Upload jouw foto's
Hoe verwijder je een object in Photoshop met behoud van inhoud? © IDG NL

18 juni 2019, 09:07

Lightroom heeft natuurlijk via het Vlekken verwijderen gereedschap een mogelijkheid om ongewenste dingen uit een foto weg te halen, maar de mogelijkheden van dit gereedschap beperken zich tot eenvoudige retoucheeractie. Voor de meer ingewikkelde zaken zul je meestal uitwijken naar Photoshop. Photoshop heeft daar namelijk verschillende soorten gereedschappen voor, waarvan sommige bovendien voorzien zijn van een soort 'semi artificiële intelligentie', die 'behoud van inhoud' wordt genoemd.

We nemen als voorbeeld een foto uit Sicilië, genomen in een leuk oud stadje. Jammer genoeg liggen er drie vuilniszakken naast de deur, en die haal je in Lightroom met Vlekken verwijderen niet goed weg.
In Photoshop zijn dit soort bewerkingen redelijk eenvoudig te doen, omdat Photoshop een speciaal Kloon-stempel heeft dat een soort 'kopieer-en-plak penseel' is. Dat lijkt misschien wel hetzelfde als het Vlekken verwijderen gereedschap in Lightroom (dat je ook op klonen kunt instellen), maar in Photoshop kan je hiermee veel gemakkelijker de bron van het kopieren instellen, en daarmee exact bepalen welke pixels je gebruikt voor het vervangen. In Lightroom werkt dat allemaal veel meer automatisch. Dat gaat lekker snel bij eenvoudige klussen, maar voor het nauwkeurige werk dat hier nodig is niet.

De manier waarop het kloonstempel werkt is heel eenvoudig. Met Alt-klik (Option-klik op de Mac) geef je aan waar Photoshop de pixels vandaan moet halen, en dan begin je gewoon met schilderen op de plek waar je ze wilt plakken.

Het grootste gevaar met het kloonstempel is dat je herhalende patronen kunt creëren, omdat je immers kopieert en plakt. Dat los je op door regelmatig het 'oppik-punt' te veranderen, en dan weer eerder gekloonde delen deels over te schilderen.

De vuilniswagen is kennelijk toch langs geweest.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Photoshop CC in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen het programma kennen in simpele stappen, maar nog veel meer.
Zo leer je onder andere:


  • Adobe Camera Raw als basisbewerking voor je foto's

  • Alles over de talloze verschillende gereedschappen in Photoshop

  • Complexe bewerkingen die je foto nog sterker maken

  • Het gebruik van verschillende plug-ins

Bekijk hier de volledige Cursus Photoshop CC.


avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Henkje op 19 juni 2019 om 12:43

Zeer onbehouwen en onbeleefd door niet te antwoorden!!!

Henkje op 18 juni 2019 om 17:59

Wat een SLECHTE service! Waarom dit artikel?

Henkje op 18 juni 2019 om 12:45

Waarom geen antwoord!!???

Henkje op 17 juni 2019 om 18:02

Kan dit ook met Photoshop Elements?

vincenttepas op 10 juli 2019 om 12:36

Ik weet niet van wie je precies een antwoord verwacht, maar ook met Elements kun je deze handeling uitvoeren. Ik gebruik het zeer regelmatig en het werkt uitstekend.

Henkje op 11 juli 2019 om 10:45

Ik had van de Academy antwoord verwacht. Ik stel het op prijs dat jij dit op je hebt genomen. Dank in ieder geval.


Groeten, Henk.