Upload jouw foto's
11 tips en trucs voor straatfotografie

28 september 2018, 12:17

Vader en zoon die spelen met hun schaduw en tegelijkertijd zonder dat ze het doorhebben worden weerspiegeld door een glazen wand of een man die zijn ijsje op eet. Straatfotografen leggen het dagelijks leven vast. Hoe simpel het ook klinkt, dit is nog knap lastig. Door over deze tips en trucs na te denken, komen straatfotografen tot hun foto.

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training." - John R

Naar de Academy

Weet wat je wel en niet kan en mag fotograferen

Bij straatfotografie blijft het lastig om te bepalen waar en wanneer je wel een foto mag en kan maken en wanneer niet. Belangrijk daarbij is dat je je inleeft in diegene voor de lens: zou ik het fijn vinden om zo op de foto te staan?

Waar, wanneer en waarvan je foto's kan maken hangt deels af van inlevingsvermogen en deels van wetgeving. De regelgeving geeft je toestemming op straat en in openbare ruimtes vrij te fotograferen, maar in een gebouw of winkel ben je afhankelijk van de huisregels. Op straat en in openbare ruimtes mag je ook portretten van mensen maken. Wil je vervolgens de foto publiceren of verkopen, dan heb je toestemming van de geportretteerde nodig. Daarmee komen we bij de afweging: spreek je mensen vooraf of achteraf aan, of helemaal niet?

Kies ervoor om wel of geen contact te maken

Wanneer je van plan bent je foto te publiceren of te verkopen, zal je met je onderwerp contact moeten maken. Je kunt ervoor kiezen een praatje te maken voordat je een foto neemt. Dit kan nadelig uitpakken, omdat de foto minder spontaan en al snel geposeerd kan overkomen. Het kan wel fijn zijn om vooraf om toestemming te vragen om vervelende situaties te voorkomen. Als iemand je doorheeft of als je je achteraf bedenkt om de foto toch te publiceren, kan je natuurlijk ook nog contact maken. Het hangt ervan af wat je zelf fijn vindt.

palac

Neem een kleine camera met hoge kwaliteit en die snel en stil is

Het straatleven is constant in beweging; een kostbaar moment is zo voorbij. Bij straatfotografie is het belangrijk dat je ongemerkt en snel een foto kunt nemen. Neem niet een camera met een knalkleur en kies voor een stille shutter, zodat je je onderwerp kunt besluipen.

Veel straatfotografen kiezen voor een prime lens, omdat deze kleiner zijn en minder snel opvallen. De focus van een prime lens is vaak ook sneller dan bij een zoomlens. Zo hoef je geen kostbaar moment mis te lopen door een vertraging in de focus.

Ook komt een lichtgevoelige en lichtgewicht camera van pas. Het is handig als je een hoge ISO in kunt stellen en goed kan focussen op donkere plekken. Als straatfotograaf maak je daarnaast veel meters wanneer je op zoek bent naar de perfecte setting en wil je niet rondsjouwen met zware apparatuur.

Bernetta

Houd de camera voor je oog of fotografeer vanuit de heup

Om te voorkomen dat mensen doorhebben dat je foto's van ze maakt, kan je de camera voor je oog houden en nog wat rondkijken en foto's schieten. Je wekt zo de indruk dat je camera niet bewust op hen gericht was. Dit is trouwens ook een handige techniek als je nog geen onderwerp in het vizier hebt. Met de camera voor je oog kun je de omgeving scannen. Op deze manier wordt het ook een stuk minder eng om een foto van iemand te maken. Daarnaast is het handig de camera al zo hoog mogelijk vast te hebben, zodat je sneller en minder opvallend een foto kunt maken.

In plaats van de camera op ooghoogte houden, kun je ook met de camera op heuphoogte fotograferen. Door vanuit de heup foto's te schieten maak je het jezelf wel moeilijker, maar zorg je er wel voor dat het nog minder opvalt dat je aan het fotograferen bent. Wanneer je deze techniek doorhebt, komen er vaak verrassende foto's uitrollen.

