Upload jouw foto's
HDR fotografie: 7 tips :UPDATE

30 oktober 2018, 14:34

Vind je High Dynamic Range fotografie maar ingewikkeld klinken? Met deze tips krijg je het snel onder de knie!

Bij HDR fotografie creëer je door meerdere opnames samen te voegen een hoog dynamisch bereik. Een camerasensor heeft namelijk een beperkt dynamisch bereik (het gebied tussen licht en donker dat kan worden weergegeven), die kleiner is dan die van het menselijk oog. Hoe groter het dynamisch bereik is van je sensor, hoe beter je het contrast tussen licht en donker kunt fotograferen in één opname.

Normaal zou je bijvoorbeeld bij tegenlicht door een raam óf een overbelichte achtergrond en goed belicht meubilair op de voorgrond, óf een goed belichte achtergrond en onderbelicht meubilair krijgen. Met HDR kun je die contrasten wegwerken en voor- en achtergrond beide goed belichten in één foto.

deborah71

Maak de HDR zelf

Sommige camera's hebben een automatische HDR-stand. Het probleem bij deze stand is dat je het resultaat niet zelf in handen hebt. Door zelf de instellingen te bepalen voor de verschillende foto's kun je de HDR naar eigen smaak maken.

Gebruik een statief

Omdat de compositie in elke foto exact hetzelfde moet zijn (omdat je 3 of mee foto's over elkaar gaat leggen), kun je het best een statief gebruiken. Vergeet de beeldstabilisatie daarbij niet uit te zetten.
Om bewegingsonscherpte te voorkomen doordat je op de ontspanknop drukt, kun je een afstandsbediening of draadontspanner gebruiken om de foto te maken.

Stel handmatig scherp of gebruik de back button focus-knop

Het is belangrijk dat in elke opname op hetzelfde punt is scherpgesteld. Stel daarvoor steeds handmatig scherp, omdat de autofocus nog weleens kan kiezen voor een ander scherpstelpunt. Of gebruik de back button focus-knop aan de achterzijde van je camera. Deze functie moet je vaak eerst activeren in het cameramenu. Normaal druk je de ontspanknop half in om scherp te stellen en wanneer je de knop harder indrukt, maak je de foto. Met de back button focus ingesteld scheid je die twee functies: je stelt scherp door op de back button focus-knop te drukken en maakt de foto net als normaal met de ontspanknop, afstandsbediening of draadontspanner.

bukmani

Verander alleen de belichting

De opnames moeten qua diafragma- en ISO-waarde identiek zijn. Het gaat erom dat de belichting telkens afwijkt. Pas je namelijk het diafragma aan, dan kan de scherptediepte veranderen en dat wil je niet. Zet de ISO overigens niet te hoog om ruis te voorkomen - hoewel je daar soms niet onderuit komt om een snelle sluitertijd te behouden.
Pas de belichting aan door de sluitertijd steeds te veranderen. Meestal ga je bij de +/- knop steeds een stop verder, van +2 naar +1, 0, -1 en -2 bijvoorbeeld.

Gebruikmaken van bracketing is handig

Veel spiegelreflex- en systeemcamera's hebben een Auto Exposure Bracketing-functie (AEB). Je kunt dan van tevoren aangeven uit hoeveel foto's de reeksopname moet bestaan en hoe groot het verschil in belichting moet zijn. Vervolgens hoef je tussendoor geen instellingen meer aan te passen, maar alleen nog op de ontspanknop te drukken. Bij sommige camera's kun je met de bracketingfunctie alleen kiezen voor drie opnames achter elkaar maken, en niet vijf of zeven. Als je dat zou willen, zul je toch alles handmatig moeten doen.

Colourbex

Fotografeer in RAW

Wanneer je in RAW fotografeert, wordt er zo veel mogelijk informatie behouden. Dit komt van pas bij de nabewerking, omdat je dan nog veel gegevens kan terughalen.

Voeg de foto's samen en breng het aantal bits terug

In onder andere Photoshop of Photomatix kun je ten slotte met de HDR-functie de meerdere opnamen samenvoegen tot één foto. Deze kun je vervolgens eventueel nog verder bewerken.

Zorg er daarnaast voor dat het aantal bits per pixel wordt teruggebracht naar 8, het aantal bits waaruit een jpg-bestand bestaat. RAW-bestanden tellen zo'n 12 tot 14 bits per pixel. Een HDR-foto bezit dus na het samenvoegen van verschillende RAW-bestanden al gauw meer dan 32 bits. Dit kan niet zomaar op je monitor getoond worden. Vandaar dat je het aantal bits moet terugbrengen, wat tonemapping genoemd wordt.

