Upload jouw foto's
Hoe je je Fine Art Photography verbetert

22 oktober 2018, 12:21

Fine Art is een omstreden term. Het is vaak niet duidelijk wat het inhoudt. Sommigen verstaan er bewerkte beelden onder, maar het gaat eigenlijk om foto's die een bepaalde visie uitdragen. Natuurlijk kan bewerking daarbij helpen om de boodschap over te dragen. Een paar handvatten kunnen je vooruithelpen een sterke visie in je portfolio te leggen.

Denk na over een statement

Fine Art foto's zijn beelden met een bepaald thema of doel, die niet letterlijk terug te lezen is in de foto's. Een fotojournalist of een documentaire fotograaf zou de situatie vastleggen zoals die zich voordoet, maar een Fine Art fotograaf gebruikt de camera om zijn gevoelens en visie als een kunstenaar over te brengen.

Denk dus goed na over je werk en wat je ermee wil bereiken. Doe een brainstormsessie, waarbij je al je ideeën opschrijft en uiteindelijk ook je statement. Je maakt het jezelf gemakkelijker je visie uit te werken als het statement bij je past als persoon. Je statement kan één woord of een zin omvatten en hoeft niet per se een zwaar onderwerp te zijn. Een alledaags thema kan ook geschikt zijn.

liekeanna

Geef een hint

De uitwerking is een stuk lastiger. Op juiste wijze moet je de invloed van je onderwerp verbeelden. Door in ieder geval bij de foto een korte omschrijving te geven van wat er af te lezen is, geef je de kijker een hint van wat jouw intentie met de foto is. Maar denk er ook goed over na hoe je je onderwerp in beeld brengt.

Gebruik eenzelfde techniek

Door eenzelfde techniek voor je foto's te gebruiken schep je een geheel in je werk. Zo komt je boodschap nog sterker en duidelijker over. Die techniek moet wel aansluiten bij het idee dat je wilt onderbouwen. Experimenteer met verschillende technieken en kijk welke het best bij jouw visie past en werk zo veel mogelijk beelden die de visie uitdragen uit.

bijMarije

Fine Art kan verschillende vormen aannemen

Het is niet zo dat Fine Art Photography is weggelegd voor portretfotografie. het kan ook gaan over landschaps- of bruidsfotografie. Het gaat erom dat de foto de impact en emotie uit. Bij landschapsfotografie kun je bijvoorbeeld op het weer, licht, contrast, diepte en kleuren letten om de juiste boodschap over te brengen. Door in RAW te fotograferen kun je dat later nog versterken. Voor een Fine Art bruidsfotograaf kan al de dag van de bruiloft mooi en op unieke wijze in beeld brengen de achterliggende gedachte zijn. Vraag je, kortom, bij Fine Art Photography altijd af waarom je de foto maakt en laat dat terugkomen in de foto.

Stoltefotografie

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
akkipanwar12 op 14 mei 2019 om 09:50

Hurray! i am so exited to play the games more user are play this website games and expand our time and you have connect the easily if you are like to play the play mahjong game more games on this wbeiste.

Cropfactor op 13 april 2019 om 18:06

Mooi effect belichting van 1 kant. Sommige belichten een portret of onderwerp altijd van 2 kanten maar dat is saaier.