Upload jouw foto's
Zo ontwikkel je een eigen stijl en een eigen visie als fotograaf

12 juni 2019, 14:46

Stel je begint voor jezelf als beroepsfotograaf, dan is het verstandig om hier eerst goed bij stil te staan. Los van het soort fotograaf dat je wilt worden en binnen welk genre je gaat begeven, is het ook heel belangrijk om je te kunnen onderscheiden van de rest.

Een eigen stijl

Een van de belangrijkste positieve punten is het hebben van een eigen stijl. We verstaan hieronder het totaal van technische middelen die je gebruikt waardoor je look and feel uniek wordt. Er zijn als fotograaf een hoop knoppen waar je aan kunt draaien, en de combinatie ervan maakt een stijl. Vergis je niet: elke onderdeel van een stijl is al eens gedaan, het gaat om de combinatie die de chemie maakt. Bijvoorbeeld: Een fotograaf werkt:

• Altijd met 85 mm op F1.8
• Altijd staand
• Altijd zwart wit
• Altijd met harde contrasten
• Altijd met lage verzadiging
• Altijd met drie flitsers, waarvan twee als effectlicht
• Etc.

Allemaal elementen die een stijl vormen. Op zich zijn de meeste elementen al eerder gebruikt, maar het totaal niet.

Chrisvandolleweerd · Canon EOS 7D · ISO 200 · F 1,4 · 1/200 SEC · 50MM
Het werken met een extreem open diafragmaopening kan een stijlkenmerk zijn.


Let er wel op dat een stijl altijd betrekking heeft op technische middelen. Inhoudelijk kun je ook uniek zijn, maar dat heet dan een eigen visie.

Eigen visie

En eigen visie heeft veel meer met het ontwikkelingsniveau van de fotograaf te maken. Een visie is inhoudelijk. Iedereen kijkt op een bepaalde manier tegen de wereld aan. Je vindt bepaalde dingen mooi, maakt je boos over andere dingen. Hoe meer je van de wereld gezien hebt, hoe fijnbesnaarder de visie wordt. Vergelijk het met een vinoloog. Die proeft duizenden wijnen, zodat hij de fijnste smaakverschillen kan duiden. Een fotograaf ziet miljoenen foto's en destilleert daaruit wat hij belangrijk vindt in een beeld, een serie. Het gaat dan vooral om de boodschap, het verhaal, de verhalende onderlaag.

Gewooneus · Sony A6300

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Beroepsfotograaf in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen hoe je een eigen bedrijf opzet, maar nog veel meer.
Zo leer je onder andere:


  • Jezelf positioneren als fotograaf in de huidige markt

  • Hoe je klanten werft en het beste kunt netwerken

  • Alles over rechten en plichten

  • Hoe je daadwerkelijk aan de slag gaat als beroepsfotograaf

Bekijk hier de volledige Cursus Beroepsfotograaf.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
aaadje op 25 juni 2019 om 21:57

Toen ik vroeger schilderde. Ik was toen nog erg jong, wilde ik ook en eigen stijl ontwikkelen. Ik wilde een eigen stijl hebben. Ik besefte niet dat iedereen al een eigen stijl heeft. Jij bent jouw stijl. Wil je opzoek gaan naar wat jouw stijl is, dan moet je opzoek naar dat wat jou aanspreekt. Je moet analyseren dat wat je aanspreekt. Het kan zijn dat je bepaalde foto's erg mooi vindt, maar dat deze foto's toch wel van elkaar verschillen. Wat is het dan dat jouw aanspreekt? Hebben ze ergens raakvlakken, dat je zo op het eerste gezicht niet ziet? Kan het de emotie zijn? Kan het het drama zijn?
Is het een soort van belichting die gebruikt wordt? Is het een groothoeklens? Het kan van alles zijn, maar iets is daar dat jou persoonlijk aanspreekt. Als je daar achter kan komen en dat kan je, dan weet je waar jouw liefde ligt en daar ligt ook jouw stijl.

Een stijl zoeken om de stijl dat heeft geen zin. Dan maak je een tijdje iets, waarna je er achter komt dat dat het toch niet is en dan doe je weer iets anders... Maar maak jij dat waar jouw hart ligt, dan kan je dat jaren volhouden omdat jij, jouw stijl bent

BerrieS op 19 juni 2019 om 19:52

Het lastige is in deze.. hoe ontwikkel je je eigen stijl? Tenslotte is fotografie een ding wat je kan vergelijken met een reis. Je probeert eens iets een tijdje.. leest de Zoom en probeert weer wat nieuws. Speelt daarmee tot het moment dat je weer wat anders tegenkomt en je interesse wekt. Dan ga je daar mee verder. Ik ben dan eigenlijk ook een beetje 'bang' van fotografen die maar 1 stijl ontwikkelen. Ik vraag me dan af of je je wel blijft ontwikkelen als fotograaf ?! Misschien wat bekrompen gedachte hoor. Maar er is zoveel te vinden in fotografie en het zo zonde zijn als je 'stijl' ook dan je beperking gaat worden.

HarriePosthumus op 27 juni 2019 om 09:36

Er zullen fotografen zijn met een herkenbare stijl. Soms krijg ik ook wel eens te horen dat iets een typerende HP Foto is. Maar ik mag ook graag "out of the box" fotograferen, gewoon voor de fun

GHofman57 op 20 juni 2019 om 20:32

Dat komt denk ik omdat je nog geen eigen stijl gevonden heb.