Upload jouw foto's
Hoe je burlende edelherten fotografeert

7 september 2018, 15:55

In september is het bronsttijd voor de edelherten. Dat betekent dat ze zich vaker laten zien, de mannetjes al burlend en vechtend om indruk te maken op de vrouwtjes. We vertellen je waar, wanneer en hoe je dit machogedrag kunt vastleggen.

bnn

Wat neem je mee?

Uiteraard neem je je camera mee. Daarbij is het handig een telelens te gebruiken in verband met het houden van gepaste afstand tot het hert. Met een 400mm lens kan je een prima portretfoto maken. Een lichtsterke lens met vast brandpunt is handig, omdat je in een vrij donkere situatie fotografeert. Jammer is dat je dan niet kunt in- en uitzoomen, aangezien je afhankelijk bent van de locatie van de edelhert. Met een teleconverter los je dit probleem op. Een statief is met weinig licht ook geen overbodige luxe.

Geduld hebben is een schone zaak, ook in het geval van edelherten fotograferen. Je zult lang moeten wachten tot je de herten (goed) kunt fotograferen. Neem een stoel of vuilniszak mee voor als je lang (laag op de grond) moet zitten. Neem ook een plattegrond mee, zodat je de weg terug naar je auto weet, en wat te eten en drinken. Maar blijf de natuur respecteren en laat als je weggaat niets achter. Zorg ervoor dat je dieren niet stoort en op afstand blijft.
kasteelheertje

Waar moet je zijn?

Plekken waar je getuige kan zijn van de hertenbronst zijn de Hoge Veluwe, de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Oostvaardersplassen. Win informatie in over de beste plek om de burlende edelherten te spotten bij de bezoekerscentra daar. Het kan zijn dat je niet in een keer die rake foto schiet. Waarschijnlijk moet je een aantal keer het gebied verkennen.
jansint

Wanneer kan je de edelherten het best fotograferen?

's Ochtends en 's avonds heb je de grootste kans om edelherten te kunnen vastleggen. Dan zijn ze namelijk het meest actief. Maak gebruik van de ochtendnevel als dat zich voordoet en experimenteel met het zij- en tegenlicht tijdens het gouden en blauwe uurtje. Zorg ervoor dat je dan stil te werk gaat.
robcbatenburg
gladiola

Hoe stel je je camera in?

Je kunt kiezen voor een lange of korte sluitertijd. Bij een lange sluitertijd benadruk je de beweging van een vechtend of burlend edelhert met bewegingsonscherpte. Met een korte sluitertijd leg je de herten haarscherp vast. In de Al Servo-stand bij Canon en de Continuous Focus-stand bij Nikon stelt de camera automatisch scherp. Wat handig is als de mannenherten aan het vechten zijn. Om onscherpte door je eigen bewegingen te voorkomen is een statief aan te raden. Daarnaast kan je de ISO iets omhoog schroeven als het nog te donker is of wordt.
keesie

Het NK Burlen

Het is nu de bronsttijd voor de edelherten. In oktober is het de beurt aan de damherten. Hun gevechten zijn minder fanatiek dan die van de edelherten. Lukt het je niet om een burlend hert in het wild te spotten, dan kun je altijd nog het NK Burlen vastleggen aanstaande zondag 9 september in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar natuurliefhebbers met elkaar de strijd aangaan door de bronstroep van de herten na te bootsen.

Het NK Burlen in 2015:


Reacties (9)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
EricAndriessen op 16 september 2018 om 14:04

Afgelopen donderdag ook even wezen kijken in het Nationaal Park, en ik heb het helemaal eens met houdoex, wat een vreselijke setting. Allemaal auto's geparkeerd en daarachter de campingstoeltjes.

Wat veel leuker is om niet naar de wildbaan te gaan, maar op zoek naar een andere locatie in het park. Wij zijn weg gegaan en naar de wildspot plaats langs de houtkampweg gegaan. Wij waren daar als eerste en een groep mannetjes gezien in de verte.

Een tip, als je toch gaat, neem een lange lens mee!

houdoex op 12 september 2018 om 18:36

Prachtig fenomeen. Maar na vorig jaar 1x op de Veluwe te zijn geweest om het ook eens te zien: voorgoed genezen. Wat 'n verschrikkelijke toestand daar. Bumper aan bumper geparkeerde auto's, campingstoeltjes, gasten die op basis van een grotere lens meenden zich meer te mogen permitteren, boswachters die het terrein voor-voederen om die beesten te lokken. Het leek wel een dierentuin. Lompe lui die meenden dat verbodsborden niet voor hun golden. Het had niks, totaal niks, met natuurfotografie te maken. En alles met kermis.

TheoHa op 13 september 2018 om 21:47

Je hebt helemaal gelijk! Er blijkt daar (Nat. park de Hoge Veluwe) een groot hert te lopen, die de naam "Hubertus" heeft gekregen en dat schijnt de heilige graal te zijn om te fotograferen, wat, zoals je al aangaf niet zo moeilijk is. Er staan daar mensen over dat dier te praten alsof het hun kind is. Inderdaad totale kermis!

marleneka op 11 september 2018 om 20:35

Slechte research gedaan voor de gebieden. Er leeft niet 1 edelhert in de Amsterdamse Waterleiding Duinen!!
Straks half oktober-begin november beginnen wel de DAMherten met hun bronst.

Zesender op 13 september 2018 om 18:18

Helemaal mee eens Marleneka, de edelherten bronst begint nu een beetje los te komen op de Hoge Veluwe. Op de rest van de Veluwe moeten we nog even wachten op de bronst en voordat de grote toestroom van toeristen en zgn natuurfotografen los barst.

ronris op 9 september 2018 om 08:07

NK burlen goed te combineren met fotograferen bronst op np Hoge Veluwe. Afgelopen om 16.00 daarna tijd om te spotten. Wanneer je in de vrije wildbaan gaat fotograferen GEEN plastic zak (ritselen) gebruiken en liefst geen stoeltje.