Upload jouw foto's
Kan ik beter een systeemcamera of spiegelreflexcamera kopen? - De voor- en nadelen © artikel, foto, spiegelreflex, systeem

20 februari 2019, 11:39

Als je de overstap wilt maken naar nieuwe camera kom je al snel voor de keuze te staan: systeem of spiegelreflex? De een is niet per definitie beter dan de ander, maar er zijn wel grote verschillen. Wij zetten de verschillen op een rijtje zodat jij weloverwogen deze keuze kunt maken.

Eigenschappen van de systeemcamera

Het grote verschil met een spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera geen spiegel heeft. Het licht valt bij de systeemcamera direct op de beeldsensor en maakt zo een elektronisch beeld. De systeemcamera is nieuwer dan de spiegelreflexcamera.

Voordelen van de systeemcamera

1. Vernieuwing
De nieuwste systeemcamera's zijn de spiegelreflexcamera's aan het inhalen. Door nieuwe technologieën worden de systeemcamera's sneller met afdrukken, scherpstellen en krijgen betere sensoren. Er wordt momenteel het meeste geïnnoveerd in de wereld van de systeemcamera's. Zo zie je dat de systeemcamera met handige mogelijkheden komt zoals autofocus op onderwerpen zoals ogen en dieren.

2. Grootte
Systeemcamera's zijn over het algemeen een stuk compacter en lichter dan spiegelreflexcamera's. Je kunt deze camera daarom gemakkelijk overal mee naar toe nemen. De camera neemt minder plek in beslag dan een spiegelreflex zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Dit is een voordeel als je veel onderweg bent met je camera.

3. Snelheid
Een systeemcamera haalt vaak hogere snelheden, omdat er geen opklapbare spiegel in zit die dit proces vertraagd. Dit heeft nog een voordeel: de camera heeft bijna altijd een stille sluiter. Je kunt zo bijna geluidloos fotograferen. Dit is handig wanneer je niet wilt opvallen, bijvoorbeeld bij het fotograferen van dieren. Ook het scherpstellen gaat snel en gedetailleerd. De scherpstelpunten van een systeemcamera zitten tegenwoordig over bijna heel het scherm verdeeld.

4. Digitale zoeker
De meeste systeemcamera's hebben een digitale zoeker. Er is altijd een digitaal beeld beschikbaar, waardoor je direct ziet hoe je foto wordt inclusief de toegepaste instellingen. Overbelichting heb je hiermee dus snel in de gaten. Je hoeft de camera dus niet op je scherm te beoordelen, maar dit kan dus direct door de zoeker. Zo mis je minder snel een onverwacht moment.

Nadelen van de systeemcamera

Zeker bij wat oudere modellen kan er soms vertraging zitten tussen het beeld dat je ziet en het digitale beeld wat je krijgt bij het nemen van je foto's. Dit is vooral het geval bij bewegende beelden doordat sommige modellen gebruik maken van contrastdetectie. Wanneer je geen digitale zoeker hebt en alleen een Lcd-scherm, kan je ook minder nauwkeurig je beeld bepalen.

Hoewel de body's een stuk lichter zijn dan bij de spiegelreflex, zijn de objectieven dat niet. Daarnaast zijn er een stuk minder objectieven beschikbaar, doordat de systeemcamera relatief nieuw is. Ook zijn de objectieven vaak een stuk duurder. Er zijn momenteel nog minder accessoires beschikbaar, maar de sector is volop in ontwikkeling.

Eigenschappen van de spiegelreflexcamera

De spiegelreflexcamera maakt gebruik van een al oud principe. De spiegelconstructie stuurt het licht door het objectief naar de zoeker. Om een foto te maken klapt de spiegel omhoog en valt het licht in de sensor. De spiegelreflexcamera wordt ook wel een DSLR camera genoemd.

Voordelen van de spiegelreflexcamera

1. Het werkelijke beeld
Je ziet bij de spiegelreflexcamera het optische beeld door de zoeker: je ziet precies wat het objectief ziet. Je ziet dus de werkelijke kleuren, hebt het werkelijke dynamisch bereik en geen vertraging.

2. Lenzen en accessoires
Het grote en relatief goedkopere aanbod van objectieven en accessoires is een groot voordeel van de spiegelreflexcamera. Doordat er zo veel lenzen beschikbaar zijn, zijn er vaak ook goede tweedehands lezen. Het is zo goedkoper om te investeren in nieuwe objectieven. Ook de accuduur is een stuk krachtiger doordat er in de spiegelreflex meer ruimte voor is.

3. Grootte
Spiegelreflexcamera's zijn vaak groter en zwaarder doordat er een spiegel in zit. Dit gewicht kan zorgen voor stabiliteit zodat je de camera beter stil kunt houden. Ook als je grote handen hebt kan dit makkelijker werken.

Nadelen van de spiegelreflexcamera

De grootte van de camera is voor sommige mensen juist een nadeel. Je loopt namelijk wel steeds te zeulen met die zware, grote camera. Het is net wat jij fijn in de hand vindt liggen. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in de systeemcamera. Deze camera lijkt dan ook de toekomst te hebben als de opvolger van de spiegelreflex. De spiegelreflex lijkt daarom ingehaald te worden op gebieden als snelheid, grootte en door innovaties zoals de digitale zoeker.

Aandachtspunten

Het nieuwste en duurste product op de markt is niet per se het product wat het beste bij jou past. Als beginner is de betaalbaarheid van de spiegelreflex en de objectieven vaak een belangrijk voordeel. Je kunt een lens vaak combineren met een nieuwe camera door het gebruik van adapters.

