak of de jurk van het stel, enzovoort. Je serie komt veel professioneler over wanneer je veel verschillende soorten fotografie gebruikt. Probeer dus zo veel mogelijk af te wisselen voor een mooi totaalbeeld.


Daniellephotography

Speel in op emoties

Een bruiloft is een dag vol emoties. Vaak begint de dag vol spanning en stress, wat uiteindelijk veel blijdschap en soms zelfs huilbuien tot gevolg heeft. Belangrijk voor de fotograaf is om deze momenten goed in de gaten te houden. Door goed rond te kijken terwijl je fotografeert, kun je snel inspelen op mogelijke emoties van mensen. De foto's met emoties erin zijn bijna het mooiste van heel de bruiloft, omdat deze beelden het pure moment laten zien. Denk aan de momenten waarbij de vader zijn dochter 'weggeeft', wanneer de bruidegom zijn bruid voor het eerst ziet, het lezen van de geloftes en de spontane felicitaties nadat het stel officieel getrouwd is. Houd ook goed de emoties van familie en vrienden in de gaten, dit is leuk voor het bruidspaar om later terug te zien.


DenisevanDuren

Wel of niet flitsen?

Een vraag waar je waarschijnlijk tegenaan gaat lopen tijdens het fotograferen: kan ik hier wel of niet flitsen? Tijdens een bruiloft kan het soms onvermijdelijk zijn om te moeten flitsen, zeker als het zich afspeelt in een donkere ruimte. Probeer in ieder geval zo min mogelijk te flitsen tijdens de belangrijke momenten. Een flitser kan namelijk voor erg veel afleiding zorgen en dat kan het moment verstoren. Als er echt geen andere optie is, dan moet de flitser natuurlijk wel gebruikt worden. Liever een belangrijk moment goed belicht dan helemaal geen moment, maar houd er in ieder geval rekening mee dat het als storend ervaren kan worden. Uiteraard is het geen probleem om een flitser te gebruiken bij het feest achteraf. Vaak is dit in de avond en dan kan een flits juist een mooie toevoeging zijn aan je foto's.


emremedia

Wees onopvallend, maar aanwezig

Iets wat aansluit op het voorgaande; zorg dat je niet te veel opvalt tijdens een belangrijke ceremonie. Natuurlijk ben jij de fotograaf en is het niet verstandig om heel de tijd op dezelfde plek te gaan staan, maar probeer in ieder geval niet te veel 'in beeld' te lopen. Zorg dat je een beetje aan de zijkant blijft staan tijdens een ceremonie of op een plek waar je je gemakkelijk kunt verplaatsen. Het is zonde als mensen zich aan je gaan storen, omdat je steeds in de weg staat. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je jezelf in een hoekje gaat duwen de hele dag, maar kijk op het moment zelf even wat het meest passend is bij de situatie. Wanneer de belangrijke momenten en ceremonies over zijn, is het ook slim en leuk om eens een praatje te maken met verschillende gasten. Op deze manier kom je erachter welke gasten het meest belangrijk zijn voor het bruidspaar en waarop je je dus voornamelijk moet focussen. Ook is het helemaal niet erg om het bruidspaar af en toe aan te sturen tijdens het maken van een foto, ook al is het tijdens een ceremonie. Zolang jouw aanwijzingen de situatie fotogenieker maakt, zal het paar er achteraf alleen maar blij mee zijn.


Mandyweerd

Bruiloften zijn niet niks om te fotograferen, zeker niet wanneer het je eerste keer is. Ook voor jou als fotograaf is het steeds weer spannend om dit te doen. Maar, met een goede voorbereiding en fijn contact met het bruidspaar, kan er weinig fout gaan deze dag. Heb vooral vertrouwen in jezelf en je fotografische oog, dan komt het vanzelf goed!

Inspiratie opdoen voor het maken van mooie bruidsfoto's? Bekijk hier onze prachtige collectie!


Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jovi198 op 25 juli 2018 om 12:26

Mooi artikel en handig om bevestiging te krijgen in wat je weet. Het is mij ook al meerdere keren gevraagd of ik het wil doe, maar houd de boot af. Ik denk er eerst aan om als evt 2e fotograaf mee te lopen.

PtR op 21 juli 2018 om 22:23

Mooi artikel. En toch.....toch vraag ik me af of wij als hobbyfotografen de beroepsfotografen in de wielen moeten rijden door in hun markt te gaan zitten roeren. Bovenstaande tips, hoe waardevol ook, halen het niet bij een opleiding door een fotovakschool en ons kunnen haalt het vast ook niet bij het creatieve en technische vermogen van een beroepsfotograaf. De doelgroep van Zoom is niet de beroepsfotograaf dus ik zet mijn vraagtekens bij het nut van dit artikel.

Hoe handig ik ook met een camera ben, ik zal altijd doorverwijzen naar een beroeps.

p9 op 21 juli 2018 om 16:32

Mooi omschreven..Julia ...ja het is zeker een pittige dag ..van 9 uur ,tot laat in de avond ,maar wel onwijs gaaf om te doen