Upload jouw foto's
Wat is het geheim van een winnende foto? © bewerkte, fotografie, zwart, wit

14 augustus 2018, 12:00

Doe je regelmatig mee aan fotowedstrijden, maar met weinig succes? Vind je het lastig om een keuze te maken uit al je foto's? We helpen je inzicht te krijgen in de beste aanpak zodat je de prijzen kunt binnenslepen!

Controleer de regels

Een wedstrijd win je alleen, als je voldoet aan alle regels. Soms is dat een hele waslijst, maar het is wel de moeite waard om die lijst even door te spitten. Als je namelijk niet aan de regels voldoet, maak je überhaupt geen kans om te winnen. Bij diverse fotowedstrijden mag je bijvoorbeeld geen bewerkte beelden insturen. Dan vallen voor veel fotografen dus al aardig wat plaatjes af. Controleer ook of de foto in een bepaalde periode, of op een bepaalde locatie gemaakt moet zijn. Hoeveel foto's mag je eigenlijk insturen? Heb je iemand geportretteerd? Dan zijn daar vaak ook extra regels voor, om ervoor te zorgen dat de geportretteerde niet ongewenst voor een fotowedstrijd gebruikt wordt. Bij naaktfotografie zijn de eisen al helemaal streng, om pornografische inzendingen te voorkomen.
Bewerkte fotografie is erg mooi, maar niet bij alle fotowedstrijden toegestaan. Foto: stophensteph

Technisch sterk

Het is een inkoppertje, maar hij mag niet in deze lijst ontbreken: technisch moet je foto gewoon echt piekfijn in orde zijn. Dat begint natuurlijk met de perfecte scherpte, waarbij ook een mooie onscherpte hoort. Natuurlijk moet ook de belichting bijdragen aan de sfeer in je foto en moet er duidelijk nagedacht zijn over de compositie. Laat vooral ook voldoende zien in je foto, maar zorg dat het beeld niet te druk oogt. Zie je zelf nog dingen die je zou kunnen verbeteren aan je foto? Reken er maar op dat de fotojury dit ook zal zien en dat ze kiezen voor een foto waarbij alle puntjes al op de i staan.

De perfectie van de foto vind je vaak in de details. Foto: gemmywoudbinnendijk

Creatief te werk gaan

Wat is het thema van de fotowedstrijd? Vaak kan je het onderwerp breed interpreteren, waardoor je ongetwijfeld nog wat foto's op je harde schijf hebt staan die eraan voldoen. Ook al zijn die beelden technisch keurig uitgevoerd, ze staan misschien toch iets verder van het oorspronkelijke thema af. Het helpt vaak om bewust nieuwe beelden te maken die bij het onderwerp aansluiten. Wat komt er het eerste in je op als je aan het thema denkt? Ga dat fotograferen! Grote kans dat de jury van de fotowedstrijd op een vergelijkbare manier denkt en bij jouw foto's direct de link naar het thema legt. Creatief denken en buiten de gebaande paden treden, kan natuurlijk ook geweldig uitpakken. Te ver van het onderwerp afdwalen, zal je echter niet helpen om de wedstrijd te winnen.

Bekijk eerdere inzendingen en zorg dat je opvalt

Om te voorkomen dat je teveel in de clichés valt, helpt het om (indien mogelijk) eerdere inzendingen te bekijken. Vaak kan je veel foto's met een vergelijkbare insteek zien. Je zal de kwaliteit dan echt naar een hoger niveau moeten tillen, als je daar nog mee wilt winnen. Blijf trouw aan het onderwerp, maar kies wel voor een andere aanpak dan andere deelnemers. Zo weet je zeker dat jouw foto niet wordt afgewezen omdat het een dertien in een dozijn plaatje is.

Hollandse landschappen worden veel gefotografeerd. Je zal dus, net als arjansijtsma hier laat zien, met je beeld echt moeten opvallen.

Sla niet door in je bewerking

Een fotobewerking moet bijdragen aan het eindresultaat van een foto. Eigenlijk moet je als kijker haast niet kunnen zien dat er dingen zijn aangepast. Soms slaan fotografen echter helemaal door met filters, hdr-effecten en extreme kleuren. Natuurlijk is een fotobewerking afhankelijk van de smaak van de fotograaf, maar in het geval van en fotowedstrijd zal men automatisch voor een neutraler beeld kiezen. Ook hier geldt dat het heel belangrijk is dat een bewerking goed is uitgevoerd. Slordig kloonwerk wordt direct opgemerkt en zal een wedstrijd niet snel winnen.
Er zijn natuurlijk ook genoeg wedstrijden waarbij het juist draait om grappige en creatieve fotocompilaties! Foto: angelotus


Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
lescatalpas op 15 augustus 2018 om 10:01

Wat is bewerken? Als ik in raw fotografeer moet ik de foto wel bewerken om er een jpg van te maken. Klonen, dingen verplaatsen e.d. kan ik begrijpen, maar belichting aanpassen, schaduwen ophalen, doordrukken etc. ? Wat is de definitie van bewerken?

frieh op 15 augustus 2018 om 08:51

Een winnende foto lijkt me ook sterk af te hangen van de fotojury; elke beoordeling kent immers heel wat subjectieve elementen bij de juryleden én is mede-beïnvloed door de persoonlijke achtergronden en visies van deze evaluerende personen. Het aanwijzen van de winnende foto's is ook medebepaald door de vele andere ingezonden foto's. Alle puntjes moet absoluut niet op de i's staan om een zeer geslaagde foto te verkrijgen !? Persoonlijk vind ik dat vandaag de dag veel te veel foto's mooie kijk prentjes zijn geworden, teveel postkaartachtig … of dertien in een dozijn ... of niet ?
Dezelfde foto bij drie verschillende fotowedstrijden ingeleverd: 2x niets, 1x 2° plaats opgeleverd op groot aantal inzendingen.
Gr - Jef Hoornaert

MIGRO op 15 augustus 2018 om 13:15

Hierin kan ik mij wel vinden. Ik heb (nog) geen ervaring met fotowedstrijden maar heb al dikwijls gemerkt dat dikwijls niet het meest originele maar wel het meest commercialiseerbare beeld het haalt. Ik ben het met je eens met de opmerking dat veel te veel foto's mooie kijkprentjes zijn geworden.

mphvanhoof op 14 augustus 2018 om 21:21

Foto's bewerken moet iets toevoegen en de foto beter maken. Ik ben er geen tegenstander van. Ik ben wel van mening dat dit door de bot genomen subtiel moet gebeuren. Vaak wordt er overdreven, zeker bij foto's voor bladen. Maar voor alles geldt, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en bewerking is voor mij niets meer en niets minder dan een extra tool. En vergeet niet, ook hierbij komt ook alleen maar dat naar voren wat je beheerst. Toch?! Gr MArcel.

HildebrandvanZanden op 14 augustus 2018 om 19:54

Ik vindt persoonlijk dat een foto niet wordt bewerkt, je moet tegenwoordig designer zijn om mooie foto's te krijgen.