Upload jouw foto's
Hoe maak je de beste productfoto's? Vier tips. © artikel, foto, productfotografie

17 februari 2019, 09:56

Productfoto's zien er vaak stralend uit met scherpe details en effen achtergronden. Een goede productfoto geeft het product een bepaalde uitstraling. Zo'n foto kan een belangrijke toevoeging zijn voor de verkoop ervan. Wil je hiermee aan de slag? Lees dan deze tips!

Houd het beeld rustig

Bij productfotografie gaat het alleen om het product zelf. Het is daarom belangrijk om het product in het middelpunt te zetten en het beeld verder rustig te houden. Voor productfotografie wordt vaak een witte achtergrond gebruikt voor een helder beeld. Een zwarte kleur is ook veel voorkomend: dit geeft een mysterieuze sfeer aan de foto. Andere kleuren kan ook, maar het wordt aangeraden om effen kleuren te gebruiken. Het is met een effen achtergrond gemakkelijk om het product uit te knippen in bijvoorbeeld Photoshop. Je kunt zo een witte achtergrond veranderen door een andere kleur naar keuze. Door het product uit te knippen kun je deze bijvoorbeeld gemakkelijk op een advertentie plakken. Elementen in je beeld naast het product kunnen een mooie toevoeging zijn, zolang het niet te afleidend is van het product zelf.


InDetailFotografie

Zorg voor de juiste apparatuur

Voor productfotografie heb je niet een hele studio nodig. Je kunt het zo professioneel aanpakken als je zelf wilt. Als je bijvoorbeeld geen achtergrondscherm hebt, gebruik dan een groot wit vel papier. Leg een vel papier onder het product en zet een ander vel hier recht op zodat de achtergrond ook wit is. Zorg voor een bolling in het papier zodat je geen randen ziet. Het is verstandig om vlakbij een raam te fotograferen, zodat je genoeg licht hebt om de achtergrond mooi wit te houden. Om meer licht te creëren kun je gebruik maken van een losse flitser. Door een losse flitser te gebruiken in plaats van je interne flitser heb je minder last van harde schaduwen.

Als je het nog professioneler wilt aanpakken kun je gebruik maken van studiolampen. Deze lampen zijn vaak daglichtlampen, die je foto een natuurlijke uitstraling geven. Je kunt ook een lichttent kopen. Deze tent is gemaakt van doorschijnend stof en zorgt ervoor dat de lampen die je gebruikt niet weerspiegelen op je product. Een andere oplossing om weerspiegeling tegen te gaan is door een softbox of diffuus paraplu te gebruiken. Hierdoor wordt het licht beter verdeeld en komt het niet uit een lichtpunt.

Als je het jezelf makkelijk wilt maken kun je een statief gebruiken. Niet alleen gaat het sneller als je alle producten vanaf dezelfde kant wilt fotograferen, het zorgt ook voor stabiliteit en nóg scherpere beelden. Je kunt door een statief te gebruiken werken met lange sluitertijden zodat je foto mooi belicht is.


Just-Agnes

Let op je perspectief

Zorg dat je je product vanaf alle kanten fotografeert. Op deze manier weet je zeker dat je alle belangrijke hoeken op beeld hebt staan. Zo kun je later op een groot beeld uitzoeken welke hoek het beste werkt voor jouw product. Het is bij schoenen bijvoorbeeld belangrijk voor een klant dat hij alle delen van de schoen duidelijk en scherp in beeld ziet voordat de klant de schoenen koopt. Maak ook foto's van belangrijke details. Zit er een bepaald merk of een uniek detail op het product? Zorg dat je deze in een close-up op de foto hebt staan zodat hier de aandacht ligt. Denk ook na vanaf welke positie je de foto maakt. Vanaf boven ziet het product er vaak veel kleiner uit dan wanneer je het vanaf de voorkant fotografeert.

Compositie is ook een belangrijk onderdeel van de foto. Wil je het product in het middelpunt van je foto hebben of kies je voor een meer creatieve opstelling? Als je meerde producten in één foto vast wil leggen moet je nadenken over de compositie. Speel vooral met verschillende mogelijkheden en creëer zo jouw eigen stijl!


PierreVerhoeven

Houd rekening met je instellingen

Het kan soms lastig zijn om je witte achtergrond ook écht wit te krijgen. Dit probleem kun je ook tegenkomen bij het fotograferen van sneeuw. Een oplossing hiervoor is overbelichten. Door je beeld bijvoorbeeld +1 stop over te belichten wordt de achtergrond witter weergegeven. Bij een donkere achtergrond doe je het omgekeerde: je onderbelicht je foto dan bijvoorbeeld 1 stop. Let erop dat je de foto niet te veel overbelicht, want dan kunnen er details verloren gaan. Voor een juiste belichting van je foto en de achtergrond kun je ook gebruik maken van de spotmeting. Als je de spotmeting instelt, meet deze alleen het licht op jouw product en neemt hij de lichte of donkere achtergrond niet mee in het bepalen van de lichtmeting.

Let ook altijd goed op het formaat van je foto's. Wanneer je foto's maakt voor een website, zorg er dan voor dat alle foto's hetzelfde formaat hebben. Het ziet er mooi en strak uit als alle afbeeldingen op een website even groot zijn. Ook is het belangrijk om na te denken over de bestandsgrootte van je foto's. Als je veel grote bestanden op een website upload kan het zo zijn dat de website er erg traag van wordt.


InDetailFotografie

Het leuke aan productfotografie is dat je niet veel nodig hebt om te beginnen. Met twee witte vellen en daglicht kom je al een heel eind. Je kunt dit altijd verder uitbouwen tot een steeds professionelere studio. Gebruik deze tips en ga aan de slag als productfotograaf!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn