Upload jouw foto's
Vijf tips voor het fotograferen van reeën tijdens de bronst © ree, blik, geconcentreerd

15 augustus 2018, 10:00

De reeënbronst is nu in volle gang. Hoe fotografeer je de dieren dan het beste? We geven je vijf tips!

Waar vind je reeën?

Ze komen voor in de meeste grote bossen in Nederland en zijn ook overdag goed te fotograferen. Het beste resultaat krijg je door alleen of met zijn tweeën door een rustig bos te wandelen. Neem af en toe pauze en luister goed naar de geluiden in het bos. Brekende takjes verraden de plek van de een ree. Wil je ze liever in het open veld fotograferen? Ga dan rond de avondschemering rond de bosrand fotograferen. Het licht is op dat moment ook nog erg gunstig!
fotomay

Afstand houden of benaderen?

Ook omdat ze wat kleiner zijn, maar vooral dankzij hun schuchtere natuur, kun je beter reeën fotograferen met een langere lens, of door gebruik te maken van een tele-converter. Is 300mm jouw maximum, dan hebben we goede tips voor het naderen van reeën. Wat je ook doet, zoek niet direct oogcontact. Beter is om achteloos voorbij te lopen en heel voorzichtig te naderen als je er al voorbij bent. Neem de tijd en ga af en toe zitten. Als je merkt dat de ree zich zenuwachtiger gaat gedragen, stop dan met naderen. Laat het dier langzaam acclimatiseren aan jouw aanwezigheid.

benno-van-triest

Als een hertje in de koplampen

Veel foto's van reeën worden gekenmerkt door de verschrikte blik van het dier richting de camera. Dat komt omdat de dieren behoorlijk schuw zijn en een mogelijk gevaar liever niet uit het oog verliezen. Gelukkig hebben ze tijdens de bronst iets meer oog voor elkaar en is de kans groter om onopgemerkt de dieren te fotograferen. Dat kan bijzondere beelden opleveren!
gladiola

Een ree in het landschap

Heb je geen teleobjectief bij je? Niet getreurd. Ook met een groothoek kan je prachtige foto's van reeën maken. Let hierbij vooral op een sterke compositie van je landschap en zorg dat de ree als hoofdonderwerp hieruit spat. Je kan bijvoorbeeld werken met sterke horizonlijnen, zoals bij de regel van derden. Ook een minimalistische compositie, met bijvoorbeeld veel heidestruikjes en één reeënkop, werkt erg goed. Of kies, zoals bij de foto hieronder, voor een mooi natuurlijk kader.

ingebovens

Fotografeer het samenspel

De bronst draait natuurlijk om de liefde tussen de bok en de geit. Wat is er nu mooier dan dat vast te leggen? Probeer de reeënpaartjes dan ook samen te fotograferen. De bok gaat namelijk de geit 'drijven' en dit kan uren duren. Tijd genoeg dus, want ze hebben dan nauwelijks oog voor hun omgeving.

zwollenaarster


Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Benno-van-Triest op 16 augustus 2018 om 22:31

Leuk dat mijn foto is gebruikt in dit artikel.

Als extra tip zou ik nog mee willen geven om veel uren te besteden in het veld , zodat je bepaalde gedragingen en patronen kunt herkennen. En zelfs de verschillen ik karakter zal zien , ook zonder te fotograferen is dit een belevenis.
Bij het zien van een ree is het raadzaam om in de schaduw en laag te blijven ( zelf fotografeer ik altijd op mijn knieën achter mijn statief) reeën herkennen namelijk makkelijk het silouette van een mens.
Ik wens iedereen veel plezier en sucses

Groeten Benno van Triest

ronris op 16 augustus 2018 om 11:23

Een leuk verhaal over tips voor fotograferen reeënbronst. Vraagt echter wel wat meer dan deze tips alleen. Enige kennis van revier en populatie is zeer zeker een pré.
Ook het tijdstip van publicatie is aan de late kant daar de bronst van het ree nu wel wat op zijn einde loopt. Natuurlijk zijn er nog wel wat bronstige geiten die nog niet beslagen zijn maar wordt nu al beduidend minder.