Upload jouw foto's
Bezuinig hier niet op als je een camera koopt  © IDG NL

8 mei 2019, 09:43

De aanschaf van een camera met eventueel een lens daarbij is een kostbare uitgave. Toch is het verstandig om nog een klein beetje extra in de buidel te tasten voor enkele accessoires die het leven met je nieuwe apparatuur gemakkelijker, handiger en veiliger maken. We laten je zien waarop je zeker niet zou moeten bezuinigen.

Het kopen van een nieuwe camera is een uitgave die je niet regelmatig doet. Vaak is zo'n camera ook erg kostbaar, zeker als je er ook nog een of meerdere nieuwe lenzen bij aanschaft. Het is verleidelijk daarbij niet meer geld dan strikt noodzakelijk uit te geven. Toch kan het lonen om nét dat beetje extra uit te geven aan accessoires en bescherming om ervoor te zorgen dat je zorgeloos op pad kunt met je nieuwe apparatuur.

SD-kaart of andere opslag

De opslag van al je dierbare foto's is uiteraard een erg belangrijk punt om aandacht aan te besteden. SD-kaartjes zijn maar klein, maar zijn desondanks erg belangrijk. Zorg dus voor een goede en recente SD-kaart, zodat je foto's goed en veilig zijn opgeslagen. Vergeet ook niet om je foto's er regelmatig vanaf te halen en op een andere plek veilig op te slaan, want foto's die jarenlang op een SD-kaart staan lopen het risico om verloren te gaan door onzorgvuldigheid of een technisch defect. Zorg thuis uiteraard ook voor een goede back-up.

Bescherming

Je apparatuur is vaak erg duur en je wilt graag voorkomen dat je camera of lens beschadigd raakt. Zorg daarom voor goede bescherming en schaf een goede tas aan waarin je camera veilig opgeborgen kan worden. Belangrijk is ook dat de tas fijn draagt, want er is maar weinig zo vervelend als een tas die je rugpijn of andere ongemakken geeft. Dit geldt zeker in het geval je vaak lange wandelingen maakt met je cameratas. Gelukkig zijn er op dat gebied ontzettend veel fraaie en goede opties te vinden.

Denk ook aan een fijne draagband of strap, zodat de camera veilig en comfortabel om je nek kan hangen. Een camera enkel in de hand houden werkt prima, maar brengt uiteraard risico met zich mee. Om je nek hangt je camera veilig én comfortabel. Een kleine (compact)camera kun je eventueel ook van een polsriem voorzien.

Andere accessoires

Denk ook aan de aanschaf van een extra accu als je camera veel power nodig heeft tijdens al je foto-avonturen. Het is een fijn idee om altijd genoeg accu-kracht bij je te hebben, zodat je nooit zonder power zit. Sommige camera's kun je ook uitrusten met een batterijgrip voor extra grip, body-oppervlak en gemak bij verticaal fotograferen. In zo'n grip kun je vaak extra accu's kwijt, waardoor je twee vliegen in één klap slaat. Vergeet tot slot ook niet om altijd een speciaal lensdoekje mee te nemen om vlekken van je frontlens te verwijderen en ervoor te zorgen dat je altijd een vrij en schoon zicht hebt.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
TonBar op 28 mei 2019 om 22:10

Statief is ook vaak erg handig....

corb op 15 mei 2019 om 19:00

Nog een tip voor je SD kaartje.. Verwijder je foto's niet met de computer, maar formatteer regelmatig je kaartje met je camera. Eventuele corrupte bitjes worden dan hersteld, en je kaartje blijft altijd goed leesbaar.

bentink op 16 mei 2019 om 19:17

Nog een tip ? Ik verwijder altijd alles op de PC, en nooit in de camera, en . . nog nooit 1 probleem gehad.

Casanova56 op 15 mei 2019 om 11:29

Koop een draagband van Rapid, deze doe je om je schouder en bespaar dus zo je nek, je kan dan ook makkelijk zo je camera combi vasthouden met lopen.
Je kan ook kijken naar een harnas, daar kan je dan 2 body's met 2 verschillende objectieven aan bevestigen.
Wil je jouw dure objectief beschermen, koop dan een protector filter, kost wel wat, zou daar een kras opkomen is het goedkoper bij vervanging dan je objectief die vele malen duurder is.

pquint1 op 15 mei 2019 om 10:51

Zorg ook zeker voor een beschermend lensfilter (bv UV-filter) op je objectief. Bezuinig zeker niet op de kwaliteit van zo een filter ivm de kwaliteit van je opnames. Als het dan toch onverhoopt gebeurd, dan heb je liever een beschadiging op je lensfilter dan op het glas van je objectief.

Ponsje op 15 mei 2019 om 11:07

Zelf kies ik voor het gebruik van mijn zonnekap ipv uv filters. Waarom mijn goede lenzen bedekken met een uv filter, komt de kwaliteit van de afbeelding vaak niet ten goede, (zelfs met de duurdere exemplaren)