Lolke

Blijf op een plek staan of loop rond

Wanneer je al rondlopend op zoek gaat naar opvallende modellen en situaties, zal je deze ook sneller tegenkomen dan wanneer je je op één mooie locatie vestigt en daar rustig afwacht. Sta je stil, dan heb je weer de tijd om je instellingen voor te bereiden, deze aan te passen aan de lichtomstandigheden en goed te observeren waar interessante schaduwen vallen. Loop je rond en heb je al een beetje een idee in je hoofd, dan kan het handig zijn om je instellingen al klaar te hebben staan, zodat je snel kan reageren op de situatie.

Sorayavdb

Zoek een druk punt op of zonder je juist af

Drukke plekken zijn de place to be voor straatfotografen die mensen willen fotograferen. Ook val je tussen de massa minder op met je camera. Hierbij is een prime lens handig, omdat je onderwerp zich dan dichtbij begeeft. Maar straatfotografie is niet alleen maar mensen; het is alles wat je op straat ziet. Zeker als je net begint met straatfotografie is het fijn je af te zonderen van de drukke punten. Pak een zijstraatje, richt je op andere onderwerpen en details, en experimenteer.

Weeg kleur en zwart-wit tegen elkaar af

Op straat is veel te zien, ook veel kleuren die kunnen afleiden. Zwart-wit foto's zijn daarom erg geschikt voor straatfotografie. Het beeld wordt dan veel rustiger en de aandacht gaat volledig naar het onderwerp. In sommige gevallen, zoals op de markt waar veel felgekleurde producten zijn en bij muren met graffiti, kan kleur weer extra sfeer aan de foto geven. Door in RAW te fotograferen, bepaal je achteraf zelf hoeveel kleur je in de foto wilt.

Johannez

Maak meerdere foto's

Omdat er op straat zo veel en alles zo snel gebeurt, kun je je camera op burst-mode zetten om sneller meerdere foto's achter elkaar te maken. Je vergroot hiermee de kans dat je hét moment vastlegt en je verkleint de kans op een foto waar iemand net met zijn ogen knippert of iemand anders voor je onderwerp langs loopt.

Probeer verschillende composities en instellingen

Straatfotografie leent zich ervoor om met je compositie een verhaal te vertellen. Geef de interactie, reacties en onverwachte situaties op straat weer. Dat onverwachte, maar alledaagse is wat straatfotografie zo interessant en een uitdaging maakt.

Doordat er zo veel op straat gebeurt, kunnen foto's al snel onrustig worden. Je creëert een rustige kijkervaring als je een duidelijk onderwerp, dat bijvoorbeeld het beeld vult, of een klein detail fotografeert en gebruikmaakt van een onscherpe achtergrond of de regel van derden.

Speel niet alleen met composities, maar tegelijkertijd ook met de instellingen. Een groot diafragma kan je helpen een rustige achtergrond te creëren, waardoor je je op details kan focussen. Terwijl je met een klein diafragma het totaalbeeld scherp weergeeft. Daarnaast kan bewegingsonscherpte door een langere sluitertijd een straatbeeld dynamischer maken en een korte sluitertijd ervoor zorgen dat de tijd in een foto stilstaat. Elke situatie kun je op verschillende manieren vastleggen.

Pdreuning

Slecht weer is geen excuus

Het weer is geen excuus om niet te gaan fotograferen, maar juist een reden om wel op pad te gaan. Gebruik de verschillende weersomstandigheden om sfeervolle foto's te schieten. Bij regen haasten voorbijgangers zich en ontstaan fotogenieke reflecterende plassen, wat mooie beelden kan opleveren. Bij fel zonlicht kun je gebruikmaken van harde schaduwen en de interessante contrasten die het veroorzaakt op straat. Mist heeft weer iets onheilspellends en een lentedag beurt het straatleven op.

chrisvandolleweerd

Varieer met het tijdstip dat je op pad gaat

Ieder uur verandert het straatbeeld. Het licht valt weer net anders en de drukte neemt toe of af. Op welk tijdstip je op pad gaat bepaalt mede de sfeer van je foto's. Denk hierover na en kom eventueel op een later tijdstip terug. Ga bijvoorbeeld ook een keer 's avonds fotograferen. Door dan met een groot diafragma en een hoge ISO te schieten en gebruik te maken van de straatverlichting, kun je unieke foto's maken. Neem ook eens je camera mee als je ergens naar onderweg bent en leg de verrassende situaties die je tegenkomt vast.

