Upload jouw foto's
10 tips voor de mooiste macrofoto's © artikel, foto, macro, tips

1 maart 2019, 14:46

Of je nu in een botanische tuin loopt of gewoon in je achtertuin: macrofotografie kan overal om ons heen. Het voorjaar geeft eindeloos veel mogelijkheden op macrogebied dus ga aan de slag met deze tips!

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding zit bijvoorbeeld in rekening houden met het weer en het tijdstip. Het weer is alles bepalend voor een goede macrofoto. In de vroege ochtendzon heb je vaak mooi licht omdat de zon dan nog niet te sterk is. Daarnaast zijn insecten in de ochtend rustig en de dauw op de vleugels van libellen of vlinders geeft een prachtig gezicht. Naast het weer en de locatie is de tijd van het jaar ook een belangrijk aspect om mee te nemen. In het begin van het voorjaar zijn er heel andere planten en dieren te zien dan in de zomer. Houd websites zoals waarnemingen.nl in de gaten voor wat je zoal tegen kunt komen.

JvandeGazelle

Objectieven

De beste resultaten in scherpte, kleur en contrast krijg je met een macrolens. Bij voorkeur een macrolens met een afbeeldingsmaatstaf van 1:1. Deze constructie geeft je een optimale beeldkwaliteit van dichtbij. De scherpte die je krijgt met zo'n lens is belangrijk, omdat de kleinste onscherpte opvalt bij macrofotografie. Gebruik ook altijd een zonnekap om reflecties door bijvoorbeeld zonnestralen te voorkomen. Macro-objectieven zijn er in verschillende brandpuntsafstanden. Gebruik voor macrofotografie bij voorkeur een objectief tussen de 50 en 200mm. Het voordelige 50mm objectief is een goede lens om mee te beginnen. Je moet dan wel dichtbij je onderwerp komen, wat lastig kan zijn als je bijvoorbeeld insecten fotografeert.

ClauDeNo

Voorzetlenzen

Het kan soms moeilijk zijn om een onderwerp van dichtbij scherp te stellen. Een manier om met een spiegelreflexcamera de scherpstelafstand te verkleinen is door een voorzetlens te gebruiken. Je draait deze op je lens en het werk als een soort vergrootglas. Dit is een goedkope manier om te beginnen als macrofotograaf.

Tussenring of balg

Een andere optie is het plaatsen van tussenringen of een balg tussen de body en het objectief. Beiden zijn hol van binnen en vergroten de brandpuntsafstand tussen de lens en de beeldsensor. Een nadeel hiervan is het beperkte scherpstelgebied, maar voor macrofotografie kan dit een handig hulpmiddel zijn.

hmeeuwes

Camera instellingen

Een lage waarde als diafragmagetal, zoals 3,5, zorgt ervoor dat alleen een detail van je onderwerp scherp in beeld wordt weergegeven. Alleen de bladeren van een bloem zijn scherp en de achtergrond valt dan mooi weg. Je onderwerp trekt dan alle aandacht. Je kunt er ook voor kiezen om een hoog diafragmagetal te gebruiken om een insect of bloem volledig scherp in beeld te hebben. Bij deze overweging zijn de overige instellingen van belang. Kies voor een sluitertijd van 1/250 of hoger wanneer je een niet stilstaand beeld vastlegt. Om een goed belicht beeld te krijgen lijkt het aantrekkelijk om je ISO-waarde te verhogen, maar let hierbij op: een hoge ISO-waarde zorgt voor ruis in je beeld. Beoordeel daarom per situatie wat de juiste instellingen zijn voor jouw foto.

wolt0490

Statief

Het kan lastig zijn om een goed belichte foto te krijgen omdat je bij macrofotografie vaak te maken hebt met beweging. Een oplossing hiervoor is het gebruiken van een statief. Zolang het onderwerp niet te veel beweegt kun je met een statief gebruik maken van een langere sluitertijd, zonder dat het beeld onscherp wordt. Houd er rekening mee bij de aanschaf van een statief dat veel macro-onderwerpen zich laag bij de grond bevinden. Gebruik bij sluitertijden lager dan 1/60 een draadontspanner of een afstandsbediening om trillingsonscherpte te voorkomen.

Achtergrond

Een belangrijke overweging is de achtergrond. Wil je dat het onderwerp alle aandacht krijgt? Gebruik dan een laag diafragmagetal of zorg ervoor dat het onderwerp zich ver van de achtergrond bevindt. Je krijgt dan een rustige en wazige achtergrond. Loop een rondje om je onderwerp zodat de achtergrond geen storende elementen bevat. De achtergrond kan ook een mooie toevoeging zijn als er bijvoorbeeld kleurrijke bloemen op de achtergrond staan.

diaantje78

Scherpstellen

Het is aan te raden bij macrofotograaf om met de hand scherp te stellen. De automatische scherpstelling is niet altijd te vertrouwen, zeker niet bij je kitlens. Let op dat je niet eerst scherpstelt op je onderwerp en vervolgens de compositie bepaalt. De live view zit op de meeste camera's en kan een handige tool zijn voor het scherpstellen. Vaak kun je dit LCD scherm draaien zodat je in een makkelijke positie kan zitten terwijl je camera laag aan de grond ligt. Voor een volledig scherp onderwerp zul je een kleine lens opening moeten kiezen.

JanSint

Compositie

Compositie maakt of breekt je beeld. Geef je een insect wat extra ruimte in zijn omgeving of zoom juist in op een bepaald detail van het dier? Beide ideeën geven een totaal ander resultaat. Het web van een spin is een mooie toevoeging, maar als je inzoomt op het dier zie details die je met het blote oog wellicht nog nooit gezien hebt. Maak de compositie spannend en probeer vooral uit waar jouw voorkeur ligt.

constant

Nabewerking

Door in RAW te fotograferen kun je in de nabewerking je onderwerp nog beter uitlichten. Versterk de kleuren, het licht of de details om mensen versteld te laten staan van jouw foto. De perfecte scherpte is erg belangrijk bij macrofotografie, maar let op dat je dit niet overdrijft in de nabewerking.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
elpedro1963 op 13 maart 2019 om 11:04

Ik weet het, het zal wel aan mij liggen en het is een kwestie van definities maar
persoonlijk zou ik het logischer/begrijpelijker vinden als we met betrekking tot veranderende instellingen in de driehoek praten over:
- vergroten/verkleinen diafragma
- versnellen/vertragen sluitertijd
- verhogen/verlagen ISO