Upload jouw foto's
Waarom iedere landschapsfotograaf de hyperfocale afstand moet kennen © IDG NL

1 december 2020, 12:07

De hyperfocale afstand is de scherpstelafstand die voor een bepaald brandpunt en diafragma de maximale scherptediepte oplevert. Zo belangrijk in landschapsfotografie!

Maximale scherptediepte (zoveel mogelijk scherp) bij je gekozen diafragma krijg je als je scherpstelt op de hyperfocale afstand. Dat is de scherpstelafstand die voor een bepaald brandpunt en diafragma de maximale scherptediepte oplevert. Stel je op die afstand scherp, dan wordt alles van de helft van die afstand tot aan oneindig scherp weergegeven.

Voor:Na:

De scherptediepte loopt van ongeveer halverwege de gekozen scherpstelafstand tot in het oneindige. Die scherpstelafstand kun je het beste handmatig instellen. Sowieso is dat nauwkeuriger, maar je wilt ook niet dat bij het indrukken van de ontspanknop de camera opnieuw probeert scherp te stellen. Zet je camera of lens dus op manuele scherpstelling.

Eenmaal ingesteld kan de scherpstelling onveranderd blijven, zolang je diafragma en brandpuntsafstand niet te veel wijzigen tijdens je fotosessie. De hyperfocale afstand varieert namelijk met het gekozen diafragma, de brandpuntsafstand van je lens en de grootte van je sensor. Op www.dofmaster.com kun je de hyperfocale afstand berekenen en je zou een gelamineerd papiertje met een tabel in je fototas kunnen stoppen. Als je meer zoomlenzen gebruikt, wordt dat echter een flinke tabel.

Gelukkig zijn er verschillende (gratis) apps beschikbaar voor op je smartphone, zoals:

DOF calculator voor Google Play

Simple DOF calculator voor Apple iTunes

Je voert je model camera in, het gebruikte brandpunt en het ingestelde diafragma en de app vertelt je op de centimeter nauwkeurig wat de hyperfocale afstand is. Op den duur word je er handig in en ken je de hyperfocale afstand bij veelgebruikte brandpuntsafstanden (het diafragma zal bijna altijd op of rond F 16 liggen) uit je hoofd.


Dit artikel komt uit de volledige Cursus Landschapsfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het maken van de perfecte landschapsfoto, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:


  • De ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto's te maken

  • Alles over compositieleer, standpunt en perspectief

  • Specifieke tips voor verschillende landschappen

  • De bewerking van een landschapsfoto, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop

Bekijk hier de volledige Cursus Landschapsfotografie.


avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Janpet44 op 25 juni 2019 om 19:19

1/3 ervoor en 2/3 achter je scherpstel punt geldt bijna voor elk diafragma, net zomakkelijk als al die lastige termen

ingal op 20 juni 2019 om 18:22

Wat is hier jouw hyperfocale afstand en waar heb je op scherp gesteld?

wmstudio op 18 juni 2019 om 19:51

"het diafragma zal bijna altijd op of rond F 16 liggen". Dit vergt toch wel enige nuancering. Het is waar dat de scherptediepte dan groot is. Maar veel lenzen zullen rond f/16 toch de nodige onscherpte vertonen door zgn diffractie, lichtbuiging rondom kleine openingen. Van de meeste lenzen is het bekend bij welk diafragma de scherpte optimaal is. Het is aan te bevelen om de je diafragma op deze waar of misschien een iets kleiner diafragma aan te houden. Het gebruik van kleine diafragma's brengt nog iets anders met zich mee en dat is veelal de noodzaak van een statief of een ander steunpunt. Een klein diafragma betekent vaak een lange sluitertijd of een hoge ISO waarde . Dit laatste wil je eigenlijk niet. Een lange sluitertijd uit de hand betekent meestal bewegingsonscherpte.

Spingirl op 16 juni 2019 om 23:55

“ (het diafragma zal bijna altijd op of rond F 16 liggen) , kunnen jullie me uitleggen waarom?

iso1600 op 16 juni 2019 om 21:09

Leuk. Zo vlak voor de vakantie kan ik dit goed gebruiken. Bedankt voor de tip.
Groet, Wim.