De sensorgrootte is bij beide camera's goed ontwikkeld. De systeemcamera is er tegenwoordig zelf in fullframe, bijvoorbeeld de Nikon Z6 en Z7 of de Canon EOS R of RP, of de A7 series van Sony. Daarnaast zijn er verschillende camera's met APS-C sensoren, zoals de Fujifilm X-H1 en de micro-four-thirds camera's zoals de Panasonic Lumix G9. Lees in dit artikel meer over wat de sensormaat doet voor jouw foto's.

Houd ook rekening met de accuduur van je camera. Als je regelmatig bezig bent met videowerk kan het frustrerend werken dat de kleinere accu's van de systeemcamera nog niet altijd dezelfde capaciteit hebben als de accu van de spiegelreflex. Momenteel zijn de spiegelreflexcamera's nog sneller met de autofocus. Door de vele innovaties die gedaan worden wordt dit verschil echter steeds kleiner. De systeemcamera's zijn bezig met een inhaalslag. Belangrijk is dat je nadenkt over jouw manier van fotograferen. Kijk naar welke aspecten je belangrijk vindt op een camera en maak dan pas de keuze tussen een spiegelreflex of een systeemcamera.


Links door royfroma met een Nikon D750 (spiegelreflexcamera). Rechts door Ingemarije9955 met een Fujifilm XT-3 (systeemcamera).

Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Albert-Willem-Knop op 9 april 2020 om 16:13

Kun je stellen dat met de ontwikkelingen in de systeemcamera's en de het spiegelreflexkonsept dat steeds minder ontwikkelmogelijkheden heeft, de spiegelreflexkamera's langzaam uitgefaseerd gaan worden? Voor merken als Canon en Nikon die groot geworden zijn met spiegelreflex is dat even slikken, maar ik begrijp dat ze al bezig zijn met systeemkamera's voor de hogere segmenten.

LeonElemans op 6 maart 2019 om 10:35

gewicht is belangrijk voor mij, de stelling dat de objectieven bij een systeemcamera net zo zwaar zijn als bij een spiegelreflex is nmm onjuist, ik gebruikt het MFT systeem (Olympus) en door de cropfactor van 2 zijn de objectieven juist aanzienlijk lichter dan bij vergelijkbare fullframe objectieven.

andriesgre op 5 maart 2019 om 20:03

FUJI Camera ook maar even vergeten , met een heel arsenaal van opjectieven aanbod van 8 tot 400mm ook lichtsterk beginnend bij F1.4 .

remco-t75 op 28 februari 2019 om 10:47

Bij de opkomst van de systeemcamera was vooral de micro4/3 sensor de maatstaf. De M4/3 sensor wordt nu de maatstaf voor high-end compactcamera’s terwijl bij de systeemcamera’s meer aanbod komt in APS-C, full frame en Medium Format aanbod komt.

Dit heeft als voordeel dat je voor een iets duurdere systeemcamera niet een volledig nieuw lenzenarsenaal hoeft te kopen.

Door het prijsvoordeel van een systeemcamera kan je gebruik maken van de technische mogelijkheden en de beeldkwaliteit van nu tegen een lagere bodyprijs dan van een gebruikte semiprof.

Ik was een fervent gebruiker van DSLR’s, maar ben bijna helemaal “mirrorless”.

janbruijns op 27 februari 2019 om 10:12

De zin "Systeemcamera's zijn vaak groter en zwaarder doordat er een spiegel in zit. " lijkt mij niet juist en niet zo bedoeld.

MVG Jan Bruijns

hanskl op 4 maart 2019 om 17:05

bedankt! we hebben het aangepast

P00394 op 27 februari 2019 om 09:36

Terechte opmerkingen in verband met het feit dat er geen link geplaatst wordt naar de Sonycamera's. Zelf ben ik een "zeer tevreden" eigenaar van twee Sonytoestellen (A7 R III en een A9) met E-mount objectieven. Schitterende camera's!
Anderzijds zijn de Sony toestellen technisch al mijlen vooruit op de zopas uitgebrachte Nikon en Canoncamera's. Maar ja, zolang Nikon- en Canonfanaten verantwoordelijk zijn voor het schrijven van een soortgelijk artikel zal de objectiviteit ver te zoeken zijn. Dat is me helemaal niet vreemd! Spijtig voor een vakblad dat in alle opzichten objectief dient te zijn.

hanskl op 4 maart 2019 om 17:16

wordt aangepast

Multi1100 op 26 februari 2019 om 21:34

Waarom stelt het artikel dat je alleen bij een spiegelreflex het "echte" beeld door de zoeker ziet? Is bij een systeem camera, bijv Sony A7 serie ook zo, alhoewel het beeld dan "electronisch" opgebouwd is, je kijkt nog steeds naar de werkelijkheid. Voordeel van systeemcamera is nu juist dat je door de zoeker ook direct de effecten van instellingen bijv ISO, Diafragma veranderingen direct ziet. En waarom alleen de Nikon Z modellen gelinkt zijn in het artikel is ook een beetje gek, of allemaal (Sony, Canon en Nikon) doorlinken of geen van allen. Het is toch een kennis artikel en geen partnerbijdrage?

hanskl op 4 maart 2019 om 17:11

wordt aangepast

GeKo op 21 februari 2019 om 20:00

En Olympus niet te vergeten

TheDeep op 20 februari 2019 om 21:20

Ooit van Sony gehoord ?

PieterHeine op 21 februari 2019 om 08:23

Deze wordt ook aangehaald in het artikel. De Sony A7 als FF mirrorless alternatief

TheDeep op 21 februari 2019 om 17:29

Ja na de Nikon en Canon (beide dit jaar), terwijl Sony al jaren systeem camera's uitbrengt.