Upload jouw foto's
Hoe kies je de juiste tas voor je camera en objectieven uit?

3 december 2018, 13:39

Cameratassen zijn er in allerlei soorten en maten. Als hulpmiddel bij het kiezen van de tas die het beste bij jou, je camera en accessoires past, hebben we hieronder verschillende cameratassen overzichtelijk op een rij gezet.

Met welk doel koop je de cameratas?

Er zijn verschillende typen tassen. Beslis eerst wat je allemaal in je cameratas wilt stoppen en in welke situaties je de tas wilt gebruiken. Vraag je af of je er (in de toekomst) naast je camera nog een objectief of flitser in wil doen en of je elke keer als je er op uit trekt alles gaat meenemen.

Welke cameratas past bij jouw doel?

Verdiep je vervolgens in de verschillende cameratassen die er zijn en beslis welke het best bij jouw wensen past.

1. Snuittas
Bij een snuittas zit er een flap aan de bovenkant van de tas, waardoor je je camera in één beweging uit je tas haalt. Ze zijn erg compact, waardoor er vaak niet meer dan je camera met objectief, een extra geheugenkaartje en accu in passen. Bij sommige exemplaren past nog wel een extra lens erbij, maar de snuittas is vooral geschikt voor uitstapjes waarvan je weet dat je aan één lens genoeg hebt.


2. Schoudertas
Doordat je de tas over je schouder draagt, kun je gemakkelijk bij je camera. In een schoudertas kun je meer accessoires meenemen dan in een snuittas. Hierdoor wordt hij ook zwaarder en kan je last krijgen van je schouder door het gewicht.


3. Heuptas
Met een heuptas kun je ook makkelijk en snel bij je camera en accessoires. Het verschil met de tassen hierboven is dat je hem op je heup draagt in plaats van op je schouder. Het is een kwestie van smaak of je dit fijner vindt.


4. Rugzak
Hierbij is het gewicht verdeeld over twee schouders, waardoor je er minder last van hebt. Vaak hebben de wat grotere rugzakken een heupband, waarmee je het gewicht ook op je heupen kan laten rusten en je minder snel verkrampt gaat lopen. Het nadeel is weer dat je minder gemakkelijk bij je apparatuur kunt. In een camerarugzak is ook ruimte voor meer lenzen en andere camera-apparatuur of eventueel nog een laptop. Ook hiervan zijn er verschillende soorten en maten. De een is compacter, de ander rits je aan de achterkant in plaats van de zijkant of voorkant open. Het is maar net wat je fijn vindt. Let bij het kiezen ook op de draagcomfort en of de tas waterdicht is en beschermingsstukken bevat.


5. Slingtas
Slingtassen lijken op rugzakken, alleen bevatten ze maar één draagriem die je diagonaal over je schouder draagt. Als je iets uit je tas nodig hebt, schuif je gemakkelijk de slingtas naar voren. Je hoeft de tas dus niet af te doen en op de grond te zetten als je van lens wilt wisselen. Wel rust het gewicht bij een slingtas dus op één schouder, wat je bij lange uitstapjes kan gaan voelen. Er bestaan echter ook slingtassen, waarbij je een extra draagriem kan toevoegen zodat je alsnog een rugzak hebt.


6. Trolley
In een trolley neem je veel apparatuur veilig mee. Het fijne is dat je het gewicht niet hoeft te dragen. Zo'n koffer met wieltjes is lastig in het bos mee te nemen, maar met reizen heel fijn. De robuuste buitenkant beschermt je fotoapparatuur tegen water, schokken, stof en extreme temperaturen. Ook blijft alles op zijn plek door het plukschuim aan de binnenkant.


7. Vest
Er zijn ook mouwloze vesten met opbergmogelijkheden. Soms kun je in de zakken zelfs een stevige zoomlens kwijt, en ook voor het statief is meestal een bevestigingsriempje of lus aangebracht. De camera zul je wel apart moeten dragen. Je kunt je afvragen of het nog wel comfortabel is dat al die apparatuur aan je hangt. Het is zwaar, maar je kunt er ook per ongeluk mee tegen een muur stoten.In deze video legt Toine Westen meer uit over de verschillende cameratassen.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn