Upload jouw foto's
Deze 4 objectieven mogen niet ontbreken in de fototas van een landschapsfotograaf

29 mei 2019, 11:42

Landschapsfotografie is ontzettend populair. Veel fotografen stappen 's ochtends vroeg of in het gouden uur de natuur in met hun camera om de mooiste platen te maken. Met welke lenzen krijg je de beste resultaten?

Groothoek

De (ultra)groothoeklens met bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van 12 of 14mm is een logische en natuurlijke keuze als het gaat om het maken van landschapsfoto's. De weidsheid van het landschap is één van de belangrijkste aspecten in veel foto's en een groothoeklens geeft je de mogelijkheid om al deze pracht in één beeld te vangen. Het fotograferen met een groothoeklens vereist wel de nodige ervaring, want vaak moet je voor het juiste effect heel dicht op je onderwerp kruipen. Een foto van een bergmeertje wordt pas écht indrukwekkend als je deze foto precies aan de rand van dat meer neemt. Sta je verder weg, dan wordt zo'n foto snel een 'algemeen' beeld waarin het groothoekeffect niet optimaal tot zijn recht komt. Gebruik je de groothoeklens goed, dan wordt je al snel beloond met fantastische landschapsbeelden.

Standaardzoom

Een standaardzoom zoals een 16-35mm of een 18-55mm komt ook erg goed van pas als je op stap gaat in de natuur. Je weet nooit wat je kunt verwachten en dus is het handig om een lens bij je te hebben waarmee je kunt zoomen en dus kunt variëren in kadrering. Landschapsbeelden hebben vaak baat bij een beetje experiment. Zo kan het zijn dat een bepaalde scene veel beter uitkomt gemaakt bij 20mm, of juist bij 35mm. Het voordeel van de standaardzoom is dat je daarmee veel mogelijkheden creëert. Het spreekt voor zich dat je het liefst op pad gaat met een kwalitatieve standaardzoom met een mooi contrast en een uitstekende scherpte. De lichtsterkte is in deze niet van levensbelang, ook met een lens die slechts tot f/3.5 of f/4 gaat kun je mooie landschapsfoto's maken. Bij weidse landschapsbeelden ligt de focus vaak op scherpte over het gehele beeldvlak, waardoor je eerder kiest voor een klein diafragma, bijvoorbeeld f/7.1 of f/9.


Lichtsterke standaardlens

Als tegenhanger voor de grote scherpte van de groothoek en standaardzoom in landschapsfotografie kan het ook erg fraai zijn om een lichtsterke standaardlens mee op pad te nemen. Werken met een kleine scherptediepte kan ook in landschapsfotografie namelijk heel fraai zijn. Bij gebruik van een groot diafragma, bijvoorbeeld f/2.8 of f/2, kun je onderdelen in de natuur isoleren van de onscherpe voor- en achtergrond. Denk aan een fraaie karaktervolle boom, een uitstekende tak of een ander interessant detail. Dit geeft afwisseling in je serie en zorgt ervoor dat je de focus kunt leggen op specifieke delen in je beeld. Een lichtsterke standaardlens of prime is vaak erg compact en daardoor ook gemakkelijk (extra) mee te nemen op pad.

(Lichte) telelens

Zoals we al schreven is het vaak moeilijk om te voorspellen wat je tegen gaat komen in de natuur, daarom is het handig om ook een lens met telebereik in je tas te stoppen. Door de afstand die je ermee creëert kun je ook met een telelens de focus leggen op bepaalde gedeeltes in je beeld. Zo kun je werken met een beperkte scherptediepte, zelfs zonder dat je lens uitzonderlijk lichtsterk is. Een telebeeld van bijvoorbeeld een coulisselandschap kan uitzonderlijk fraai zijn. Daarnaast is zo'n lens natuurlijk erg handig als er op een afstand een wild dier in je zoeker verschijnt. Uiteraard kun je in dit geval kiezen voor een losse telelens met een bereik van bijvoorbeeld 200mm, maar ook voor een superzoom waarbij je het telebereik combineert met de eerder genoemde standaardbrandpuntsafstanden. Dit zorgt voor minder gewicht en balast in je fototas. Dat is nooit verkeerd als je een dag op pad gaat.


Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
iso1600 op 1 juni 2019 om 13:58

Misschien ook nog een 6 of 8 mm primelens (fisheye) voor artistieke foto's van gebouwen?
Prima stuk. Vroeg me toch al af waarom je een 10-20mm lens zou moeten aanschaffen met f2.8 (zoals de Tokina,€399,-). Als je voor landschappen hooguit f8 gebruikt zijn goede en goedkopere alternatieven.

Groeten, Wim.