Upload jouw foto's
8 redenen om je autofocus uit te zetten

29 oktober 2018, 11:24

Het komt weleens voor dat je camera in de autofocus-stand op het verkeerde scherpstelt of niet weet waar het op moet focussen en je de foto niet eens laat maken. In sommige situaties is het beter om van AF naar de Manual Focus-stand op je objectief te switchen om zelf het scherpstellen in de hand te hebben.

Handmatig scherpstellen bij weinig licht of weinig contrast

De autofocus gebruikt licht en contrast om scherp te stellen. Soms is het te donker om automatisch te focussen. Bij weinig licht kun je dan beter handmatig scherpstellen met de scherpstelring. Via de zoeker of live-view op het lcd-scherm kun je dan zien hoe scherpgesteld is. Bij weinig contrast kun je ervoor kiezen om in de AF-stand te focussen op iets met contrast en daarna het beeld te reframen óf handmatig scherp te stellen.

larsdb

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.

MF bij portretfotografie

Bij portretfotografie is het een ongeschreven regel de focus op de ogen te leggen om ze te laten spreken en ermee de aandacht van de kijker te trekken. De AF kan nog weleens focussen op de wenkbrauwen of het puntje van de neus, waardoor de ogen vervagen. Met de Manual Focus kun je zelf goed scherpstellen op de ogen. Natuurlijk is handmatig scherpstellen lastiger bij portretfotografie dan bij macrofotografie, waarbij je meer tijd hebt om goed te focussen. Bij portretten moet je toch snel reageren op een goede gezichtsuitdrukking en pose.

elianne 92

Macrofotografie

Bij Macrofotografie focus je op kleine onderwerpen. De camera weet vaak met de kleine scherptediepte niet waar het op moet focussen. Met MF kan je dat heel precies zelf doen.

arjovandijk

Landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie wil je het hele beeld scherp hebben. Bij AF zal de camera zelf zijn focuspunt zoeken. Wanneer je een klein diafragma (groot getal) instelt en handmatig focust op de zogenaamde hyperfocale afstand (de scherpstelafstand met de grootste scherptediepte) wordt alles scherp.

EdwinMooijaart

HDR

Bij High Dynamic Range-fotografie voeg je meerdere dezelfde beelden samen, waarvan alleen de belichting verschilt. Het is dan belangrijk dat steeds op hetzelfde punt is scherpgesteld. Doe je dit handmatig, dan heb je het scherpstellen zelf in de hand. Bij de AF kan de camera nog weleens een ander scherpstelpunt kiezen.

deboerit

Wildlife fotograferen

Het geluid van de autofocus kan dieren afschrikken. Ze hebben een heel goed gehoor. Zet de autofocus daarom uit voor natuurlijke foto's.

dickvanduijn

Manual Focus bij het fotograferen van snelle bewegingen

AF heeft vaak moeite met focussen op een snel bewegend onderwerp. Om het bewegende onderwerp als een auto of vogel goed scherp te hebben, kun je handmatig scherpstellen op de plek waar het onderwerp zal langskomen. Vooral bij panning werkt MF goed. Als het onderwerp recht op je afkomt of van je afgaat, is weer de AF-stand samen met de AI Servo modus aan te bevelen.

RVphotos

Wanneer je fotografeert door glas

Met de scherpstelring kan je dan zelf bepalen of je op de voor- of achtergrond scherpstelt. De AF zal automatisch scherpstellen op bijvoorbeeld de reflectie in het glas. Handmatig kan je er zelf voor kiezen liever te focussen op de situatie achter het raam of bijvoorbeeld de vissen in het aquarium.

axelterpstra

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
lestercam op 30 oktober 2018 om 19:34

Sanne moet eens een Sony A6k of A7r3 in de handen nemen en dan een aangepast artikel schrijven. Eye AF en de verschillen aanduiden. 't Is maar een uitdaging.

BvWeerdenburg op 30 november 2018 om 15:52

Een uitdaging die maar op een heel klein aantal mensen van toepassing is. De meeste artikelen, dit artikel ook, zijn geschreven met de gemiddelde gebruiker als doelgroep. Die hebben geen Sony A6k of A7r3.