Meld je gratis aan
Wanneer gebruik je de scherptedieptecontroleknop? © artikel, scherpte, knop

1 augustus 2018, 13:30

De scherptedieptecontroleknop, gebruik je om bij een spiegelreflexcamera het effect van een bepaald diafragma te zien. Hoe werkt de knop precies en wanneer komt deze van pas? Wij leggen het je uit in dit artikel!

Wat is de scherptedieptecontroleknop?

Je hebt vast wel eens gehoord van het begrip 'scherptediepte'. Het is het gebied wat van voor tot achter scherp op de foto komt. Wanneer je heel veel scherptediepte gebruikt, dan zal alles wat je fotografeert, scherp zijn. Gebruik je weinig scherptediepte, dan zal er maar een klein stukje in je foto echt scherp zijn. Weinig scherptediepte wordt vaak gebruikt, wanneer je één bepaald onderwerp in je foto wilt uitlichten. Alleen het punt waarop je scherpstelt, zal dan echt scherp zijn. De achtergrond zal waziger zijn, waardoor je gekozen onderwerp mooi naar voren komt. Je scherptediepte hangt van een aantal factoren af, maar je regelt het voornamelijk met het instellen van het je diafragma.


JudithVrugt

Stel je je camera in op een hoge f-waarde, bijvoorbeeld f18, dan gebruik je dus veel scherptediepte in je foto. Er zal dus veel scherp zijn in je beeld. Stel je je camera in op een lage f-waarde, bijvoorbeeld f2.0, dan zal er weinig scherptediepte te zien zijn in je foto. Door een lage f-waarde te gebruiken, kun je dus mooi je onderwerp los van de achtergrond fotograferen, waardoor je onderwerp mooi uit de foto springt. Meer weten of scherpte, onscherpte en scherptediepte? In dit artikel leggen we het duidelijk aan je uit.


Mattlivenl

De scherptedieptecontroleknop is een handig hulpmiddel om erachter te komen hoe je foto er uiteindelijk uit komt te zien met het gekozen diafragma. Je vindt het knopje vaak naast de objectiefvatting op je camera. Normaal gesproken, als je door je zoeker heen kijkt, dan staat je diafragma altijd volledig open. Je ziet geen verschil als je je camera hebt ingesteld op f3.5 of f22. Pas bij het maken van de foto, knijpt het diafragma samen en maak de camera de foto. Wanneer je de foto hebt gemaakt, zie je dus pas wat voor effect het gekozen diafragma op je foto heeft. Uiteraard is dit een manier om achter het juiste diafragma te komen, maar dit kan sneller en handiger. Door de scherptedieptecontroleknop in te houden net voordat je foto gaat maken, kun je zien wat voor effect het diafragma op de scherpte en het licht heeft in je foto. Zo kun je zien of je tevreden bent met je instellingen en of je misschien nog wat moet aanpassen. Handig en het scheelt je weer een beetje tijd! Schrik trouwens niet bij het indrukken van de knop; het beeld zal wat donkerder worden dan normaal, maar dit is niet het uiteindelijke resultaat. Dit doet de camera om het verschil aan te geven.

De plek waar bij de meeste camera's de scherptedieptecontroleknop te vinden is.

Wanneer kan de scherptedieptecontroleknop handig zijn?

Het komt er eigenlijk op neer dat de knop vooral handig is, wanneer je een extra check wil doen om te zien of je de juiste instellingen hebt gebruikt. De scherptedieptecontroleknop is slecht een indicatie. Je ziet meer van het uiteindelijke resultaat als je het beeld terugkijkt op het schermpje van je camera. Maar, als je niet de mogelijkheid hebt om steeds opnieuw een testfoto te maken dan kan de scherptedieptecontroleknop erg handig zijn. Vooral bij landschapsfotografie, macrofotografie en portretfotografie kan de knop goed van pas komen. Landschapsfoto's staan erom bekend dat ze vaak van voor tot achter scherp zijn. Wil je weten of je het juiste diafragma hebt gebruikt om alles scherp te krijgen? Dan is de knop zeker een handig hulpmiddel.


RemciK

Hetzelfde geldt voor macrofotografie. Bij macrofoto's wordt vaak gebruik gemaakt van erg weinig scherptediepte, zodat de achtergrond mooi zacht wordt en het onderwerp goed naar voren komt. Door te checken met de scherptedieptecontroleknop, kun je zien hoe de achtergrond uiteindelijk wordt en of de f-waarde die je gekozen hebt wel laag genoeg is voor het gewenste resultaat. Ook bij portretfotografie is het een handige knop. Bij portretfotografie is het vaak belangrijk dat de foto scherp is op de ogen van het onderwerp. Net als bij macrofotografie, is het bij portretfotografie vaak mooi om een onscherpe achtergrond te gebruiken, om het onderwerp te versterken. Het komt nog wel eens voor dat er een te kleine f-waarde wordt gebruikt, waardoor delen van het gezicht ook onscherp worden. Door even de scherptedieptecontroleknop in te drukken, kun je zo gemakkelijk zien of je wel voldoende scherp hebt gesteld op het gezicht van de persoon die je fotografeert.


Diaantje78


Royfroma

De scherptedieptecontroleknop is wellicht een knop waar je nog nooit van gehoord had of nog nooit gebruikt hebt, maar het is toch zeker een handig tool om eens uit te proberen. Zeker wanneer je niet steeds een testfoto wilt maken om het resultaat te zien, kan deze knop je een hoop tijd en moeite schelen. Probeer het vooral eens!

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
octaaf op 13 augustus 2018 om 09:11

nog nooit gebruikt omdat ik niet wist waar het voor diende, zal zeker proberen bedankt voor de tip.

Marc-D op 3 augustus 2018 om 17:08

De eerste keer dat ik daar iets over lees, hoor. Meteen even gegoogeld en handleiding nagekeken. Mijn Nikon D5300 heeft blijkbaar zo geen knop.

PNCO op 3 augustus 2018 om 07:57

"De scherpstelcontrolknop is wellicht een knop waar je nog nooit van gehoord had of nog nooit gebruikt hebt, maar het is toch zeker een handig tool om eens uit te proberen."

Nou, dat klopt dus helemaal.. bedankt voor de tip, ga ik zeker uitproberen!