marcovandenarend

Reacties (13)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Sorayavdb op 4 oktober 2018 om 12:58

Wauw, wat leuk om te zien dat je mijn foto hebt gebruikt! Bedankt! En door het lezen van je artkel en het zien van de andere fotos heb ik weer wat meer geleerd! Thanks!

tvdam op 3 oktober 2018 om 08:45

Blij dit te lezen over straatfotografie. Blijft toch een heikel punt na de invoering van de AVG. Hieronder een reactie van mij aan een ZOOMER. Deels een herhaling van het artikel.......

Over de AVG ga ik een Fototip Tino maken (YouTube). Laten we helder zijn: of je nu verdient aan je foto’s of niet, het volgende staat als een huis:
- een portretfoto valt onder de AVG;
- een journalistieke en artistieke foto valt buiten de AVG;
- deze twee vormen een uitzondering, zie de site van de NVJ
- belangrijk is ook welk belang jij dient;
- in openbaar gebied mag jij vrij fotograferen;
- een belangrijke: heb jij iemand op straat gefotografeerd en moet jij een ‘ onevenredige inspanning leveren’ om te achterhalen wie de persoon is (NAW), val je buiten de AVG.

Dus of je nu amateurfotograaf bent of beroeps, op straat fotograferen mag, de foto’s publiceren mag ook. Als je de foto verkoopt, dan is het handig om toestemming te hebben van de geportretteerde. Als mensen bezwaar maken, wat is zijn of haar belang? Ik ga graag deze discussie uit de weg. Ik merk dat mensen vaak niet goed op de hoogte zijn van de AVG en de privacy wetgeving.

WouterDiemer op 3 oktober 2018 om 09:28

We merken dat de AVG veel vragen oproept daarom komend nummer in Zoom.nl (10) een uitgebreid verhaal met do's en don'ts. Jouw lijstje is in elk geval een hele goede!

tvdam op 3 oktober 2018 om 10:49

top! Ik heb zoals ik al eerder meldde, hele nare reacties gehad. Ben echt uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is, er wordt gedreigd met juridische stappen, aangifte gedaan bij de politie (wat achteraf niet klopte), maar toch, het gebeurt. Goed zo'n artikel in ZOOM! Ik wil er best aan bijdragen met mijn verhaal (en).

Amsterdamthroughmyeyes op 7 oktober 2018 om 06:13

Ik fotografeer ook al jaren op straat en sinds vorig jaar ook met een 35mm lens nog nooit nare reacties gehad.

PtR op 5 oktober 2018 om 20:47

Ik wil niets af doen aan jouw belevingen op straat en ik bedoel het geenszins flauw maar wellicht moet je iets aan je werkwijze bij straatfotografie aanpassen. Ik fotografeer al jaren op straat en sta met de 35 mm bovenop mijn moment en ik heb echt nooit gedoe. Niet in Nederland, niet in het buitenland. Heel soms spreekt iemand mij aan en gaan we na een rustige uitleg ieder weer onze weg.

Bernetta op 3 oktober 2018 om 07:53

Leuk artikel en de verschillende reacties daarop! Ook leuk dat een van mijn foto's is gebruikt! Dank je wel!

botafriko op 3 oktober 2018 om 06:27

Soms heb ik mijn onopvallende 50mm op mijn D750, soms mijn 24-70. Opvallen of minder opvallen. Het is maar net wat je durft. Met een opvallende camera heb je het nadeel dat je opvalt en bepaalde blikken vangt. Maar laat dat nou net ook een voordeel zijn. Je krijgt daarmee weer andere straatplaten.

artmen op 2 oktober 2018 om 21:18

Als amateur/ hobbyfotograaf val je buiten de AVG_WET. Zolang je maar geen geld verdiend aan een foto. Als ze het aan mij gaan vragen of ik een foto wil maken. Moet ik ze een formulier laten tekenen, want dan valt het weer onder opdracht fotografie. Op het formulier willen ze dan ook echt alles weten, plaats, locatie alle gegevens van de geportretteerde enz. Dat is niet te doen op straat.
En hier schiet volgens mij de eigen AVG-WET zijn eigen doel voorbij. Want nu kom je pas heel veel te weten over de persoonsgegevens van degenen die je net op de foto hebt gezet. En als ik niks vraagt op straat weet ik ook niks over die persoon op de foto. Of over de mensen op de achtergrond.