Janvanderveenphotography

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
iso1600 op 23 mei 2019 om 22:56

Wat ik doe bij het maken van een HDR:
ik zet de camera (een Nikon D3300) eerst in de A-stand met ISO 100 (om geen ruis te krijgen). Daarbij zet ik de stabilisatie van de lens uit want ik fotografeer met statief en afstandsbediening. Van de foto die in de A-stand is gemaakt noteer ik de sluitertijd en het diafragma dat ik heb ingesteld (ik fotografeerde immers in de A-stand met een zelfgekozen diafragma).
Vervolgens zet ik de automatische scherpstelling uit want dan blijft de lens op de reeds ingestelde scherpstelling staan.
Dan zet ik de camera op de M-stand en stel de sluitertijd, diafragma in (en iso als dat niet al op 100 stond). Vervolgens maak ik de foto met -2,-1,0 (maar die had ik in feite al in de A-stand gemaakt), +1 en +2.
En dan maar samenvoegen in Photoshop of Lightroom.

Nog tips of aanvullingen op bovenstaande?

Is het een idee om de belichtingscorrectie op 0 te laten en de sluitertijd aan te passen? bv als ik 1/60 had in de A-stand, om dan 1/125 en 1/250 en 1/30 en 1/15 sec te gebruiken? Heeft dit voordelen tov het aanpassen van de belichtingscorrectie?

Ik vind het maken van HDR-foto's echt verslavend werken . Je krijgt er spetterende foto's mee. Toch vind ik de foto van Jan van der Veen niet helemaal mooi. Het is nu net 'plastic' geworden en de lucht heeft onnatuurlijke kleuren gekregen. En dat is jammer want het is een schitterende opname.

Groet, Wim.

gboeren op 4 november 2018 om 13:28

Ik pas mijn sluitertijden aan en meer niet hoor

JanvanderveenPhotography op 4 november 2018 om 12:19

jammer dat er een artikel geschreven word door iemand die de foto's niet gemaakt heeft dus ook niet weet hoe ze tot stand gekomen zijn.
Vraag de makers van de foto eens een artikel te schrijven!
Handmatig scherpstellen? elke camera heeft een back button focus wat los staat van de ontspanknop altijd de juiste scherpte.

"Verander alleen de belichting; houd het diafragma, de ISO en sluitertijd hetzelfde" leg mij maar uit hoe je aan HDR komt met dezelfde sluitertijd,diafragma en ISO?

HDR en Tonemapping zijn 2 verschillende dingen Tonemapping heeft niets met BIT te maken maar met een nabewerking van een HDR.

Een HDR maak ik in PS als 32 bit TIFF die ik als RAW kan nabewerken in PS en LR voor het beste resultaat .

Verder zie ik ook nergens staan dat bij een HDR op statief een afstandbdiening of draadontspanner gewenst is om beweging te voorkomen.

Jammer dat de makers niet in de gelegenheid gebracht worden een artikel te schrijven hier over, je gebruikt 4 foto's van 4 fotografen waarvan er vast wel 1 tussen zit die dit wil doen.

WouterDiemer op 5 november 2018 om 10:42

We zien inderdaad dat er wat zaken niet helemaal goed staan in het stuk. We gaan zorgen dat er vandaag een update komt.

sheng-si op 3 november 2018 om 22:48

En deze tekst verdient wel enige verduidelijking

Verander alleen de belichtingscorrectie per foto. Meestal ga je steeds een stop verder, van +2 naar +1, 0, -1 en -2 bijvoorbeeld.

sheng-si op 3 november 2018 om 22:46

Sony kent ook bracketing
En in paimtshop pro kun je ook hdr bestanden verwerken.

Spingirl op 31 oktober 2018 om 13:07

Ik snap niet hoe je de belichting aanpast zonder ook maar iets in je instellingen (iso, diafragma, sluitertijd) te veranderen?

tielejoh op 30 oktober 2018 om 20:26

Ik begrijp uit het verhaal dat je het belichtingsverschil tussen de verschillende foto's uitsluitend maakt met de belichtingscorrectie. Hoop dat ik het goed begrepen heb want vind de uitleg voor een niet HDR-kenner wel wat verwarrend

MavaRi op 30 oktober 2018 om 15:31

'Verander alleen de belichting; houd het diafragma, de ISO en sluitertijd hetzelfde'

Dan heb je dus allemaal dezelfde foto mits je digitaal op gaat poetsen. De belichtingscorrectie past je belichtingsdriehoek aan om te compenseren.

bullseye op 1 november 2018 om 09:22

Als je volledig handmatig werkt heb je niet het probleem dat er in de belichtingsdriehoek automatisch gecompenseerd wordt.

wimjee op 30 oktober 2018 om 19:27

Ik vond dat al een rare zin. Je varieert de belichting door bij gelijk diafragma en gelijke Iso de sluitertijd te wijzigen.