Upload jouw foto's
Vuil op je sensor? Zo verwijder je het © IDG NL

11 mei 2019, 08:56

Vlekken op je camerasensor zijn vervelend, maar niet te voorkomen. Gelukkig zijn er diverse manieren om ze te verwijderen. Hoe herken je zo'n vlek en - belangrijker - hoe kom je van die vlekken af?

Om ons heen hangt en dwarrelt ontzettend veel stof in de lucht en daarom is het ook nauwelijks te voorkomen dat één of meerdere van die stofdeeltjes op een dag op je camerasensor terecht komen. Hoe goed je ook oplet bij het wisselen van lens; er komt een dag dat je te maken krijgt met stofdeeltje op je sensor. In een foto manifesteren die zich als kleine 'vlekjes' die uiteraard steeds op dezelfde plek in je beeld verschijnen. Let op: een vuiltje op je frontlens kan hetzelfde effect veroorzaken, maak daarom altijd eerst je lens schoon voordat je denkt aan een vieze sensor. Als de vlekjes er daarna nog steeds zijn wordt het tijd om de sensor eens onder de loep te nemen.Om goed te kunnen zien of je sensor vuil is, kun je het beste een speciale foto maken met een (erg) klein diafragma. Denk dan aan bijvoorbeeld f/16 of f/22. Maak een foto van een egaal oppervlak, bijvoorbeeld een vel papier. Zorg voor een lage ISO-waarde, want je bent op zoek naar een zo 'schoon' mogelijke foto. Hoe 'schoner' de foto, des te beter vallen de sensorvlekjes op. Het gekozen diafragma in combinatie met de lage ISO-waarde zorgt voor een lange sluitertijd. Zorg daarom voor een stabiele ondergrond of voor een statief.

Detective

Heb je de foto eenmaal gemaakt, dan is het tijd voor het betere detective-werk. Open de foto op je computer en kijk of je op het eerste gezicht onregelmatigheden kunt ontdekken. Zie je niets, dan kan dat betekenen dat je sensor schoon is. Juich echter niet te vroeg, want ook dan kan het nog steeds zo zijn dat er stofjes op je sensor zitten. Om écht goed te kunnen zien of je sensor vies is kun je het beste even aan het contrast van je foto gaan sleutelen. Verhoog het contrast eens flink en kijk daarna nog eens naar je beeld. Is er nog steeds niets te zien? Dan heb je geluk en is je sensor mooi schoon. Zie je kleine puntjes, vlekjes of erger verschijnen, dan is het tijd om je sensor schoon te maken.

Schoonmaken

Het schoonmaken van je camerasensor is uiteraard een heel secuur werk. Er kleeft een risico aan, want een sensor is kwetsbaar en tegelijkertijd het duurste onderdeel dat in heel je camera te vinden is. Je kunt dit werkje zelf doen, er zijn speciale schoonmaak-setjes te koop in de fotozaak. Omdat het zo'n secuur werk betreft is het echter verstandiger om hiervoor naar een specialist te stappen. Camerawinkels bieden deze service bijvoorbeeld aan, maar daarnaast zijn er ook bedrijven die zich volledig specialiseren op dit gebied. Die werken stofvrij en zorgen - onder garantie - voor een gegarandeerd vlekvrij resultaat. Dat kost uiteraard geld, maar het goed schoonhouden van je camerasensor is belangrijk en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je altijd met 'schone' beelden thuiskomt.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
FeltMi op 16 mei 2019 om 13:43

Net terug van vakantie in Zuid-Afrika en jawel: best wat foto's met zo'n vlekje
Gelukkig eenvoudig weg te poetsen in Lightroom, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.
Ik had voor vertrek beter even nog naar de fotozaak kunnen gaan om de sensor te laten reinigen; had nu in nabewerking wat tijd gescheeld.
In Zuid-Afrika had ik ook al door dat er vuil op de sensor zat. Gelukkig was het na een aantal pogingen gelukt om met blaasbalgje de sensor weer stof-vrij te krijgen.

Omdat ik erg benieuwd was naar wat ik nog meer zelf had kunnen doen, was ik benieuwd naar de tips & tricks die dit artikel me zouden opleveren. Helaas viel dat wat tegen, want in tegenstelling tot wat de titel van het artikel doet vermoeden, is de voornaamste tip: "breng je camera naar een speciaalzaak". Misschien de titel even aanpassen?

Statief ivm lange sluitertijd is trouwens niet nodig. Omdat er vermoedelijk vuil op de sensor zit, zal bij camerabeweging juist alles onscherp zijn, behalve de afbeelding van het stofje. Ik schud daarom altijd juist bewust even met de camera als ik deze test doe.

bentink op 15 mei 2019 om 08:25

Ik doe het altijd zelf, het stelt eigenlijk niet zoveel voor, er liggen filters voor de sensor, het vuil komt op de bovenste, eigenlijk kun je de sensor niet reinigen, maar maak je het filter schoon.

Robertmolenaar op 14 mei 2019 om 21:04

Klopt het is niet eenvoudig, een blaasbalg volstaat in de helft van de vlekken. Anders moet je nat afnemen, ik doe het zowel met een watergedragen spray en oplosmiddel gedragen. Zichtbare vlekjes afkomstig van je front lens zal niet zo snel voorkomen. Wellicht vanuit enkele stofjes die zich op interne beeldvlakken liggen.

Eduard7 op 12 mei 2019 om 01:41

Ik neem geen risico en laat het al jaren doen bij Chipclean