Als amateur/hobbyfotograaf hebt je een straatfoto gemaakt waarop iemand duidelijk te herkennen is. Deze mag je normaal gesproken rustig publiceren in een boek, op je website of in een blog of iets dergelijks. Zo lang je de foto maar niet in de verkoop doet. Want de geportretteerde kan dan bezwaar maken als hij zijn foto ziet bij reclame doeleinden enz. hij kan dan een vergoeding vragen voor zijn portret of zelfs verbieden van zijn portret te gebruiken.

Voor het portretrecht, Het gaat hier om de niet in opdracht gemaakte portretten, Als iemand in die zin herkenbaar is afgebeeld, dan hebben we te maken met het portretrecht. Er moet bij de niet in opdracht gemaakte portretten dan een belangenafweging gemaakt worden tussen het belang van de partij die het portret openbaar wil maken (meestal is dat de vrijheid van meningsuiting) en het belang van de geportretteerde (het privacybelang). mag het portret wel of niet openbaar gemaakt worden!!. Dat een geportretteerde er niet zo blij mee is met de publicatie, is nog lang niet genoeg. Geportretteerden hebben geen vetorechten

Een straat foto wordt op gevraagd door het blad ZOOM.
Ja, daar wringt de schoen voor mij. Plaatsen op de web site van ZOOM vind ik nog ok. Maar in het blad, wat je kan kopen in de winkel, ja daar houd het voor mij dan op want ik heb immers aan niemand toestemming gevraagd.

Mondelinge toestemming geld niet voor de nieuwe AVG-WET alles moet dan op papier staan. Als je in opdracht werkt, hobby fotograaf of beroepsfotograaf dat maakt dan niet uit voor de wet.

marcovandenarend op 2 oktober 2018 om 20:30

Hahaha, mijn foto er ook bij! En de tekst: 'Neem ook eens je camera mee als je ergens naar onderweg bent en leg de verrassende situaties die je tegenkomt vast.' klopt helemaal! Dit is mijn dochter na een K3 concert! Wat ik daar doe met een camera? Tja deze plaat schieten

PtR op 1 oktober 2018 om 16:43

"Hierbij is een prime lens handig, omdat je onderwerp zich dan dichtbij begeeft. Maar straatfotografie is niet alleen maar mensen; het is alles wat je op straat ziet."

Een primelens omdat je onderwerp zich dan dichtbij begeeft? Dus met een prime 35 mm is je onderwerp meer dichterbij dan met een 24-70 mm zoom die op 35 mm staat ingesteld??

Straatfotografie is niet alleen mensen maar alles wat je op straat ziet.., lees ik. Straatfotografie gaat juist over de mens, de mens in context met de straat/ openbare ruimte. Een foto van een auto in een straat is geen straatfoto. Dat de rubriek Straatfotografie op Zoom hiermee vol staat wil (volgens deze purist) niet zeggen dat dat ook straatfotografie is.

Kleine tip. Als je vanuit heuphoogte schiet, zet dan je camera op +1 stop. Je krijgt namelijk veel meer lucht/licht in beeld waardoor je onderwerp uiteindelijk in silhouet op de foto komt.

Bedenk ook dat straatfotografie veel meer is dan alleen typetjes "schieten". Een straatfoto vertelt een verhaaltje of laat je meedoen in een verhaal. Dat is de uitdaging in straatfotografie.

fransarts1946 op 1 oktober 2018 om 11:04

Geweldig bedankt voor deze tips en trucs, het geeft mij weer de nodige handvaten en inspiratie!
Groetjes, Frans Arts.

Lolke op 28 september 2018 om 17:00

Leuk! Een foto van mij bij het artikel!