Upload jouw foto's
Simpele tips voor het beginnen met flitsfotografie!

6 februari 2019, 12:44

Het fotograferen met flitser kan heel goed maar ook heel fout uitpakken in je foto's. We geven je een aantal tips om goede resultaten te verkrijgen met behulp van een flitser!

Wanneer gebruik je een flitser?

Je kunt fotograferen met een flitser om je onderwerp beter uit te lichten in je foto. Een interne flitser, de flitser die op je camera gevestigd is, kun je zowel bij macro- als portretfotografie gebruiken. Bij macrofotografie komt het onderwerp bijvoorbeeld meer van de achtergrond los te staan. Bij portretfoto's is een flitser bijvoorbeeld mooi om te gebruiken wanneer je met daglicht fotografeert. Vooral wanneer je werkt met tegenlicht op een zonnige dag, kan een flitser voorkomen dat het gezicht van het model op de foto te donker wordt door het tegenlicht. Je gebruikt de flitser hier als invulflits.

Loeffen

Ingebouwde flitser of externe flitser?

Veel camera's hebben een ingebouwde flitser en daar kun je leuk mee experimenteren. Veel professionele camera's hebben deze flitser niet ingebouwd en dan ben je aangewezen op het aanschaffen van een externe flitser.

Sannevanbergenh

Vaak wordt gezegd liever met een externe flitser te fotograferen dan de ingebouwde flitser. Heb je geen externe flitser bij je en toch dat ene extra licht nodig? Dan kun je natuurlijk altijd gebruik maken van de interne flitser! Gebruik deze dus vooral voor noodgevallen.

Wil je meer experimenteren met flitsfotografie dan is een opzetflitser een goede keus. Deze flitsers lopen op eigen energie, dus zijn niet afhankelijk van de batterij van je camera. Dat betekent langer fotograferen met flits. Het is belangrijk dat jouw opzetflitser kan communiceren met je eigen camera. Het is dus handig om een flitser te kopen van hetzelfde merk, want in dit geval zal er altijd communicatie mogelijk zijn.


Merel-PicsPhotography


Opzetflitsers hebben vaak een kantelbare bovenkant, wat ervoor zorgt dat je het flitslicht in verschillende richtingen kunt zetten. Dit is de toegevoegde waarde van een opzetflitser, want vooruit flitsen dat kan de ingebouwde versie van je camera ook! Let bij aanschaf van een opzetflitser op het richtgetal. Dit getal geeft aan hoe krachtig de flitser is! Zolang dit getal boven de 40 is, zit je goed.

Indirect flitsen of een losse flitser

Met indirect flitsen voorkom je dat er reflecties in je foto komen. Staan er namelijk reflecterende voorwerpen in de achtergrond van je foto, dan ga je hierin de flits terugzien bij het resultaat. Je kunt dit voorkomen door de voorwerpen in de achtergrond te verwijderen. Een andere oplossing is indirect flitsen. Je flitst hiermee niet direct op het model of onderwerp, maar deze richt je bijvoorbeeld op het plafond. Je weerkaatst hiermee het licht en dit wordt uiteindelijk een grotere lichtbron dan wanneer het licht direct uit de flitser zou komen. Dit geeft wat zachter licht in je foto.

Stephanieverhart

Je hebt hier dus een plafond voor nodig of een muur bij het inflitsen vanaf de zijkant. Je zou bij het missen van een plafond of muur aan de zijkant ook gebruik kunnen maken van een reflectiescherm. Een assistent om het scherm vast te houden is wel noodzakelijk, maar je kunt dan via het reflectiescherm indirect flitsen op bijvoorbeeld een model.

Let er wel op dat de kleur van het plafond, de muur of het reflectiescherm waartegen je de flits richt, ook de kleur van het licht bepaald dat je in de foto terug gaat zien. Idealiter heb je een wit plafond of een witte muur nodig, maar een rode muur kan een bepaalde sfeer aan je foto geven die misschien wel past bij wat jij wilt overbrengen. Experimenteer hier dus mee.

Weimaraan

Flitser los van de camera

Een andere manier om de flitser te gebruiken is deze los te halen van je camera. Zo kun je dus vanuit een andere hoek flitsen dan dat je fotografeert. Hier heb je misschien ook een assistent voor nodig, of je kunt de flitser op een voetstukje zetten die je er soms bij krijgt.

Provorm

Om dit op afstand te kunnen doen heb je een ontsteker nodig voor de flitser. Meestal heb je een hulpmiddel nodig om de verbinding te maken tussen flitser en camera. Deze kun je aanschaffen met een lang draad, maar er zijn ook draadloze versies verkrijgbaar!
De techniek om vanuit andere hoeken te flitsen met een ontsteker heeft een eigen naam binnen de fotografie, namelijk strobistfotografie! Lees hier alle ins en outs over strobistfotografie!

Emremedia

Oefenen oefenen oefenen

Je zult in het begin misschien veel teleurgesteld worden als je net begint met het fotograferen met flitser. Zoals met veel fotografievormen is het een kwestie van veel oefenen! Succes!

Wil je meer leren over portretfotografie is onze cursus Portretfotografie misschien wel iets voor jou.

Zoom Academy - online fotografiecursussen


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Photoshop, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie en Smartphonefotografie .

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Rhodan1970 op 6 april 2019 om 14:23

Vreemd, de titel leest toch echt "Simpele tips voor het beginnen" , staat nergens dat dit een geavanceerd stuk zou zijn. Dank redactie, een beginner zal heir wel wat aan hebben.

ClaireStephanie op 14 februari 2019 om 09:56

Dankje voor het gebruiken van mijn foto! (Model van de hoofdfoto van deze informatieve tekst)

anneke8 op 13 februari 2019 om 17:56

Inderdaad erg summier, valt een beetje tegen eerlijk gezegd. Erg basale informatie. Ik sluit me aan bij de vorige schrijvers, en zou het fijn vinden om uitgebreidere info over flitsen te lezen in een volgend artikel.

Broom op 13 februari 2019 om 17:28

Ik ben het nogal eens met de reactie van tschalk.
Ik worstel ook met de instellingen van flitser en camera om een goed resultaat te krijgen.

tschalk op 12 februari 2019 om 19:51

Eigenlijk vind ik dit artikel nogal een open deur. Graag had ik iets gelezen over het synchroniseren van de flitser met de camera. Iets met 1e en 2e gordijn bijvoorbeeld. Welke sluitertijden. Av versus Tv of toch maar in de M stand.
Kortom: hoe stel ik de juiste parameters in, waar moet ik rekening mee houden.
Mijn ervaring is dat bij flitsen de flits weliswaar afgaat bij het indrukken van de ontspanknop maar dat vervolgens de sluiter pas enige tijd daarna sluit. Gevolg laat zich raden.
Ik had graag wat meer diepgang in dit artikel gezien.

marinus op 6 februari 2019 om 16:57

Bedankt voor de tips, maar ik had graag gezien dat de redacteur minstens 80% van de uitroeptekens in dit artikel had geschrapt en vervangen door een 'gewone' punt. Het artikel schreeuwt me tegemoet op deze manier.

WouterDiemer op 7 februari 2019 om 10:46

Dank. En goede feedback eigenlijk. We gaan het meenemen.